Türkiye Merkezli Sağlık Kuruluşları |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye Merkezli Sağlık KuruluşlarıTürkiye merkezli sağlık kuruluşları Türk Eczacıları Birliği Türk Hematoloji Derneği Türk Hemşireler Derneği Türkiye Acil Tıp Derneği Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Türkiye Hemofili Derneği Türkiye Organ Nakli Derneği Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Viral Hepatitle Savaşım Derneği Türk Eczacıları Birliği Türk Eczacıları Birliği, merkezi Ankara'da olan bir Sivil Toplum Kuruluşu'dur Kısa adı TEB olan Türk Eczacıları Birliği, 25 Ocak 1956 tarihinde bir grup eczacı tarafından oluşturulmuş mesleki bir örgüttür Amacı Eczacıların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, eczacılığın genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak; eczacıların birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere, meslek disiplini ve ahlakını korumak amacıyla "kamu kurumu" niteliğinde tüzel kişilik taşıyan TEB, amacı doğrultusunda etkinlikler gerçekleştirmektedir Etkinlikleri Türk Eczacıları Birliği, "TEB Haberler" ve "Mised" (Meslek İçi Sürekli Eğitim Dergisi) adında iki dergi çıkarmaktadır Seminer, sempozyum ve kongreler düzenlemekte, kurumsal olarak katılmakta ve katılım sağlamaktadır Birlik tarafından kurulan EGAŞ - Eczane Gereçleri A Ş adlı şirketle, üyelerine eczacılıkla ilgili malzeme temininde bulunmaktadır 2002 yılında oluşturulan Eczacılık Akademisi ile bilimsel mesleki çalışmalar yapmaktadır Türk Hematoloji Derneği Türk Hematoloji Derneği (THD), İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur 1967 yılında hepsi profesör olan, Sedat Tavat, Arif İsmet Çetingil, F Reimann, Şeref İnceman, Orhan N Ulutin, Ayhan Çavdar, Burhan Say, Nail Tartaroğlu, Mustafa Karaca adlı doktorlar tarafından kuruldu Haziran 2007 itibarıyla 641 üyeye sahip olan dernek, THD, Uluslararası Hematoloji Birliği üyesidir Amacı Tüzüğünde belirtildiğine göre THD'nin amacı, Türkiye'de hematoloji ve hematolojiyle birlikte çalışan bilim dallarıyla ilgili bilgi iletişimini sağlamak, bu konudaki çalışma ve araştırmaları geliştirmek, desteklemek, tüm Türkiye sınırları içinde ihtiyaç duyan herkesin faydalanmasına sunmak ve Türk hematolojisinin ulusal ve uluslararası düzeyde en iyi şekilde temsil edilmesini sağlamak şeklinde açıklanmaktadır Etkinlikleri Türk Hematoloji Derneği, amacı doğrultusunda çeşitli etkinlikler göstermektedir Toplantılar Ulusal kongreler Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi Ulusal Hematoloji Kongresi Uluslararası kongreler 1st International Congress of Leukaemia Lymphoma Myeloma ISH2005 Dünya Kongresi Türk Hematoloji Okulu İlaç Endüstrisinde Çalışanlar İçin Hematoloji Eğitim Programı (İÇHEP) Kursu Komiteler Hemofili Bilimsel alt komitesi Laboratuvar Standartları Bilimsel alt komitesi Multipl Miyelom Bilimsel alt komitesi Kemik iliği Yetersizliği Bilimsel alt komitesi Akut Lösemiler Bilimsel alt komitesi Kronik Lösemiler Bilimsel alt komitesi Hematopatoloji Bilimsel alt komitesi Kök Hücre Biyolojisi ve Araştırmaları Bilimsel alt komitesi Hemostaz-Tromboz Bilimsel alt komitesi Eritrosit Hastalıkları ve Hemoglobin Bilimsel alt komitesi Hematolojide Enfeksiyonlar ve Destek Tedavileri Bilimsel alt komitesi Transfüzyon Tıbbı-Kan Bankacılığı ve Hemaferez Bilimsel alt komitesi Moleküler Hematoloji ve Sitogenetik Bilimsel alt komitesi Lenfoma Bilimsel alt komitesi Kök Hücre Nakli Bilimsel alt komitesi Ödül ve destekler Araştırma Projelerine Destek Programı Genç Araştırıcılar İçin Yurt Dışı Desteği Uluslararası Bilimsel Yayınlara Destek ve Özendirme Programı Turkish Journal of Hematology Destek Programı THD Ulusal Kongreleri Bildiri Ödülü Kurs ve eğitimler Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursları Bilimsel Alt Komite Kursları Hematoloji İlk Basamak Kursları JACIE Kursu JACIE Accreditation Process Türk Hemşireler Derneği Türk Hemşireler Derneği (THD), (kuruluşu: 1933) Merkezi Ankara'da bulunan bir Sivil Toplum Kuruluşu'dur Derneğin kuruluş amaçları arasında; Koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hemşirelik uygulamaları ile toplumun sağlık düzeyini yükseltmek, hasta bireylere fiziksel, psikolojik, tıbbi ve sosyo-ekonomik yönlerden kapsamlı bir hemşirelik bakımı sağlamak, hemşireliğin, eğitim ve uygulama düzeyini günün anlayış ve kavramlarına göre geliştirmek, mesleğin onurunu korumak, yükseltmek ve onu içte ve dışta temsil etmek, hemşireler arasında birlik ve bütünlük sağlamak, onların huzur ve refahlarını temin etmek, hemşireliği ve hemşireleri ilgilendiren konu ve sorunlarda gerkli girişim ve çalışmaları yapmak, tüzük ve yasaları hazırlamak gibi hedefler ana konuları oluşturmaktadır Türkiye Acil Tıp Derneği Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD), Acil Tıp Sistemi içinde yer alan konularda (acil tıp uzmanlığı, acil servisler, hastane öncesi acil yardım, ilkyardım, afet organizasyonu) projeler üretmek ve bu sistemin gelişmesine destek olmak amacıyla oluşturulmuş bir Sivil Toplum Kuruluşu'dur Merkezi İzmir'de olan dernek, 1995 yılında kurulmuştur Dernek, çalışma amaçlarını şöyle açıklamaktadır: Acil Tıp Uzmanlığı eğitim standartlarını oluşturmak ve bunları en yüksek seviyeye çıkarmak Acil hekimlerini, uzmanlık ve mezuniyet sonrası eğitimine teşvik etmek ve eğitimin standartlarını belirlemek, Tüm hekimlerin ve tıp öğrencilerinin temel acil tıp konularında eğitim almalarını teşvik etmek ve eğitimin standartlarını belirlemek, Acil sağlık hizmetlerinin sosyal ve ekonomik yönlerini değerlendirmek, Halkı acil tıp hizmetleri konusunda bilinçlendirmek (poster, seminer, broşür, radyo, gazete, dergi, televizyon vs), Acil tıp ile ilgili yapılacak temel ve klinik araştırmaları teşvik etmek, desteklemek, Acil hekimlerinin hem kamuda hem de özel olarak çalışabilmelerini teşvik etmek, Acil hekimlerinin hem akademik kuruluşlarda hem de bilimsel/tıbbi kuruluşlarda temsil edilmelerini teşvik etmek, Acil hekimlerinin, hastane öncesi acil hizmetler sisteminde ve felaket afet planlamasında lider rolü oynamalarını desteklemek, Acil sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda kaliteli acil sağlık hizmetleri ve hasta nakli standartlarını belirleyip aralarındaki koordinasyonunun sağlanmasını teşvik etmek, Acil tıp hizmetlerinde "toplam kalite" felsefesini tüm sağlık ekibine anlatılarak eğitilmelerini teşvik etmek, Acil servislerde çalışan hekimlerin ve personelin tıbbi bilgisini geliştirmek için sürekli eğitim programlarının uygulanmasına katkıda bulunmak, Acil hekimlerinin eğitim ve tecrübe ile kazandıkları becerileri uygulayabilecekleri ortamın sağlanmasını teşvik etmek 12 yılda 57 Mezuniyet Sonrası Eğitim düzenleyip, 5970 katılımcı toplamış olan TATD, 1998'den bu yana çeşitli kentlerde Acil Tıp Sempozyumları düzenlemekte olup, Ekim 2001'de İstanbul'da Uluslararası Acil Tıp Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır Bu eğitimler içinde; Hekimlikte Hayat Kurtaran Girişimler Kursu, Acil Travma Kursu, Acil Servislerde Sık Karşılaşılan Olgularda Tanı ve Tedavi Seminerleri (ASSKOTT), Güncel Acil Tıp Seminerleri, Bölgesel Acil Tıp Seminerleri, Acil Tıp Uygulama Workshopları, ve Hastane Afet Planı Eğitimleri organize etmiştir TATD'nin, periyodik yayını olan "Acil Tıp Dergisi" dışında, kitap yayınları da bulunmaktadır: Yayınları Uzmanlık Eğitim Kılavuzu, 1 Baskı, 2007, Şanal Basımevi ISBN 978-975-01127-0-6 Hastane Öncesi Bakım Kitabı, 1 Baskı, 2003, DEÜ Basımevi NBK Afet El Kitabı, 1 Baskı, Şubat 2003, (Tükendi) Herkes İçin İlkyardım, 1 Baskı, Kasım 2003, Om Yayınevi 283 sayfa, ISBN 975653035-9, İlkyardım El Kitabı, 5 Baskı, 80 Sayfa, Resimli ASSKOTT El Kitabı, 1 Baskı, Ocak 2000 (Tükendi) Afet El Kitabı, 1 Baskı, Mart 2003 (Tükendi) Afetlerde İlkyardım, 1 Baskı, Haziran 1996 (Tükendi) 2 Acil Tıp Sempozyum Kitabı, 1 Baskı, Haziran 1999 (Tükendi) 1 Acil Tıp Sempozyum Kitabı, 1 Baskı, Haziran 1998 (Tükendi) Ödülleri Tülay Aktaş Gönüllü Dernekler Güçbirliği (2002 “Jüri Özel Ödülü”) XII World Congress on Disaster and Emergency Medicine (2001 “Jüri Özel Ödülü”) Global Med-Net Dr Rolf Peter Maeder (2000 “Award of Excellence”) Tülay Aktaş Gönüllü Dernekler Güçbirliği (2000 “Teşvik Ödülü”) Tülay Aktaş Gönüllü Dernekler Güçbirliği (1999 “Karşiliksiz Hizmet Ödülü”) Türkiye Acil Tıp Derneği, International Federation of Emergency Medicine, European Society for Emergency Medicine, American College of Emergency Physicians, American Academy of Emergency Medicine, Türk Tabipleri Birliği — Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlara üyedir Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Türkiye Aile Sağlığı Ve Planlaması Vakfı, İstanbul'da yerleşik bir Sivil Toplum Kuruluşu'dur Kısa adı TAP Vakfı olan kuruluşa, 1985 yılında Vehbi Koç’un girişimiyle 1986 'da iş adamları, akademisyenler, iş ve işveren kuruluşları temsilcileri tarafından tüzel kişilik kazandırılmıştır Amacı TAP Vakfı'nın amacı, ekonomik ve sosyal gelişme için Türk ailesinin sağlıklı bir biçimde yaşamını sürdürmesi yolunda, üreme sağlığı, ana-çocuk sağlığı ve cinsel sağlık koşullarını iyileştirerek, bireylerin, özellikle gençlerin, ailelerin ve toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve kadınların aile içinde ve toplumda sosyal statülerini geliştirmek şeklinde açıklanmaktadır Projeleri Denizli Aile Sağlığını Geliştirme Projesi (1998- …) Halk Eğitim Merkezleri (Hem) Eğiticilerinin Aile Sağlığı Ve Üreme Sağlığı Konularında Eğitimi Projesi (1999- …) Alo Okey Cinsel Sağlık Bilgi Hattı : 0 212 257 59 75 (2000- …) Güvenli Annelik Çalışmaları (2004- …) İstanbul Güvenli Annelik Projesi (2004- …) Dikkat Bebek Var Güvenli Annelik İletişim Çalışmaları (2006) Düzce İli Güvenli Annelik Projesi (2006- …) İstanbul İli Özel Hastaneler Güvenli Annelik Projesi (2006- …) Sağlık Bakanlığı/Avrupa Birliği Türkiye Üreme Sağlığı Programı (Tüsp): Tüsp Istanbul’da Yerel Yönetimler Aracılığı İle Üreme Sağlığı Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması Projesi (2004- 2006) Tüsp Gençler İçin Cinsel Sağlık/ Üreme Sağlığı (Cs/Üs) Savunuculuğu Projesi (2004-2007) Sağlık Personelinin Cs/Üs Yaklaşımını Güçlendirme Projesi (2006) Milliyet-Tap Vakfı Kız Yurtları Cinsel Sağlık Eğitim Projesi (2006) İlköğretim Okulları Ve Liselerde Cinsel Eğitim Programları Ergen Ve Gençler İçin Cinsel Eğitim Programları Milli Eğitim Bakanlığı Aile Sağlığı Eğitim Programı Sabancı Üniversitesi Cinsel Sorumluluk Projesi Etkinlikleri Toplantı ve konferanslar Konser, bale, defile vb etkinlikler Diğer STK'larla işbirliği "Görünüm" adlı bülten Üreme sağlığı konusunda broşürler Kitaplar Gelir amaçlı tebrik kartları Ödülleri 41 Berlin Film Festivali Ödülleri, 1991 Fellini Ödülü, Avrupa'nın En İyi Filmi, 1992 6 Altın Koza Film Festivali, En İyi İkinci Film Ödülü, 1992 8 Kudüs Film Festivali Ödülü 11 Taşkent Film Festivali Ödülü Kahire Konferansı, En İyi Sektörel Reklam Ödülü, 1994 Pekin Konferansı, İletişim Ödülü, 1995 Sağlık Alanında Yılın Vakfı Ödülü, 2000 Küba, Global Medya Ödülü, 2002 Türkiye Hemofili Derneği Türkiye Hemofili Derneği (kısa adı Türk Hemoder), İstanbul'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşudur 1992 yılında ilk olarak Hemofili Derneği adı altında bir grup doktor tarafından kurulan oluşum, 17 Ağustos 1995 tarihinde adını Türkiye Hemofili Derneği olarak değiştirdi Giderek artan üye sayısı ve etkinliklerinin yaygınlaşması sonucu, derneğin, Avrupa Hemofili Birliği (EHC)'ne üyeliği 8 Ekim 1997 tarihinde Bakanlar Kurulu'nca onaylandı 24 Kasım 1997'de ise "kamu yararına dernek" statüsü elde eden Türk Hemoder, 1999 yılında WFH (Dünya Hemofili Federasyonu) tarafından tanındı Kuruluşunda 22 üyesi olan dernek, Kasım 2003 tarihinde yapılan altıncı olağan genel kurul toplantısında 582 üye sayısına ulaşmış olup, amacı doğrultusunda etkinliklerini sürdürmektedir Amacı Türkiye Hemofili Derneği, hemofili hastalarının yaşam kalitesinin yükseltilmesi, nedeni ne olursa olsun Hemofili hastalarının her türlü sorunları ve ihtiyaçlarıyla olanakları ölçüsünde ilgilenmek ve çözüm bulmak amacındadır Etkinlikleri Gerçekleşen projeler Hemofili kitabının çıkarılması Hemofili hasta kartı (hastalara dağıtıldı) Hemofili Polikliniği (dernek merkezinde) Hemofili Günü kutlamaları Avrupa Hemofili Cemiyetleri Kongresine katılım Dernek merkezinin internet ağına kavuşması, web sayfasına sahip olması Kamu yararına çalışan dernek olma çalışması Dünya Hemofili Federasyonuna üyelik 3 ayda bir yayınlanan dergi çıkarılması Dernek merkezine Fizyoterapi cihazları alınması (1997) 28 Dünya Hemofili Kongresi'nin İstanbul'da yapılması Sinevizyon tarzında Türk Hemoder'i ve hemofili hastalığını tanıtan dökümanter film hazırlanması Süren projeler Sağlık bakanlığı ile Hemofili Protokolü imzalanması Ayda bir Hemofili Şehir Seminerleri düzenlenmesi Hemofili ile ilgili epidemiyolojik , klinik ve laboratuar araştırmaları yapmak, Araştırma projelerini desteklemek, ödüllendirmek Yurt içinde veya dışında Hemofili ile ilgili araştırmacılara burs vermek Fizyoterapi el kitabı yayınlamak Hemofililerin yoğun olarak yaşadığı illerde temsilcilikler ve şubeler açmak Hemofilileri iş sahibi yapmak Hemofililerin eğitim sorunlarını gidermek Fizyoterapi Kursları, damar içi enjeksiyon kursu, pratisyen hekim kursu gibi kurslar düzenlemek Diğer etkinlikler Dernek amacı doğrultusunda; seminer, sempozyum ve paneller, kongre ve konferanslar düzenlemekte, ayrıca gezi ve turlar, kamplar, kermesler, konser ve tiyatro sahnelemeleri, piknik ve şenlikler, plaket ve teşekkürler verilmesi, sağlık kurumları ziyaretleri, yemek ve kokteyller yönetici ziyaretleri ve yurtdışı kamplar gibi bir dizi etkinlikte bulunmakta, okul ziyaretleri ve eğitim seminerleri gerçekleştirmekte, merkez binasında hemofili ile ilgili fizik tedavi, sünnet, diş tedavisi, ortopedik girişimler gibi tedavi hizmetleri vermekte psikolojik destek, ilaç desteği sağlamakta, laboratuvar, aşılama, danışmanlık hizmetleri vererek, eğitim araçları dağıtmaktadır Temsilcilikleri Türkiye Hemofili Derneği'nin aşağıda listelenen illerde temsilcilikleri bulunmaktadır Adana Ankara Bursa Erzurum Gaziantep Hatay İzmir Kahramanmaraş Kayseri Kocaeli Malatya Sakarya Sivas Şanlıurfa Zonguldak Türkiye Organ Nakli Derneği Türkiye Organ Nakli Derneği, Ankara'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşu'dur Kısa adı TOND olan dernek; organ nakli ile ilgili çalışmalar yapar Amacı Türkiye Organ Nakli Derneği, amaçlarını aşağıdaki gibi açıklamaktadır: Türkiye’de aynı amaçla faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak, bilimsel toplantılar düzenlemek Yayın organları ve konferanslar aracılığı ile yurt çapında kamuyu aydınlatıcı faaliyetlerde bulunmak Organ bağışlarını özendirici kampanyalar düzenlemek, bu konuda kamuyu aydınlatacak faaliyetlerde bulunmak Organ nakli ve ilgili konularda yetenekli eleman yetiştirilmesi ve eğitilmesi için burslar sağlamak, konuyla ilgili amacına yönelik tesis ve organizasyonlar kurmak Organ nakli ve ilgili konularda uluslararası benzer kuruluşlarla bilimsel ve örgütsel işbirliği yapmak Organ nakli ve ilgili alanlarda yasal ve etik düzenlemeler ile ilgili çalışmalar yapmak, sosyal ve medikal yardımlaşmaları düzenlemek Tarihçesi Türkiye Organ Nakli Derneği; 1970'li yıllardan beri Türkiye'de organ nakli konusunda çalışmalar yapan Dr Mehmet Haberal öncülüğünde kuruldu Haberal tarafından 1980 yılında kurulan Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı'nın çalışmalarıyla 1985 yılında faaliyete geçen Organ Nakli Hastanesi, gelişerek Başkent Üniversitesi haline dönüşünce, Doktor Mehmet Haberal, organ nakli konusundaki etkinliklerini bu merkezde sürdürdü 1987'de kurulan "Ortadoğu Organ Nakli Derneği"nin lokal kalması üzerine; 1990 yılında "Türkiye Organ Nakli Derneği" oluşturuldu Etkinlikleri 1991 yılından itibaren her iki yılda bir TOND kongreleri düzenlendi Türkiye'de organ nakli olan insanların sosyal ve kültürel faaliyetlerine katkıda bulunmak amacı ile TOND, 2000 yılında Kuveyt'te düzenlenen Orta Doğu Transplant Oyunları ve 2001 yılında Japonya'da düzenlenen 13 Dünya Transplant Oyunlarına Türkiye den katılan sporcuları bu oyunlara katılmaları için desteklemiş ve onlara sponsor olmuştur Türkiye'de ilk kez 1 Türk Transplant Oyunlarını düzenleyerek bu konunun duyurulmasını sağlamıştır TOND, organ bağışını desteklemekte ve gerek dernek merkezi, gerekse web sitesiyle organ bağışı kabuıl etmektedir Çeşitli televizyon kanallarında bilgilendirici programlar düzenlendi Okullarda organ nakli ve organ bağışı konulu paneller yapıldı Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur Göğüs hastalıkları uzmanı dokuz kurucu üye tarafından 22 Haziran 1970 tarihinde oluşumu gerçekleştirilen Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, 28 Şubat 1978 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından "kamu yararına çalışan dernek" statüsünde kabul edilmiştir Amacı TÜSAD, toplumsal ve mesleki eğitimi ve araştırmaları destekleyerek Türk halkının akciğer sağlığını korumak amacıyla; solunum sisteminin yapı, fonksiyon ve hastalıkları ile ilgili konularda bilgileri geliştirmek, araştırma yapıp yapılan araştırmaları desteklemek, bu araştırmları yayın organlarıyla yaymak, göğüs hastalıklarıyla ilgili mediko-sosyal çalışmalarda bulunmak, aynı doğrultuda sağlıkçılar için bilimsel ve halk için eğitici ve öğretici toplantılar düzenlemek, bu çalışmaları gerçekleştirecek vakıf ve kuruluşlar oluşturmak, diğer ülkelerde aynı ve benzeri konularda çalışan bilimsel kuruluşlarla işbirliği yapmak şeklinde çalışmalar gerçekleştirmek amaçlarını gütmektedir Yapılanma TÜSAD'ın Ankara, Erzurum, İzmir ve Samsun'da şubeleri bulunmaktadır Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nin Akciğer kanseri, Astım ve alerji Fizyoloji Girişimsel Pulmonoloji İnfeksiyon KOAH Tüberküloz Yoğun bakım Solunum rehabilitasyonu Difuz parankimal akciğer hastalıkları Tütün kontrolu gibi çalışma grupları bulunmaktadır Etkinlikler TÜSAD, amacı doğrultusunda, makaleler yayımlamakta, astım, Koah, allerji ilacı gereçlerini ücretsiz dağıtmakta, çeşitliyayınlar, Solunum Dergisi yayımlamakta, Ulusal solunum kongreleri düzenlemekte, web sayfası aracılığıyla "hasta bilgilendirme" çalışması yapmakta, oluşturduğu "yeterlilik kurulu" ile uzmanlık eğitiminin standardizasyonu ve sürekli eğitimin sağlanmasına çalışmaktadır Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği ayrıca, Yoğun bakım kursu, Radyolojik patoloji kursu, Uykuda solunum bozukluklarında pozitif havayolu basıncı (PAP) tedavisi kursu, Tıpta bilimsel araştırma yöntemleri kursu, Acil tıp kursu, Akciğer kanserinde temel moleküler biyoloji kursu gibi eğitim çalışmaları yapmakta, çeşitli panel ve sempozyumlar düzenlemektedir Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu, Türkiye'de yaygın Verem Savaş Dernekleri'nin örgütlenmesini sağlayan, merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur Kamuya yararlı dernek statüsünde bir kuruluştur Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu, 1948 yılında Ulusal Verem Savaşı Derneği adıyla kuruldu 1973 yılında bakanlar kurulu kararıyla adı Türkiye Ulusal Verem Savaşı Derneği olarak değişti; 1987 yılında ise yurttaki çeşitli verem savaş derneğinin bağlı olduğu bir federasyon haline geldi ve Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu adını aldı Federasyona hepsi kamuya yararlı dernek statüsünde 89 verem savaş derneği üyedir Kamuya yararlı dernek statüsünde olmadığı için federasyonun üyesi olmayan 98 dernek de federasyonla ortak hareket etmekte kamuya yararlı dernek olmaları için işlemleri yürütülmektedir Kurucu dernekler Adana Verem Savaşı Derneği Bandırma Verem Savaşı Derneği Bursa Verem Savaşı Derneği İstanbul Verem Savaşı Derneği İzmir Verem Savaşı Derneği Ünye Verem Savaşı Derneği Federasyonun logosu sola bakan çift kırmızı aydır Bu logo, 1918 yılında kurulmuş Osmanlı Veremle Savaş Cemiyeti tarafından benimsenmiş olan logodur O yıllarda dünyada veremle savaş mücadelesinin sembolü, yatay yolu çift bir Kızılhaç idi Kızılay'ın kendisine sembol olarak haç yerine hilali seçmesine pararlel olarak veremle savaş için de çift hilalli sembol uygun görülmüştür Tarihçe Osmanlı Veremle Savaş Cemiyeti Türkiye'de verem hastalığı ile mücadele, Osmanlı devrinden itibaren çeşitli dernekler öncülüğünde yürütülmüştür 1918 yılında Prof Dr Besim Ömer Paşa tarafından kurulan Osmanlı Veremle Savaş Cemiyeti'ni, Dr Behçet Uz tarafından 1923 yılında kurulan İzmir Veremle Mücadele Cemiyeti Hayriyesi ve Balıkesir Veremle Mücadele Cemiyeti izlemişti İstanbul'un işgali üzerine Osmanlı Veremle Savaş Cemiyeti kapanmak zorunda kaldı İstanbul Veremle Savaş Cemiyeti Osmanla Veremle Savaş Cemiyeti'nin bıraktığı 116 lira ve bazı eşyalar, 1927 yılında İstanbul Veremle Mücadele Cemiyeti'nin kurulmasında kullanıldı İstanbul Veremle Mücadele Cemiyeti, Dr Tevfik Salim Paşa, DrTevfik İsmail Bey ve 24 arkadaşı tarafından kuruldu İstanbul Veremle Mücadele Cemiyeti, başlangıçta çalışmalarını broşür basma, sağlık dergisi yayınlama, konferans düzenleme gibi propoganda faaliyetleri üzerine yoğunlaştırdı; hükümetin ve halkın veremle mücadele zorunluluğuna ikna edilmesine çalıştı; BCG aşısı kampanyalarına önderlik etti 1929 yılında Eyüp'te bir dispanser, 1932 yılında Erenköy'de bir senatoryum kurdu Ulusal Veremle Savaş Cemiyeti 1945 yılında Sağlık Bakanlığı'nın vereme öncelik verme kararı üzerine veremle savaş dernekleri kurulması sağlık müdürlüklerince teşvik edildi 1948 yılında ülkedeki verem savaş derneği sayısı 48'e ulaşmıştı Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Verem Savaş Cemiyeti'nin düzenlediği verem konferansında bir araya gelen ilgililer, ulusal bir dernek kurulmasına karar verdi ve böylece 1948'de Ulusal Verem Savaş Derneği kuruldu Ulusal derneğin başkanlığına Dr Tevfik Sağlam geldi ve 1963 yılındaki vefatına kadar başkanlığı sürdürdü Derneğin merkez binası Ankara'da, genel sekreterlik bürosu ise İstanbul Verem Savaş Cemiyeti'nin bünyesinde bulunmaktaydı 1948 ve 1949'da çıkarılan 5237 ve 5368 sayılı kanunlar sayesinde verem savaş dernekleri, belediyelerden aktarılacak gelire ve kurdukları hastanelere bakanlıktan sağlanacak personel ve nakdi yardım imkânına kavuştu Sosyal Komiteler İstanbul Verem Savaş Derneği'ne bağlı Sosyal Komite'nin verimli çalışmalarını ve hanımlardan gördüğü ilgiyi gözönüne alan Ulusal Derneğin tavsiyesi ile diğer yerel derneklerde de hayırsever hanımlardan oluşan "sosyal komiteler" kuruldu Bu komiteler derneğin kurduğu dispanserlerde kalan veremlilere ve ailelerine yiyecek-yakıt dağıtımı, yatak-battaniye sağlama gibi konularla ilgilenmekteydi İleriki yıllarda sosyal komiteler eğitsel-sosyal yardımlar ve nakdi yardımlar sağlanması gibi işlevler yüklendi Ulusal Verem Savaş Dernekleri Ulusal Verem Savaş Derneği, 1987 yılında Dr Hamdi Açan başkanlığında iken yerel verem savaş derneklerinin bağlı olduğu bir federasyon haline geldi ve Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri adını aldı 1997 yılından beri Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanlığını Prof Dr Ferit Koçoğlu yürütmektedir Viral Hepatitle Savaşım Derneği Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD), merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur 1989 yılında çoğunluğu doktor olan 20 kurucu üye tarafından kuruluşu gerçekleştirilen dernek, tüzüğü gereği, viral hepatitlerin toplumda yaygınlık ve önemini belirleyecek tanı, savaşım ve korunma yöntyemleriyle ilgili araştırma ve çalışmalar yapmak bu tür çalışmaları desteklemek, alınan verileri sağlık kurum ve kuruluşlarıyla paylaşarak işbirliği yapmak doğrultusunda kurularak etkinliklerine başlamıştır Amacı VHSD, tüzüğünde belirtilen doğrultuda; Viral hepatitlerin halka tanıtılması, öneminin vurgulanması, önleme ve korunma bakımından neler yapılabileceği konularında halkın bilinçlenmesini sağlamak Viral hepatitlerle ilgili bilimsel ve uygulamalı çalışmalarda bulunulması, ve desteklenmesi Tanı yöntemlerinin standardizasyonunun sağlanmasına çalışılması Viral hepatit hakkında istatistiksel veriler hazırlanması, toplanması ve bunların yayılması İlgili sağlık kuruluşları ile bu konuda işbirliği yapılarak gerektiğinde onların uyarılması Bilgileri bütünlemek üzere konu ile ilgili tüm disiplinlerin belli aralıklarla bir araya getirilmesi Konusunda kurslar açılması Viral hepatitle ilgili yayın yapılması ve bu konudaki yayınların iletişim araçlarıyla yayılması, arşiv ve periyodik bibliyografya hazırlanması Toplantı, seminer, sempozyum ve kongreler düzenlenmesi Viral hepatit hakkında uluslararası veya ulusal diğer dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapılması amaçlarını gütmektedir Etkinlikleri 20 Ekim 2007 tarihinde Kronik hepatit tanı ve tedavi kursu Antalya'da gerçekleştirildi Güneydoğu Anadolu bölgesi hepatit bilinçlendirme kampanyası düzenlendi Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Batman, Elazığ, Adana, Kahramanmaraş, Mardin ve Van'da konuyla ilgili toplantılar yapıldı Kronik hepatit Tanı Tedavi kursu 16 Haziran 2007 tarihinde Antalya'da yapıldı VHSD Bölge Temsilcileri Toplantısı ve Bilimsel Sempozyumu düzenlendi 3 Kronik hepatit Tanı Tedavi kursu 27 Eylül 2005 tarihinde Antalya'da yapıldı Denizli, Uşak, Antalya, Kayseri, Bursa, Adana, Konya, Afyon, Sivas ve Samsun'da VHSD Etkinlikleri altında eğitim çalışmaları yapıldı Ulusal Viral Hepatit Kongreleri düzenlendi |
Türkiye Merkezli Sağlık Kuruluşları |
10-11-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye Merkezli Sağlık KuruluşlarıTürk Biyokimya Dernegi Türk Biyokimya Dernegi, bütün biyokimyacilari ve moleküler biyologlari ayni semsiye altinda toplamak amaciyla, 1975 yilinda, Ankara’da, kurulmustur Seneler içinde gelisen Dernek; 2000 üye ve istanbul, izmir, Adana gibi üç büyük sehirde bulunan subeleri ile, Türkiye’nin önde gelen ulusal derneklerinden birisi olmustur Dernek FEBS ve IUBMB’nin 1978’den bu yana üyesidir TBD yakin tarihlerde IFCC-LM (International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, 1997), FESCC (Federation of European Societies of Clinical Chemistry, 1997), ve BCLF’in (BCLF (Balkan Clinical Laboratory Federation, 1998) de üyesi olmustur TBD 800-1000 katilimli yirmiden fazla ulusal ve uluslararasi bilimsel toplanti düzenlemistir Ulusal kongreler yaklasik 18 aylik peryotlarla düzenlenmekte ve bu toplantilar uluslarasi konusmacilara ve katilimcilara da açiktir TBD, temel bilimler ve tip alaninda mezuniyet öncesi ve sonrasi egitimciler için egitim toplantilari da düzenlemektedir; Geçmiste böyle üç toplanti IUBMB ile birlikte 1989, 1992 ve 1998 yillarinda organize edilmistir Ayrica, klinik biyokimyanin seçilmis konulari, eksternal kalite kontrolü ve laboratuvar standardizasyonu konularinda da çesitli egitim toplantilari düzenlemektedir Son yillarda laboratuvar akreditasyonu ve sertifikasyonu konularinda öncü rol oynamayi kendine amaç edinmistir TBD, biyokimya ve ilgili alanlarda yapilmis orijinal arastirma makalelerini ve derlemeleri yayinlayan, yilda dört kez basilan ve 1979’dan bu yana Chemical Abstract’ta indekslenen Türk Biyokimya Dergisi’nin de sahibidir Dernegin merkezi: Hirfanli Sokak, Banu Apartmani, 9/3, Gazi Osman Pasa 06700, Ankara / Turkey’de bulunmaktadir |
|