Üniversitede Ameliyatta Yanlış Bilinen |
04-22-2009 | #1 |
yesimciwciw
|
Üniversitede Ameliyatta Yanlış BilinenÜNİVERSİTEDE AMELİYATTA YANLIŞ BİLİNEN Prof Dr Haşim Üstünsoy, ''Üniversitelerde ameliyatların ve tedavilerin öğrencilere ya da asistanlara yaptırıldığı inancı var, bu tamamen yanlış'' dedi Gaziantep Üniversitesi Kalp-Damar Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Haşim Üstünsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıp fakültelerinin, öğrenci yetiştiren merkezler olduğunu, öğrencilerin, anlatılan derslerle ve gördükleriyle eğitim aldıklarını, ancak tedavi yapma yetkilerinin bulunmadığını belirtti Üstünsoy, tıp fakültesi öğrencilerinin, öğretim üyesinin yanında dolaşarak, onunla birlikte tedaviyi izlemek zorunda olduklarını, ancak hastaların tedavisini doktorların yaptıklarını belirtti Haşim Üstünsoy, şunları kaydetti: ''Öğrenciler hastaya elini vuramaz Sadece muayene aşamasında hasta izin verdiği zaman izler ve yaklaşır Diğer bir yanlış inanış, tıp fakültesinde ameliyatları asistanların yaptığı inanışıdır Asistanların mutlaka tedaviye müdahil olması lazım Ancak herkesin düşündüğü gibi her şeyin öğrencilerin ya da asistanların yapması mümkün değil'' Üstünsoy, tıp fakültelerinde hastanın muayenesi ve tedavisinin yetkili doktorlar tarafından yapıldığını, öğrencilerin ise bu aşamaları izleyerek eğitimlerini sürdürdüklerini bildirdi -''DOKTORDAN YARDIM ALMAK EN SON DÜŞÜNÜLÜYOR''- Sağlıkla ilgili halk arasında bir çok yanlış inanışın olduğunu anlatan Üstünsoy, kişinin işlerini profesyonel insanlarla çözmek yerine, yakınındaki insanlarla çözmeye çalıştığını, bu durumun hastalığa geç teşhis konmasına neden olduğunu ifade etti Kişide herhangi bir hastalık ortaya çıktığında bunu profesyonel bir bakış açısı içinde hekimlerle çözmek yerine, her şeyden önce yakın aile ve komşularla kontak kurup bu tür bir rahatsızlıklarının olup olmadığını sorguladıklarını dile getiren Üstünsoy, şöyle konuştu: ''Bu toplumsal bir yapı ve eğitimle ilgili bir şey Yani birey 'o gözlük bana da olur' diyor ve o gözlüğü kullanıyor 'Benim de çarpıntım var' diyor, karşısındaki kişi 'guatrla ilgili çarpıntım vardı, şu ilacı aldım geçti' dediğinde aynı ilacı alıyor Oysa kişinin yeni oluşan çarpıntısı belkide kalpten kaynaklanıyor Kişi, profesyonel yardım almak yerine bu kez daha kolay ulaşabileceği sağlıkla ilgisi olmayan kişilere gidiyor'' Bir başka yanlışlığın hastalığın tedavisinde ortaya çıktığını, hastanın, doktorun her şeye çare bulduğunu sandığını, sıfır hata payıyla tedavinin gerçekleşmesini istediğine dikkati çeken Üstünsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Doktor bir kere her şeyden önce taraf, ama hastalıktan taraf değil Doktor bireyin yanındadır Sonuçta her savaşta kazanan bir taraf vardır Tıpta da diğer mesleklerde de istatistiksel oranda bir başarı vardır Yaşamda hiç bir şey yüzde yüz değildir Su içtiğimiz zaman bile hata yapabiliriz Bunun bile istatistiksel bir oranı var ve bu oranlar gerçekleşir Yüzde 3'lük bir risk sizde gerçekleşmez ama başkasında gerçekleşir O zaman da 'doktor yanlış yaptı' diyorlar Doktor sizinle beraber aynı tarafta'' -ONA UYGULADIĞIN TEDAVİYİ BANA DA UYGULA- Hastaların zaman zaman aynı hastalık nedeniyle başka bir hastaya uygulanan tedavinin kendisine de uygulanmasını istediğini, ancak, her hastanın vücut yapısının farklı olabildiğini ve tedaviyi bu yapının belirlediğini bildirdi Üstünsoy, bu nedenle hasta yanlış tedavi edildiği inancına kapılabildiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: ''Kalp-damar hastası olan iki insan farklıdır İkisininde kalp damarlarında kireçlenme daralma olabilir Ama, birinin damar kalitesi daha kötüdür birinin daha iyidir Birinin darlığı damarın her yerindedir diğerininki sadece bir yerindedir Bu iki insan sanar ki ikisi de kalp-damar hastası ve her ikisi de aynı tedaviyi görecek Birine bir tedavi uygulanırken diğerine sadece ilaçla başka bir işlem yapmadan geri göndermek durumundayız Temel yanlışlık bu Farklı tedavi seçenekleri var Her kalp-damar hastalığı aynı değil hepsinin kendi damar yapısı kendi kalp yapısı kendi darlık yeri ve hepsinin tedavi seçeneği ayrı Kimi ilaçla kimi stentle kimisi ameliyatla kimisi de kalp nakli noktasında olabilir''