Tevbenin Üç Şartı Vardır |
09-08-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tevbenin Üç Şartı VardırTevbenin Üç Şartı Vardır Tevbenin Üç Şartı Vardır Tevbenin Üç Şartı Vardır Kalpden büyük bir pişmanlık duymak Dil ile Allah-u Zülcelal' e tevbe etmek Âzâları günahların üzerinden çekmektir İnsan pişman olmuş bir kalp, tevbe eden bir dil ve günahlardan korkan ve uzak durmaya gayret eden bir vücut ile Allah-u Zülcelal' in huzuruna çıkarsa, Allah-u Zülcelal de ona merhamet ederek, af ve mağfiret eder Bir kimse, Günahların çirkinliğini ve sonunun ateş olduğunu bilir, Allah-u Zülcelal' in azabına karşı kendi acizliğini hatırlarsa, günahlardan kendisini muhafaza etmeye gayret etmiş ve tevbeye sarılmış olur Hiç kimse nefsinin hilelerinden emin olup tevbeyi terketmemelidir Çünkü Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede: “Fakat, insan ileriye doğru daima kötülük yapmak ister” (Kıyame; 5) buyurmuştur Onun için insan daima kendisini kontrol altında tutmalı, daima tevbe üzere bulunmalıdır Tevbe, insan için hem dünyada hem de ahirette kurtuluştur Allah-u Zülcelal tevbe edenleri methederek bir ayet-i kerimede: “Ey Rabb'imiz! Günahlarımızı bağışla Kötülüklerimizi ört, canımızı iyilerle beraber al” (Ali İmran; 193) buyurmuştur Peygamber Efendimiz (SAV)' de bir hadis-i şeriflerinde: “Her kim, tevbe etmeye devam ederse, Allah da onun sıkıntısını neşeye çevirir, darlığına bir çıkış yolu bulur ve ummadığı bir yerden onu rızıklandırır” (Buhari Tirmizi) buyurmuştur Rivayet edilmiştir ki: Bir demirci, kızgın demiri eliyle tutuyordu Bunun sebebi sorulunca şöyle anlattı: “Bir kadına aşık olmuştum Ona mal verip münasebette bulunmayı teklif ettim Kadın dedi ki: 'Benim kocam var, mala ihtiyacım yok' Bir müddet sonra kocası öldü Ona evlenme teklif ettim Dedi ki: 'Çocuklarımı perişan etmek istemiyorum' ve teklifimi reddetti Bir süre sonra, geçim darlığına düşünce, bana haber gönderdi Ben de: 'İsteğimi yerine getirinceye kadar sana bir şey vermem' dedim Teklifimi kabul etti Beraberce bir odaya girince ürperdi Neden ürperdiğini sorunca: 'İşiten ve gören Allah' tan korkuyorum' dedi Ben de onu bıraktım O da: 'Allah seni ateşten korusun' diye dua etti İşte o günden sonra dünya ateşi beni yakmıyor Allah-u Zülcelal' den beni ahirette de yakmamasını diliyorum” dedi İşte tevbe böyledir Kim Allah-u Zülcelal' den korkar ve daima O' nun huzurunda olduğunu hatırlarsa, günah işlemeye cesaret edemez Böylece de cehennemden kurtulur ve Cennet-i Alâ' nın nimetlerine kavuşur Nitekim Allah-u Zülcelal tevbe edenlere ahirette büyük mükafatlar vereceğini beyan ederek bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Samimi bir tevbe ile Allah' a dönün Umulur ki Rabb'iniz kötülüklerinizi örter ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere sokar” (Tahrim; 8) Tevbe, bütün müminlere farzdır İnsan tevbe ettikten sonra kendisini bütün hata ve günahlardan uzak tutmaya gayret etmelidir Onun için Hz Ali (RA) demiştir ki: “Tevbe etmek farzdır Fakat tevbe etmeyi gerektiren şeyleri terketmek ondan önce farzdır” Seyda Muhammed Konyevi (KS) ALLAH BU GECE HÜRMETİNE TÖVBELERİMİZ KABUL ETSİN İNŞALLAH SELAM DUA İLE |
|