|
|
Konu Araçları |
bağrıbütün, bilgi, hakkında, kızıltepe, köyü |
Kızıltepe Bağrıbütün Köyü - Kızıltepe Bağrıbütün Köyü Hakkında Bilgi |
08-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kızıltepe Bağrıbütün Köyü - Kızıltepe Bağrıbütün Köyü Hakkında BilgiKızıltepe Bağrıbütün Köyü - Kızıltepe Bağrıbütün Köyü Hakkında Bilgi Bağrıbütün, Kızıltepe === Tarihi === Bağrıbütün, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir köydür Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi köyün adı 1925 lerden o günki bekler ve eşreflerin yaşandığı bu yerleşim alana GİREMİRA ismini vermişlerdaha sonra DEMİRA KÖYÜ ismi ile deyiştirmişler türkçe adınıda BAĞRIBÜTÜN KÖYÜ/kızıltepe köyü ismini vermişler büyük aşiretler ve eşreflerin yerleşim birimi olmuştur köyün yönetim şekli daha önce beylikler bakardı ta 1245 lere kadar daha sonra muhtarlık oluşturuldu beraberinde ağalıkta geçmekteydi 1954 lerdi muhtar korremo aşiretinden Ali oğlu musa BOZAN dönemi başladı bununla berabar Kavgalarda boy gösterdi ikinci muhtarlık seçimi döneminde Ali oğlu musa BOZAN akraba içerisindeki huzursuzluklara Dayanamayınca köy yonetimi el deyiştirip rakib olan ömerilerin eline geçti Kavgalar dahada büyüdu ta 1977 lere kadar bu işe baş koymaya kalkan Seydo oğlu HALİL AYDIN kan dökülürcesine yönetimi ele geçirdi ama ölümüne kadar varan gavgalar 2000 yılına kadar devam etti yönetim tamamıyla denetim sağlanıncaya kadar tek muhtar tek idareyle bugün2008 yılına kadar devam edilmektedir halen muhtar HALİL AYDINdır aşiretin illeri gelenleri ve aşiret reisleri HALİL AYDIN ve ADIGÜZEL AYDIN`DIR Kültür KÖYÜN GELENEK VE GÖRENEK YEMEKLERİNDEN MAHALİ YEMEKLER GERÇEKLEŞMEKTEDİR BUNA EN ÇOK YEREL YEMEKLERDEN BAHARDA SAÇ KAVURMASI İLK BAŞTA GELİR Coğrafya Mardin iline 70 km, Kızıltepe ilçesine 40 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedirİKLİM SULU TARIM VE ÇİTFÇİLİK LE UĞRAŞILMAKTADIR Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 2500 2000 2100 1997 1750 2008 de 2800 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün içme suyu şebekesi vardır; kanalizasyon şebekesi yoktur PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve telefon şebekesi vardır ama hiç biri doğru düzgün çalışmaz ben bir köy halkı olarak diyorum Not: Bilgiler değişmişse sizler bu konu başlığı altında cevap yazarsanız en kısa süre içinde düzeltilecektir Ayrıca Bağrıbütün Köyü hakkında yazı resim veya yayınlanmasını istediğiniz konuları bu başlık altında cevap olarak yazarsanız size yardımcı oluruz Kaynak:Vikipedi, özgür ansiklopedi |
|