Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kalori

Kalori

Eski 10-26-2009   #1
Şengül Şirin

Kalori

KALORİ,

bir enerji birimi Bir
gram suyun ısısını 1°C artırmak için sabit atmosfer basıncında gerekli olan enerji ya da sıcaklık miktarıdır Kilokalori 1000 kaloriye eşittir Besinlerin kalori değerinin ölçülmesinde kilokalori kullanılır 1925'lerden bu yana kalori joule cinsinden ifade edilmektedir Ancak maddelerin sıcaklık kapasiteleri, ergime ve buharlaşma sıcaklıkları ve kimyasal değişmeyle ilgili tepkime sıcaklıklarının belirtilmesinde birim olarak kalori kullanılmaktadır Celsius ya da santigrad termometresinde normal atmosfer basıncı altında buzun erime noktası 0°C, suyun kaynama noktası 100°C olarak kabuledilir ve bu aralıkla 100 eşit parçaya bölünür

Kalori; (simgesi cal) atmosfer basıncında 1 gram suyun sıcaklığını 14,5°C'den 15,5 °C'ye çıkarmak için gerekli olan enerji miktarıdır
Kilokalori (bazan kilogramkalori veya büyük kalori de denir) 1000 kaloridir Yiyeceklerin kalori değeri genellikle kilokalori terimi ile ifade edilir ve ekseriya kilo söylenmeyip sadece kalori olarak belirtilir
Takriben 1925'ten beri kalori, joule terimi ile belirlenmektedir Enerji birimi olarak kalori, bir tesir elde edecek şekilde bir maddeye ısının verildiği veya eklendiği fen ve mühendislik dallarında ısı miktarını belirlemek için kullanılır Maddelerin ısı kapasiteleri, erime ve buharlaşma ısıları ve kimyevi değişmeye bağlı reaksiyon ısıları daima kalori terimi ile ifade edilir Bir kalori yaklaşık 4,184 joule'ye eşittirbir insan yaklaşık 4 litre su ile günlük kalori ihyacını karşılar

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com