Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
göz, gözlükotu, otu

Göz Otu - Gözlükotu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Göz Otu - Gözlükotu

Göz Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Göz Otu Hakkında - Göz Otu Faydaları - Göz Otu Yetiştiriciliği

GÖZ OTU GÖZLÜKOTU

EUPHRASIA OFFICINALIS L

(Scrophulariaceae-Fam)

Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında çalılıklar arasında, çayır ve meralarda bulunur

Yapısı: 5-25 cm kadar yükseklikte, gövdenin üstü bezimsi kıllı, siyah kahverengi, dallı bir yıllık otsu bir bitkidir Yapraklar karşılıklı, dişli yumurta biçiminde bitişik tüylüdür Çiçekler beyaz, üst durak erguvani çizgili ve alt dudak sarı beneklidir, gövdenin üst yaprak koltuklarında bulunurlar Çanak çan gibi 4 bölümlü, taç 2 dudaklı erkek organ 4 adettir Meyve ve çok tohumlu kıllı kutucuktur

Kullanılan Kısımlar: Saplar kulanılır Saplar çiçek açma zamanında (Temmuz, Ağustos aylarında) toplanır Gölgede veya 40 dereyece kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitkinin sap ve yaprağı yeşil, çiçekleri beyaz veya soluk pembe renkte, kokusuz ve acı tattadır Kabul edilen rutubet %12 dir Balya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir

Kimyevi Terkibi: Bitki aukobin glikozidi, eterik ve yağlı maddeler, tanenler, acı ve helmeli maddeler, reçine, mavi boyama ,silisyum asidi vs ihtiva eder

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki ve bağırsakların fonksiyonunu kuvvetlendirir Mide hastalıkları(ekşimeler, geğirmeler) ve sarılık hastalığında kullanılır

Gözlükotu Halk tababetinde göz iltihapları, görmeyi düzenler, hafızayı kuvvetlendirir, ses kısıklığı, öksürük, iştahsızlık vs hallerde kullanılır

Haricen göz ve göz kapakları iltihapları ve göz yorgunluğunda kompres halinde (1/10) nisbetinde şarap karışımında 8 gün bekletilir Elde edilen mayi kuvvetlenme ve iştah için kullanılır

Kullanılışı: Bitkiden 2 çorba kaşığı 0,5 lt suda 5 dakika kaynatılır Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com