Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
moringa, oleifera

Moringa Oleifera

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Moringa Oleifera

Moringa oleifera Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Moringa oleifera Bitkisi Hakkında - Moringa oleifera Hakkında

Moringa oleifera, "Shojne" olarak Bengalcede , "Munagakaya" olarak Telugu dilinde, "Shevaga" in Marathi dilinde, "Moringa" olarak Tamil dilinde vs çeşitli dillerde adlandırılır ), Moringa cinsinin en çok yetiştirilen ve bilinen türüdür Mucize ağaç' olarak da adlandırılır,bu bitkinin bu adla adlandırılmasının sebebi ise hemen hemen her parçasının ayrı bir değerinin olmasıdırZira tohumundan köküne,sapına kadar bitkinin her parçasından yararlanılmaktadır

Anavatanı olan himalaya eteklerindeki Kuzey Hindistan bölgeleridir Ancak sonrasında dünyanın pek çok bölgesine kültür türleri gönderilerek yetiştirilmekye başlanmıştır Şu sıralar Endonezya,Srilanka,Malezya,Filipinler,Meksika,Gün e y Amerika,Orta Amerikada da yetiştirilmektedir Afrika'da dahası Orta Doğu'da yetiştirildiği bilinmektedir Yarı kurak,tropik ve sub tropik iklimlerde yetişebilen bir türdürSoğuğa dayanıklılık haritasında USDA 9-10 olarak belirtilen bölgelerde de yetiştirilebilmektedir ancak bu tür yerlerde normal olarak ağaç -1 ile -9 derece civarındaki ısılarda yapraklarını dökerek,gövdesini kurutarak ölür bununla birlikte kendisi derine kök yaptığı için bir sonraki bahar ayında tekrar yeniden kökten filizlenip,yeniden gövde ve dallarını,yapraklarını,çiçeklerini oluşturabilmektedir Toprak tercihi de bulunmamaktadır,genel olarak kuru kumlu topraklarda iyi yetişebilmektedir ancak en fakir topraklarda dahi yetişme kabiliyetide bulunmaktadırKuraklığa'da dayanıklı bir ağaçtır Ağaç çok hızlı büyüme kabiliyetine sahiptir,ilk yıl 4 metre büyüyebilir eğer herhangi bir don vs etkenle karşılaşmazsa sıcak iklimlerde ağacın 6-15 metre arası bir uzunluğa erişebildiği görülmüştür Ancak kökü derine yaptığı için dar saksılarda yetişebilen bir ağaç olmayıp daha çok bahçelerde ve çok büyük saksılarda yetişebilme kabiliyetine sahiptir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com