Yâ Rabbi Beni Fâidesiz İlmden Koru! |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yâ Rabbi Beni Fâidesiz İlmden Koru!Fikih dinin temelidir Yeterli fikih bilgisi olmadan, dinin emir ve yasaklarini dogru, eksiksiz olarak yapmak mümkün degildir Bunun için temel bilgi olan Fikh ögrenmeyip, hadis, tefsîr ögrenmek çok zararlidir Kible ve namaz vakitleri için astronomi ögrenmek câizdir Falcilik için ögrenmek haramdir Mücâdele, münâkasa için kelâm ilmi ögrenmek mekruhtur Câhillerin, bid'at firkalari üzerinde, mezhepler üzerinde konusmalari câiz degildir Eski yunan felsefecilerinin ve bid'at ehlinin, mezhepsizlerin din kitaplarini okumak, evinde bulundurmak câiz degildir Böyle kitaplar, insanin îtikatini, îmanini bozar Din bilgilerini, îman bilgilerini “Ehl-i sünnet” âlimlerinin kitaplarindan ögrenmeden evvel, fen bilgilerini, felsefe bilgilerini ögrenmek câiz degildir Her müslüman, çocuklarina, önce, Kur'an-i kerim okumasini, namaz kilmasini, din ve islâm ahlâkini ögretmeli, ondan sonra okula gönderip, fen ve sanat ve sâir lüzûmlu, faydali seyleri ögretmelidir Her çesit faydasiz oyun “Mâ-lâ-yâni” olur, ilim ögrenilmesine mani olur Ilmi, Allah rizasi için, islâm dînine ve müslümanlara hizmet için ögrenmelidir Mal, mevki' kazanmak için, kibir ve söhret için ögrenmemelidir Hadîs-i serîfde, “Dünyalik ele geçirmek için, ilim ögrenen, dünyada mal ve mevki’ elde eder Âhiretdeki kazanci ancak Cehennem atesi olur” Böyle ilmin fâidesi yokdur Böyle ilimden kaçmak lâzimdir Yine hadîs-i serîfde, “Yâ Rabbî! Beni fâidesiz ilmden koru!” buyuruldu Ilmi, sâlih insanlardan ögrenmeli ve sâlih insanlara ögretmelidir Ilmi iyi insanlardan esirgememelidir Sâlih insan, iyi insan demektir Ehl-i sünnet îtikatinda olan ve haram islemekten sakinan müslümana “sâlih insan” denir Ehl-i sünnet îtikatinda olmiyan müslümanlara bid'at sahibi veya mezhepsiz denir Ehl-i sünnet îtikatini ve haramlari ögrenmek, binlerce Ihlâs sûresi okumaktan daha sevaptir Fikh ögrenmek, hâfiz olmaktan eftaldir Hâfiz olmak da, nâfile ibâdetten eftaldir Vaaz verirken, Allahü teâlâ demelidir Yalniz, Allah demek hurmetsizliktir Haram islenen yerlerde tesbîh, tahmîd ve Kur'an-i kerim, hadis-i serif ve fikh okumak günahtir Mecburen burada bulunuyorsa tesbih ve dua okumak câiz olur |
|