Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
efendi, hasan

Hasan Efendi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hasan Efendi

Hasan Efendi, Osmanlı devri ulemâsındandır İlim tahsîlini İstanbul’da yaptı İstanbul’da “Mirahor Zâviyesi”nde yerleşip zâhir ve bâtın ilimlerinde yetişmek için çalıştı

Bu mübarek zat, Şeyhülislâm Şeyhî Efendinin sohbetlerine devâm etti Sonra İbrâhim Gülşenî’nin halîfelerinden Hasan Zarîfî’ye talebe oldu Tasavvufta epey yol katetti Fakat tam olarak yetişmeden hocası Zarîfî Efendi vefât etti Bunun üzerine Şeyh Yâkûb Efendinin hizmetine girdi ve talebesi oldu İlim tahsîl ettiği sıralarda kendini o kadar ilme vermişti ki, odasına girer kapısını kilitletirdi Sâdece namaz ve ders vakitlerinde açtırırdı Odasında dâimâ çalışmakla, ibâdet ve zikir ile meşgûl olurdu Devamlı yalnız kalmayı tercih eder, mânen yükselmek için gayret gösterirdi CİNNÎLERE DE FETVA VERİRDİ

Hasan Efendinin kaldığı zâviyenin çevresinde oturanlardan biri şöyle anlatmıştır: “Bir gece evde otururken pekçok kimsenin câminin üzerinden inip Hasan Efendinin odasına girdiğini gördüm Gidip kapısını çaldım Böyle böyle kimseler gelip odanıza girdiler, dedim ‘Onlar cinnîlerdir Dînî suâller sormaya geldiler Merak edilecek bir şey yok korkma!’ dedi

Talebelerinden biri şöyle anlatmıştır: “İlk zamanlarımda uygun olmayan bir düşünce ile uyumuştum Rüyâmda hocam gelip bir tokat vurup gitti Ertesi gün huzûruna vardığımda, şeyhler, talebeleri ileri gittiklerinde, uygunsuz hallerinde îkâz ederler Bâzan döverler, bâzan okşarlar Bunlar gam değildir” buyurdu

Bir genç onların bulunduğu yerde yoldan gelip geçenleri rahatsız ederdi Bir gün Hasan Efendinin yolu oraya düştü Genç atını Hasan Efendinin üzerine sürüp; “Bana şarap parası ver” dedi Parası olmadığını söylediği halde ısrar etti Hakâret dolu sözler söyleyip uzaklaştı Biraz sonra bir kağnı arabasına çarpıp öldü

BİR HASEDCİNİN SONU!

Birisi Hasan Efendiye hased eder ve kahvehânelerde devamlı aleyhinde konuşurdu Bu uygunsuz davranışı üzerine Hasan Efendi onu zaman zaman îkâz ederdi Ancak bir türlü bu huyundan vazgeçmedi Bir gün yine aleyhinde uygunsuz sözler söyledi Sevenlerinden biri Hasan Efendiye gidip durumu anlatınca, Hasan Efendi çok yüksek sesle ve sesi kesilinceye kadar; “Bizden vazgeçmezler mi?” diye bağırdı O gece kendisine dil uzatıp, aleyhinde konuşan kimsenin boğazında bir yara çıktı Günlerce konuşamadı, sonra öldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com