Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hazırladı, periyodik, tabloyu

Periyodik Tabloyu Kim Hazırladı ?

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Periyodik Tabloyu Kim Hazırladı ?

Mendeleev
Periyodik tablo bilinen tüm elementleri belirli bir düzene göre içeren ve incelemeyi kolaylaştıran bir sistemdir İlk olarak 1867 yılında JAR Newlands elementleri artan atom kütlelerine göre sıralamış ve bir elementin kendisini izleyen sekizinci elemente benzer özellikler gösterdiğini ifade eden "Oktavlar Yasası"nı ortaya koymuştu
Daha sonra 1869 yılında Dmitri Mendeleev benzer özellikler taşıyan elementleri arka arkaya dizdiğinde atom kütlesine dayanan bir tablo elde etmiş ve o zamanlar bilinmeyen bazı elementlerin (skandiyum galyum ve germanyum gibi) varlığını hatta özelliklerini tahmin edebilmişti

Lothar Meyer isimli araştırmacı da 1886 yılında Mendeleev'den bağımsız olarak atom kütlelerine göre bir periyodik tablo oluşturmuş ve "valans" kavramını ortaya atmıştı (bkz elektron dizilimi)
Günümüzde kullandığımız tablo yeni elementlerin de yerleştirilebilmesine olanak tanıyan Mendeleev'in periyodik tablosudur Ancak ilk halinden farklı olarak elementler atom kütlesine değil atom numarasına göre düzenlenmiştir Buna göre periyodik tabloda soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru atom numarası artar Sıklıkla buna paralel olarak bağıl atom kütlesi de artış gösterir Tablodaki yatay sıralar "periyot" olarak adlandırılır Bir elementin periyot numarası o elementin sahip olduğu elektronların bulunduğu en yüksek enerji seviyesini gösterir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com