Ah!Aşkın Elinden |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ah!Aşkın ElindenAh!Aşkın Elinden Hakkında Ah!Aşkın Elinden Ah! Min el Aşk AH! AŞKIN ELİNDEN! KUL İHVANÎ Aşk : Arapça aslı "IŞK"tır, şiddetli ve aşırı sevgi Aşekâ : Sarmâşık Hakiki aşk : İlâhî Aşk Mecazî Aşk : Beşerî aşk Şevk : Aşırı arzu Kur'ân'da aşk kelimesi hub, muhabbet, meveddet kelimeleri veya türevleri olarak geçer Meşk : Aşkın tâlim, terbiye ve tatbikatı Aşk'ı bir oyun sananlar acı bir ateşle oynarlar Aşk, EL SAMED (celle celâluhu)'in celâl nuru olan bir ateştir : Aşk = Celâl + Kemâl Cemâl dir Aşk : Sınırsız sevgiyi duyuş, uyuş ve yaşayıştır Aşk : Cevr-i Cihân Dağı’ndaki çark-ı çile çarmıhında : Lâ - İlâhe - İllâ - ALLAH çevrimidir İnsan = Lâ, Akıl = ilâhe, Aşk = illâ, ALLAH (celle celâluhu) = ALLAH'tır Hayat Tevhidimiz Aşk : Tecellî Tezgâhında; Tevhid'in "Nasrullahi ve'l-Fethû" terennümüdür… Aşk bir çile çiçeğidir Çile Çölün gerçeğidir Aşkın tırtıl-kelebeği Âşık ipek böceğidir Ebû'l-Huseyin Nûri (ö :hicrî 295/milâdî 908) : "Ben ALLAH'a âşığım, O da bana âşık" deyince dövülüp sürülmüştür Küfrüne, katline hükmedilmiştir Son anda kurtulmuştur Aşk - Âşık - Maşuk yerine Hub - Habib - Mahbub da kullanılmıştır Kuşeyrî : "Âşıklar sözlerinden dolayı kınanamaz!" demiştir Sêrî es-Sakâti : Bir kimse : "Ey ben olan SEN!" diyecek kadar benliğini sevdiğinde eritmedikçe muhabbeti tam ve mükemmel olamaz!" demiştir Aşk : Baş bağına boyun eğen ve çök denilen çöle çöken dosd devesidir Hallâc-ı Mansur aşkı, pervâne ve mum misâliyle anlatmıştır "Kitabü't- Tavâsin" de Pervânenin mum ışığını görmesine ilme'l-yakîn, yaklaşıp ısısını sinesinde hissetmesine ayne'l-yâkin, içine dalıp yanıp kül olmasını da hakka'l-yâkin olarak anlatmıştır İdamında elleri kesilince kanını yüzüne sürüp : "Aşk ile kılınacak iki rekât namazın abdesti âşık kanıyla alınmazsa sahih olmaz!" demiştir Şehîd-i Aşk'ın kanı, yer yüzüne "ALLAH (celle celâluhu)" yazmıştır Çile çarmıhının can kurbanlarındandır Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'den hadis-i kudsi : "ALLAH (celle celâluhu) : "Ben gizli bir hazine idim, bilinmeyi istedim ve bu yüzden âlemi yarattım" buyurmuştur (Aclunî II, 132) Bilinmekten maksad mârifet, istemekten maksad muhabbet, muhabbetten maksad ise AŞK'tır Tüm sevgilerin, muhabbetlerin ilk ve hakiki kaynağı HAKK (celle celâluhu) dur Biliyorsunuz ki biz bu yola; "İnsan - Akıl - Aşk (nakl ve Resûlullah (sav)) ve ALLAH (celle celâluhu)" denklemini açıklamak ve anladığımız kadar anlatmak üzere çıktık… Dört bilinmiyenli dördüncü dereceden tevhid denklemini çözmeye azmimiz, gerisini ise RABB'ımız (celle celâluhu)'ya tevekkülümüz vardı Bu iş ise yüce ve sarp bir dağa tırmanmaya benzer Bizzât bilirim dağa tırmanmanın ne olduğunu Dağın eteğinde herşey yerli yerinde ve boldur Şehirler, kasabalar, köyler ve binlerce insan AŞK için neler söylenmiş, yazılmış ve yaşanmış neler! "Âşık Yûnus mâşukuna vuslat bulunca mest olur!" Diyen Yûnus Emre, "Gâh çıkarem gök yüzüne seyrederem âlemi Gâh inerem yeryüzüne seyreder âlem beni" Dedi diye derisini yüzdüren Nesimî, Leylâ-û-Mecnun'un Fuzûli'si Sayısız âşıklar kervânı Şiirde, şarkıda, şe'ende, şuhûdda aşk Aşk; anlatılamayan yaşanılınca anlaşılan bir oluştur Duyuş olanı mecâzî, oluş olanı hakikidir Âşıklar, Aşkın şerefiyle şâhidlerdir İlâhî aşk : tevhidî bir tutku, Belâ' Bazarındaki rızadır Aşk : ALLAH boyasıyla boyanmak için çile çöllerindeki Muhammedî seyr-ü-sülûk sırrıdır "ALLAH'ın rengiyle boyandık ALLAH'tan daha güzel rengi kim verebilir? Biz ancak O'na kulluk ederiz" (Bakara 2/138) Beyânıyla uyananlar ve boyananlar Aşk : Muhammedî Makam-ı Mahmud meziyetine haiz oluştur Aşk : Sevgi ve fazîlet frekansını Muhammedî kılıştır Aşk : Zerrelerdeki zuhûrat zevkini meşktir Aşk : Parmak izi gibi zâtîdir Aşk : Dâirenin adıdır Çaplar değişik de olsa 360º olduğunu anlayıştır Aşk : Çapı sıfır olan Akdes Noktasındaki sırr-ı sıfır serüvenidir Aşk : "ASL"a duyulan sonsuz arzu ve sızısıdır Aşk : Gönüldeki gölgesizlik güzelliğidir Aşk : "AN"ın "ZAMAN" oluş şe'eni neş'esini yaşayıştır Aşk : Yedi cehennemin pişirdiği sekiz cennet aşıdır Aşk : "HEP"in nişansız "HİÇ"e İlâhî ve fıtrî iltifatıdır Aşk : Tevhid tavafında, dönendeki niyâz döngüsü ve dönülendeki naz dengesidir Aşk : Çekirdeğin çevresindekilerin çilesidir Aşk : Arzuyla alış-veriş ve rızayla gidiş-geliştir |
|