Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
edebi, eserleri, fahri, halit, hayatı, kişiliği, ozansoy’un

Halit Fahri Ozansoy’Un Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Halit Fahri Ozansoy’Un Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Halit Fahri Ozansoy’un Hayatı, Eserleri ve Edebi Kişiliği (1891-1971)
1891'de İstanbul'da doğdu 1971'de yine İstanbul'da yaşamını yitirdi Bakırköy Rüştiyesi ve Galatasaray Lisesi'ni bitirdi Uzun yıllar Muğla ve İstanbul'da lise öğretmenliği yaptı Ölümüne kadar Tercüman gazetesinde tiyatro eleştirileri ile edebiyat yazıları yayımlandı

Fecr-i Ati'nin etkisinde kaldığı ilk şiirleri 1912'de "Rübâb" ve "Şehbal" dergilerinde yayınlandı

Şiirlerini bir süre aruz vezniyle yazdı "Aruza Veda" şiiriyle bu kalıbı bıraktı, hece ölçüsüne ve yalın Türkçeye yöneldi "Yeni Mecmua" çevresinde toplanan "Hecenin Beş Şairi" arasında yer aldı

"Nedim" adında bir edebiyat dergisi çıkardı Şiirleri Yarın, Hayat, Aydabir, Yarımay, Çınaraltı, Varlık, Hisar gibi dergilerde yayınlandı Servet-i Fünun dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı

Hüzün yansıtan şiirlerinde daha çok aşk ve kadın temalarını işledi Şiirin yanısıra yayınlanmış roman ve oyunları ile anı kitapları da var

Halit Fahri Ozansoy Eserleri
Şiir:
Rüya (1912)
Cenk Duyguları (1917)
Efsaneler (1919)
Zakkum (1920)
Bulutlara Yakın (1920)
Gülistanlar ve Harabeler (1922)
Paravan (1929)
Balkonda Saatler (1931)
Sulara Dalan Gözler (1936)
Hep Onun İçin (1962)
Sonsuz Gecelerin Ötesinde (1964)

Roman:
Sulara Giden Köprü (1939)
Aşıklar Yolunun Yolcuları (1939)

Oyun:
Baykuş (1916)
İlk Şair (1923)
Sönen Kandiller (1928)
10 Yılın Destanı (1933)
Nedim (1936)
Hayalet (1936)
Bir Dolaptır Dönüyor (1958)
İki Yanda (1970)
(Baykuş ve Şair oyunları aruzla yazılmıştır)

Anı:
Edebiyatçılar Geçiyor (1939, Edebiyatçılar Çevremde adıyla genişletilmiş baskı, 1970)
Darülbedayi Devrinin Eski Günleri (1964)
Eski İstanbul Ramazanları (1968)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com