Kirazlı Köyü Hakkında Bilgi Yahyalı Kayseri |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kirazlı Köyü Hakkında Bilgi Yahyalı KayseriKayseri İli Köyleri - Kirazlı Köyü Yahyalı- Kirazlı Köyü Hakkında Bilgiler -Kirazlı Köyü Resimleri Kayseri Bilgiler Nüfus 1103 (2007) Koordinatlar Posta Kodu 38500 Alan Kodu 0352 Yönetim Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi İl Kayseri İlçe Yahyalı Kirazlı, Kayseri ilinin Yahyalı ilçesine bağlı bir köydür r Tarihi Yahyalı'nın 5 Km güneybatısında yeralan Kirazlı köyü, Derebağ kasabasına giden yol üzerindedir 1876 nüfuslu olan köyün hane sayısı 337'dir Roma döneminden beri yerleşim birimi olduğu kesindir Köyü çevreleyen dağlardaki mağara evler maşatlıklar, şimdi merkez camii olan kilise ve zaman zaman köylüler tarafından bulunan İskender ve Roma dönemi sikkeleri bizi doğrulamaktadır Eski adı Kalınkilise olan köye halk, Galınkise demekte idi 1960'lı yıllarda, yetiştirdiği kaliteli kirazlardan dolayı Kirazlı adı verilmiştir Eskiden ormanlarla kaplı olduğu bilinmektedir Ortaçağda, Osmanlı döneminde buraya eşkiya ve kanun kaçaklarının gizlendiği ve bu bölgeyi mesken tuttukları rivayet edilmektedir Halıcılık, hayvancılık, tarım ve ticaretle geçimini sağlayan köy halkının, ilçe merkezi ile ilişkisi süreklidir İlk yerleşen sülalenin Abdurrahmanlar (Bayansar), ondan sonra da Mesepler (Alas) olduğu kabul edilmektedir(82) 1823 yılında Konya'dan geldiği bilinen bu sülale Osmanlı döneminde imamlık çiftçilik, koyunculuk görevlerini yapmaktaydı Hacı,Hüseyin, Durmuş, Abdil dedelerden bugünkü torunlarına ulaşan Mesepler, şu anda köyün en büyük sülalelerinden birisi olup bir bölüğü de Develi'nin Ayşepınar köyünde oturmaktadır Karaküsükler sülalesi, bir rivayete göre konya Karamanoğuları'ndan geldiği sanılmaktadır Karaküsükler'den Mehmet Kara, 1 derecede harp malülüdür Bu aileden Abdullah Kara ve İbrahim Kara, gazidirler Köyün içme suyu, merhum muhtar Mustafa Kara tarafından 1960'ların sonunda başlatılmıştır ve ondan sonraki muhtar Hüsseyin Ekinci tarafından tamamlanmıştır Merhum harp malülü Mehmet Kara, 18 yıl köy muhtarlığı yapmıştır Karaküsükler'in bir kısmı Belçika ve Hollanda'da, diğer bir kısmı ise Kayseri'de yaşamaktadır Ayrıca Oraklı sülalesi Karaköy'den; Tekaütler, Sarınç'tan; Kolukısalar, Niğde-Çaykavak'tan; Kırımlar, Bulgaristan'dan; Dellallar ve Kılavuzlar, Yahyalı'dan; Ağtavuklar, Çavdaruşağı'ndan; Yeğdinler, Adana'dan gelmişlerdir Sarigüller, Kavacıktan gelme, bu aile de Hacı Hamza, Haviz köyünün büyük alimlerindendi Bugünkü bellibaşlı sülaleler; Mesepler, Abdurrahmanlar, Karaküsükler, Kasaplar, Körsalihler, Dedeşler, Hamzalar, Keçeomarlar, Cinavlar, Gökküler, Cihanlar, Miççikler, Kamberler, Dellallar, Kılavuzlular, Mullalar, Çirişler, Sarıgüller, Yekdirler, Sümbüller, Allişler, Ferikhüseyinler, Kemikhacılar, Àrablar (Allıvazlar), İsmail Ağalar,tekoğutlar ve tırık haliller[tekelerdir] Yaylacılığı kısmen devam ettiren köylülerin kondukları yaylalar; Gerzile, Mercanoluğu, Almadalı, Belkuyu'dur Recep Hoca, Kör Salih, Miççik Abdullah, Çiriş,Süleyman Sarı,Çavdar Mehmet, Çavdar Hasan, Kötü Ali, Guburlu Abdullah ve Hacıbıyık köyün gazileridir Milli Mücadele'nin tüm muharebelerine katılan Recep Hoca (Alas), Sakarya Muharebesi'nde Atatürk'ün battaniyesini çalar Olayı Yahya Kiraz'dan dinleyelim "Rahmetli Hoca Atatürk'ü ve Mareşal'i çok severdi Anlatırken gözleri dolardı Sakarya harbi devam ederken bir gece çok üşür Her taraf sis-pus içinde, sabah kalktığımızda üstümüze çiğ düşmüş, bedenimiz kemik gibi olmuştu, der Baş kumandan'ın çadırında birkaç battaniye ve beylik olduğunu biliyordum İkinci gün de aynı soğuk devam etti Bir yolunu bulup çadırdaki battaniyelerin birini aldım Ertesi gün geri koyacaktım ama Ata'nın müzevirlerinden biri haber vermiş Beni çağırdılar, cezalandıracaklarını söylediler Ben de "evlatlar hırsızlık yapar, babalar affeder, siz bizim babamızsınız Paşam" dedim Bu cevap Atatürk'ün hoşuna gitti ve "bana böyle bir asker, zeki olmayan yüz askerden iyidir" dedi Affettikten sonra da bir-iki kez karşılaştık, hatırımı sordu[1] Coğrafya Kayseri iline 115 Km, Yahyalı ilçesine 5 Km uzaklıktadır Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri İç Anadolu kültür ve görenekleriyle benzer özellikler gösterir İklim Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2009 1101 2007 1103 2000 1653 1997 1433 Ekonomi Köyün ekonomisi halıcılık,tarım ve hayvancılığa dayalıdır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları [2014] adayı - şuayip teke [ 2004 ve 2009 - Faruk Çoban 1999 - İsmail Bal 1994 - Hüseyin Çoban 1989 - Hüseyin Bakır 1984 - Mehmet Orak 1979 - hüseyin ekinci 1974 - mehmet bal Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Derebağ Sağlık ocağına bağlı Kirazlı sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardıradsl i ilk getiren şuayip teke dir Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|