Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Mühendislik / Mimarlık / Peyzaj Mimarlığı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dağıtılmasi, elektrik, enerjisinin, iletimi, taşınması

Elektrik Enerjisinin İletimi (Taşınması) Ve Dağıtılmasi

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Elektrik Enerjisinin İletimi (Taşınması) Ve Dağıtılmasi

ELEKTRİK ENERJİSİNİNİLETİMİ (TAŞINMASI) VE DAĞITILMASI
Genellikle birbirinden uzak olan elektriküretim santrallarıyla tüketim merkezleri arasındaki bağlantı, iletişim şebekesive enterkonnekte sistemlerle sağlanır Elektrik depolanamadığından,üretildiğinde hemen kullanıcıya ulaştırılması gerekir Bu da üretim vetüketimin her an dengede tutulması demektir Öte yandan tüketim miktarıbölgelere, mevsimlere ve hatta günün saatlerine göre büyük değişikliklergösterebilir Enterkonnekte sistemler, üretimi tüketim düzeyindeki değişimlereuyarlamayı sağlar Elektriğin iletimiyse, gerilimin gücüne bağlı olarak taşımailetim sığası değişen elektrik hatları aracılığıyla gerçekleştirilir Gerilimarttığında iletim işleminde ciddi tasarruflar sağlanır: enerji kaybı gerilimdüzeyiyle ters orantılı olduğu için enerjiden, hat miktarı azaldığı içinyerden, şebekedeki bakım masrafları azaldığı için de harcamalardan tasarrufedilir Mesela, 1000 MW’lık bir nükleer santralın ürettiği elektriği boşaltmakiçin, 380000V’luk bir hat kullanılır; oysa aynı işi görmek için 154000V’lukaltı hat veya 66000V’luk 30 hat gerekir
Enterkonnekte sistemler çok dağınıkbölgelerin üretim imkanlarını birleştirerek, aynı malzeme güvenliği bakımındangerekli olan güç miktarının azalmasını sağlar Arızalar meydana geldiğinde,yerinde değiştirilmesi gereken parçalar o an için elde bulunmayabilir Budurumda enterkonnekte sistem yardıma koşar; elektrik dağıtım istasyonlarındagerilimin akış yönü ayarlanarak anında ve en az harcamayla üretim ile tüketimarasındaki denge sağlanır Şebekenin yönetimi için gerekli emirler ve bilgilerözel iletişim hatları, özel telsizler kullanılarak sağlanır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com