Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fason, hakkında

Fason - Fason Nedir - Fason Hakkında

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

fason

isim Fransızca façon

1 Kesim
2 ticaret Malzemesi marka sahibi tarafından karşılanarak başka bir firmaya yaptırılan mal, fason mal

Birleşik Sözler

fason imalat
fason mal
fason üretim

vikipedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Fason Üretim - Fason Nedir - Fason Ne Demek

Fason üretim veya kısaca Fason, biri diğerine göre ekonomik üstünlüğe sahip iki firma arasındaki ilişki sonucu, küçük firmanın büyük firma için anlaştıkları türde, miktarda ve kalitede süreli olacak şekilde üretim yapması ve bu üretimi anlaştıkları tarihte teslim etmesidir

Öncelikle Avrupa olmak üzere tüm dünyada 1960’lı yıllarda başlayan işçi eylemleri ve 1970’lerdeki petrol krizi çoğu ülkede önemli ekonomik sıkıntılar yaratmıştı İşgücü piyasası da bundan payını almış, işçiler sık sık greve gitmişlerdi Grevlerde geçen süre, üretimin sürekliliği önündeki en büyük engeldi Bunun etkisi büyük üretim yapan firmalar üzerinde daha da fazlaydı özellikle büyük ölçekli imalathanelerde ürün çeşitliğinin üretim takibinin zor oluşu nedeniyle üretim süreci ve sonrası ortaya çıkan geri bildirimlerin düzeltilmesi noktasında çeşitli ürün üretilmesi büyük ölçekli üretim yapan yapan imalathaneler için ekonomik bir yöntem olmayışı bu açıdan serbest piyasa anlamıyla rekabetçi ve bol çeşitli ürün üretimi noktasında kapitalist pazarın ihtiyaçlarını karşılatacak şekilde ürün çeşitliği gereksinimini ekonomik açıdan karşılamanın tek yolu modüler bir şekilde küçültülmüş ölçekli üretim noktalarına dönmek zorunluğu sebebiyle Fason üretim modeli bu gelişmeler üzerine ortaya çıktı özellikle tekstil sektörü işçilerine makine ve çalışma alanı vererek onların küçük atölyeler açmalarını sağladılar bazı işletmelerde bu ufak atölyeler büyük fabrikaların içinde yer alamaktadır Böylece hem maliyeti düşürmüş oldular, hem de üretimde sürekliliği sağladılar Maliyet düşmesinin nedeni harici atölyelerde ise üretimi çoğunlukla kendi ailesiyle birlikte gerçekleştirip, ayrıca bir işçilik ücreti ödememesinden kaynaklanıyordu Fason üretim günümüzde de aynı temel esasları üzerine çalışma ilkeleriyle devam etmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com