Maddenin Yeni Hali(string-net) |
03-16-2008 | #1 |
suskun
|
Maddenin Yeni Hali(string-net)1998 nobel ödüllü fizikçi olan Stanford Universitesinden Robert Laughlin maddenin yeni hali hakkında bir fikir ortaya atmıştı Massachusetts Teknoloji Enstitüsüden Xiao-Gang Wen ve Harvard Üniversitesi'nden Michael Levin, Robert Laughlin'in fikirleri üzerine yoğunlaştılar ve maddenin yeni bir durumu üzerine tahminler elde ettiler Bu ay'ın başında Levin, çalışmalarını Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Topolojik Kuantum Bilgisayarcılığı konferansında sundu Konferansta yapılan açıklamaya göre; maddenin yeni haliyle ilgili ilk ipucunu 1983 yılında bulunmuş Xiao-Gang Wen "25 yıl önce, maddelerin nasıl evreler geçirdiği ile ilgili herşeyi anladığımızı düşünüyorduk Ve sonrasında yepyeni bir dünyanın kapılarını açan bir deney ortaya çıktı Deneyde, yüzeyde iki semikondüktör arasında hareket eden elektronlar, sadece elektron şarjında meydana gelmiş partiküller gibi davrandılar Fractional quantum hall effect (FQHE - çok küçük quantum koridor etkisi) olarak adlandırlan bu etki, elektronların elementer partiküller olmayabileceğini ortaya koydu alıntı