Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sancağı, saruhan

Saruhan Sancağı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Saruhan Sancağı

Saruhan Sancağı Tarihi - Osmanlı taslakları - Osmanlı sancakları - Osmanlı döneminde Manisa

Saruhan Manisa ilinin Osmanlı dönemindeki adıdır Manisa ve çevresi tarihi devirlerde; Hititler, Akalar, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Bergamalılar, Romalılar, ve Bizanslılar tarafından yönetilmiştir

1313 yılında Saruhan bey, Manisa‘yı Bizanslılardan aldıktan sonra bu şehri beyliğine merkez yapmıştır Bu tarihten sonra buraya Saruhan Beyliği adı verilmiştir

1410 yılında Saruhan Beyliği, Osmanlı İmparatorluğunun sınırları içine alındıktan sonra Manisa Şehzade sancağı yapıldı

1437-1595 yıllarında Manisa şehzadeler tarafından yönetildi Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman burada yöneticilik yapmıştır

1595 yılında III Mehmet padişah olunca padişah çocuklarının vali olma geleneği kaldırıldı Bu tarihten sonra Manisa'nın yönetimi Anadolu beylerbeyine bağlı sancak beylerine bırakıldı Osmanlı İmparatorluğunun yönetim bakımından Rumeli ve Anadolu olmak üzere iki eyalete bölünmüştü Eyaletler Sancaklara, Sancaklar kazalara ayrılmıştı

1595-1836 tarihleri arasında bu yönetim içinde Manisa, merkezi Kütahya olan Anadolu eyaletine bağlı olarak Saruhan sancağı idi Sancağın merkezi Manisa, kazaları ise 1628 yılında Foçalar, Güzelce Hisar, Gördük, Akhisar, Marmara, Ilıca, Adala, Mendehorya(Menemen),Salihli,Kasaba(Turgutlu), Borlu, Demirci, Gördes ve Kayacık idi

1836 yılında yapılan idari değişiklikte saruhan sancağı Anadolu eyaletinden alınıp İzmir ve Menteş sancakları ile birlikte Aydın eyaletine bağlandı

1845 yılında Saruhan sancağı Aydın eyaletinden ayrılarak Saruhan Eyaleti oldu

1847 yılında ise yeniden Aydın eyaletine bağlandı

1867 yılında eyalet sistemi kaldırılarak vilayet şeklini almıştır bu tarihte Saruhan sancağı Aydın'ın ilinin sınırları içerisinde idi Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Aydın'dan ayrılarak bağımsız bir sancak haline getirildi

1924 yılında bütün Mutasarrıflıkların vilayet sayılması nedeni ile Saruhan Sancağı da Vilayet oldu 24 Ekim 1926 Tarih ve 4248 Sayılı kararname ile haberleşme ve işlemlerde kolaylık sağlanması amacı ile Saruhan ilinin adı Manisa olarak değiştirilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com