Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
osmanlıda, tağşiş

Tağşiş Nedir? Osmanlı'da Tağşiş

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tağşiş; Osmanlı imparatorluğunda 19 yüzyıla kadar madeni para, sikke kullanılıyordu Temel para birimi akçe idi Mangır veya pul denilen bakır paralar günlük alışverişte geçerliydi Akçe, gümüştendi

Büyük işlerde, ihracatta, birikimde ise altın para kullanılırdı Osmanlı önce başka devletlerin altın parasını dolaşımda tuttu 17 yüzyıla kadar bu aaltın sikkelerden en meşhurları yaldız altını, efrenciyye denilen Venedik Dukası'dır Mısır'dan gelen eşrefi denilen altınlar vardı

Para sistemi altın ve gümüşe dayanan bir sistemdi Paranın değeri bu madenlere göreydi Altın ve gümüş fiyatı değiştikçe kur da değişiyordu, yani sikke fiyatları

Tağşişte devlet dolaşımdaki sikkeleri toplar, bunların madeni içeriğini azaltır, yeniden piyasaya sürer 18 yüzyıla kadar bu işlem gümüş parada yapıldı 1580'in akçesinde 061 g olan saf gümüş, Orhan Bey'in ilk akçelerinde 104 gramdı Yüzde 40'lık bir düşüş

Tağşişin en sık görüleni devletin piyasaya daha fazla para sürerek ek gelir elde etmesidir Hem devalüasyon, hem ek para basma Memurların alım gücü düşünce Yeniçerilerle birlikte ayaklanıyorlardı Beylerbeyi Vakası'nda para işleri sorumlusu Rumeli Beylerbeyi Mehmed Paşa'nın kellesi istenmiş, padişah paşayı asmıştır

Tağşişten sonra fiyatlar yükselirken satın alma gücü düşer, hayat pahalılığı artardı Ayrıca yerli paranın bu düşüşüyle piyasaya Avrupa paraları girer, bir süre sonra onların da sahtesi ürerdi

Akçe gitgide düştü ve kullanılamaz hale geldi Para adıyla üç akçe değerinde bir sikke basıldı 17 yüzyıl başında 120 akçe değerinde büyük gümüş kuruş tedavüle sürüldü Temel para birimi Osmanlı kuruşu oldu Ama yüzyıl sonunda yüzde 80 devalüasyona ağramıştı Tağşişlerin sonuçları: Devlet gelirlerinin önce artmış görünmesi sonra düşmesi, yabancı sikkelere kaçış, kalpazanlık, devletin iç piyasalardan borç almasını güçleştirme ve en önemlisi siyasal muhalefet Devlet, yeniçerileri yok ederek tağşişe devam etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com