Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beslenme, diyet, sağlık, spor

Diyet, Spor, Sağlık, Beslenme

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kilo vermek için kahvaltı yapılmaması bir işe yaramıyor

Pekçok genç, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için rejim yapıyor Bazıları işi o kadar sıkı tutuyor ki, kahvaltı gibi çok önemli öğünleri bile atlayabiliyor Peki kahvaltı yapmamanın kilo kaybına faydası var mı?

ABD’de 5 yıl boyunca 2 binden fazla gencin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre; “hayır” Üstelik kahvaltı yapmayan gençler, daha fazla kilo kaybetmedikleri gibi, güne kahvaltıyla başlayanlardan ortalama 23 kg daha ağır

Araştırmacılar da, kilo vermek konusunda kulaktan dolma bilgilere güvenilmemesi gerektiğini belirtiyor ve öğünlerinin vaktinde tüketilmesinin önemini vurguluyor
ntvmsnbc

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

‘Ağzıma yağ sürmediğim halde neden yağlanıyorum?’ Diyet sürecindeki bir çok insan diyetisyenine kafa kurcalayan bu soruyu soruyor Sorunun cevabı ise yemeklerle alınan yağların, vücutta depo edilen yağlardan farklı olmasında yatıyor

Yediğimiz yağların bize anında karın ya da kalça olarak dönmediğini söyleyen Diyetisyen Berrin Yiğit, “Belki de bu zamana kadar yağlar boş yere haksızlığa uğratıldı” diyor Yiğit’e göre ‘aşk simidi’, ‘airbag’, ‘balkon’, ‘Türk kası’ gibi lakaplarla anılan istenmeyen yağların suçlusu; besin değeri düşük, kalorisi yüksek yiyecekler Metabolize edilmeden ve enerji olarak kullanılmadan depolara yollanan bu yağlandırıcı besinlerin başında ise basit şekerler, bunları içeren hazır ürünler, meşrubatlar ve rafine edilmiş tahıllar yani beyaz ekmek, pirinç, makarna, hamur işleri geliyor

“Pek çok danışanım tartım sırasında eğer o hafta yağ kaybetmediyse hemen, ‘Nasıl olur bu hafta ağzıma yağlı hiç bir şey sürmedim’ açıklamasını yapıyor” diyen Berrin Yiğit, yağlanmanın tek başına yağdan kaynaklanmadığını gösteren araştırmalardan örnekler veriyor:

“Yağ ve kolesterol alımı üzerine değişen trendlere bakacak olursak obezitenin artış gösterdiği toplumlarda buna paralel olarak yağ ve kolesterol alımlarında da artış bekleriz Halbuki yapılan çalışmalar; ortalama 100 sene içerisinde yağlı yiyecek tüketme oranının yüzde 85’lerden yüzde 65’lere düştüğünü, beslenme ile alınan kolesterolün ise neredeyse aynı kaldığını gösteriyor Yağ tüketim eğilimlerinde gözlenen en ciddi artış ise katı yağlara alternatif olarak sunulan ve sağlıklı seçimler diye gösterilen margarinlerde gözleniyor Neredeyse 4 katına çıkan margarin kullanım eğilimleri dikkat çekiyor

GAZLI İÇECEKLER YAĞLANDIRIYOR

“Yağlandırıcı besinlerden gazlı içeceklere örnek verecek bir çalışma ise 1977-1997 yılları arasında yapılmış Çalışma, meşrubat ve gazlı içecek tüketiminin Amerika’daki yetişkinlerde yüzde 60 arttığını, çocuklarda ise ikiye katlandığını gösteriyor Bu artışla birlikte obezite görülme sıklığının da ikiye katlanması ise bilim adamları için önemli bir kriter oluşturuyor Şu anda Amerikan diyetinde alınan her 5 kalorinin 1 kalorisini besleyiciliği düşük, kalori yoğunluğu yüksek olan bu tür içecekler oluşturuyor

EN BÜYÜK SUÇLU: ŞEKER

İştahı artıran muzur besinler kategorisinde yer alan basit şekerlerin ise obezitenin yaygınlaşmasında en büyük suçlulardan biri olduğunu belirten Yiğit, yiyeceklere eklenen basit şeker ve türevleri incelendiğinde kişi başına düşen rafine tahıl ürünlerinin tüketiminde yüzde 55, sadece basit şeker alımında ise yüzde 60 yükseliş görüldüğünü kaydediyor:

“Gümrük Dünyası Dergisi’nde yer alan bir makaleye göre ülkemizde şeker sektörünün 2004-2005 dönemi itibariyle ekonomik büyüklüğü 4 milyar YTL (3 milyar dolar), yıllık tüketimiz yaklaşık 2,5 milyon ton Dünyada kişi başına sakaroz kökenli şeker tüketimi beyaz şeker cinsinden yılda 19 kg civarında Bu örneklere bakarak vücuda faydadan çok zarar getirebilen bu besin için harcanan paraların ve yılda sadece şekerden alınan 76000 kalorinin muhasebesini iyi yapmak gerektiğini düşünüyorum

DİYET VE DİYABETİK ÜRÜNLER KARIŞTIRILIYOR

En bariz diyet hatalarından birinin diyet ve diyabetik ürünlerin karıştırılması olduğunu söyleyen Yiğit, “Unutulmamalıdır ki şeker oranı azaltılmış diyabetik ürünler yüksek yağ ve kalori içerikleri nedeniyle zayıflama diyetleri için uygun olmayabilir Etiket okuma ve doğru değerlendirme alışkanlıklarını geliştirmek bu noktada önem taşıyor” diyor

BOL RENKLİ, YÜKSEK KALORİLİ BESİNLER

Besinlerin içindeki doğal yağlardan çok, yapay tatlardan, basit şeker ve rafine ürünlerden alınan yüklü kalorilerden korkulması gerektiğinin altını çizen Yiğit, “Mümkün olduğunca besinleri doğal formlarında tüketmeye, sentetik üretim şartlarında yetişmiş gıdalardan, besin sanayinin bol renkli yüksek kalorili ürünlerinden ise uzak durmaya dikkat etmeliyiz” önerisinde bulunuyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-16-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Beynin susuzluk, zevk, acı ve kızgınlık gibi duygularından sorumlu bölümündeki hücre bozuklukları aşırı şişmanlığın sorumlusu olarak gösteriliyor

Yapılan bir araştırma, aşırı kilo alma eğilimi gösteren farelerin iştahı kontrol etmekte anahtar rol oynayan beyinlerinin bazı bölümlerinde, aşırı kilolu olmayan farelerinkine göre anormallikler olduğunu gösterdi

Aşırı kilolu farelerde beynin açlık, susuzluk, zevk, acı ve kızgınlık gibi duyguların işlevlerinden sorumlu olan bölümü hipotalamustaki bir grup hücrede bozukluklar olduğunu gören bilim adamları, bu bozuklukların aşırı kilolu farelerin beyninin, açlık hissini ortadan kaldıran ve vücuttaki yağları düzenleyen leptin hormonuna daha az tepki vermesine neden olduğunu belirttiler

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Sebastien Bouret ve ekibi, bu hayvanların sinirsel gelişimindeki farklılıkların doğumun ilk haftasından itibaren gözlenebileceğini belirtti

Bu araştırmanın sonuçlarının aşırı kilonun hayatın ilk evresinden itibaren beyinde önceden programlanabileceğini gösterdiğini söyleyen Bouret, beynin gelişiminin başındaki kritik dönemde bu anormallikleri düzeltebilecek tedavilerin bulunabileceğini ifade etti

Araştırma Cell Metabolism adlı derginin Şubat sayısında yer alıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-16-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Özel yiyecekler almadan, pahalı diyet kulüplerine katılmadan sadece hayat tarzınızı değiştirerek güvenli bir şekilde kilo verebilirsiniz

1- Kilo almanın en önemli nedenlerinden biri yemek aralarında atıştırmaktır Atıştıracağınız zamanlarda su için

2- Buzdolabınızı boşaltın Böylece hem para harcamazsınız hem de sizi atıştırmaya iten neden yok olur

3- Yeterince uyuyun Böylece, yiyerek alacağınız enerjiyi uyurken toplamış olursunuz

4- Alkol, ekmek ve karbonhidratlardan uzak durun

5- Karanlık ortamlarda bulunmamaya ve akşamları bir saat önceden uyumaya çalışın Eğer akşam bir şeyler izlemek istiyorsanız Karanlık değil, aydınlık bir ortamda yapın bunu

6- Mutlaka kahvaltı yapın Bu size gün içinde harcamanız gereken enerjiyi verecektir ve öğlen yemeğinde çok acıkmayacaksınız

7- Öğün aralarında yeme istedi doğduğunda, sevdiğiniz bir müziği dinleyin Araştırmalar, dinlediğinizde de sevdiğiniz bir yemeği yediğinizde de beyninizin aynı bölgesi uyarılıyor

8- Ayakta hiçbir şey yemeyin

9- Yeşil çay için Araştırmalar gösteriyor ki, yeşil çay içmek vücuttaki kalorilerin yakılmasında çok etkili Günde 3 bardak yeşil çay içmeye çalışın

10- Yediğiniz şeye konsantre olun Televizyon seyrederken, bir şeyler okurken ya da e-maillerinize cevap verirken yemeyin

11- Dışarı çıkın Günde en az 20 dakika dışarıda oturmaya ya da yürüyüş yapmaya özen gösterin Çünkü gün ışığı yeme isteğinizi kontrol etmenize yardımcı oluyor

12- Sağlıklı şeyler yiyin Dışarıda yemek yediğiniz zaman çocuk mönüsü ya da sossuz salata yiyin

13- Kendinizi çok fazla zorlamayın Diyet programınızı yaparken 1200 kalorinin altına düşmemeye özen gösterin

14- Bahçe işleriyle uğraşın 1 saat bahçe işiyle uğraşmak 500 kalori yakmanızı sağlar

15- Asansör kullanmak yerine merdivenden çıkın

16- Ev işi yaparak da kalori yamanız mümkün Ufak tefek ev işleriyle uğraşın

17- İp atlayın Bu muhteşem bir egzersizdir ve diğerlerinden daha eğlencelidir

18- Sık ama az yiyin

19- Çikolatayı çok seviyorsanız, her akşam bir parça (küçük tabi ki) çikolata yiyin

20- Kendinizi sıkıntıya sokmayın, her şey beyinde biter

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-16-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte özellikle kadınları bir zayıflama telaşı sardı Yazlık giysiler içinde kilolu görünmek istemeyen ünlüler de çoktan diyet yapmaya başladı

İşte ünlülerin diyet listeleri

GÜLBEN ERGEN:

Başarılı şarkıcı geçen yıl hamilelik süresince aldığı 16 kiloyu ünlü estetik uzmanı Mustafa Karataş'ın mucize diyetiyle verdi Karataş'ın 6 öğün yediren bu diyeti zayıflamak isteyeni hiç aç bırakmadığı gibi vücudun tüm mineral ve vitaminleri almasını da sağlıyor

SABAH:

2 dilim doygun ekmek

2 parmak kalınlığında peynir

Domates, salatalık sivri biber

KUŞLUK

2 adet kuru kayısı

4 grissini

1 bardak ayran

ÖĞLE

1 dilim doygun ekmek

120 gram et, balık, tavuk (haşlama veya ızgara)

Salata

İKİNDİ

Karışık meyve salatası

2 ceviz

AKŞAM

6 kaşık sebze yemeği

Yoğurt

Unsuz çorba

Yağsız salata

YATMADAN ÖNCE

Bir bardak diet yoğurt

İki badem

Üç ceviz içi

TÜRKAN ŞORAY:

Türk Sineması'nın taçsız kraliçesi, yaz mevsimine zinde girebilmek için kolları sıvadı Her gün Belgrat Ormanı'nda 7 kilometre yürüyen Sultan'ın hedefi bir ayda 6 kilo verebilmek Doktor kontrolünde rejime başlayan Türkan Şoray, ekranda olduğundan daha kilolu göründüğünü belirterek, "Sağlık ve estetik görünüm açısından zayıflamaya karar verdim" dedi Ünlü sanatçı uyguladığı diyeti de verdi

SABAH

Cornfleks ve süt, sade kahve

ÖĞLEN

Bir tabak dolusu salata, kızarmış kepek ekmeği ve meyve

AKŞAM

Balık ve salata

Öğün aralarında açlık hissettikçe meyve yiyor ve kahve içiyor

REYHAN KARACA:

Sevilen şarkıcının geçen yıl uyguladığı ve 12 kilo verdiği diyete göre haftada en az 3-5 kere egzersiz yapılacak ve bu çalışmalardan önce mutlaka bol bol ılık su içilecek Öğünlerde öğlen ve akşam ikişer dilim 'Tam Buğday' ekmeği mutlaka tüketilecek

Rejim süresince başka bir unlu yiyecek, şekerli bir ürün, tatlı, dondurma yenmeyecek, sıkma olmayan meyve suyu, cola içilmeyecek Öğlenleri et, hindi, tavuk veya balık, akşamları çorba ve sebze yenilecek Herhangi bir porsiyon kısıtlaması yok, ancak yemekler yağ ile pişirilmeyecek

NÜKHET DURU:

Bugüne kadar bir sürü rejim listesi denedim Ancak hiçbirinden iyi sonuç alamadım Sonunda Montignac yaptım yani proteinle karbonhidratı karıştırmadan yedim Ama tam anlamıyla uyguladım Örneğin etle birlikte mak a r n a , tavukla birlikte patates hiç yemedim Gördüm ki uzun süreli, vücudun deforme olmadan ve sinirlerin bozulmadan zayıflanabilecek en iyi yöntem bu 35 ayda 12 kilo verdim

EBRU GÜNDEŞ:

Ünlü şarkıcı Ebru Gündeş geçen yıl, "nasıl formda kalıyorsunuz?" sorusunu yönelten gazetecilere diyet yaptığı zamanlarda günde en az 2 lahmacun yediğini söylemişti Ebru Gündeş, "Ben her gün canımın çektiğini yerim, lahmacun yerim, kebap yerim, köfte yerim ama sonrasına dikkat ederim" diyor

DENİZ SEKİ:

Geçen sene uyguladığı özel rejimle 1,5 ayda 8 kilo vermeyi başaran Deniz Seki nasıl zayıfladığını anlattı Seki: "İlk hafta detoks diyeti vardı Vücuttaki bütün su atılsın diye verildi O biraz sıkı ve zor bir diyetti İkinci hafta ise yoğurt, ketentohumu ve meyveyle beslendim Hepimizin yapabileceği bir şey Ayrıca haftada 3 gün aromatik yağlarla yapılan masajım vardı O da vücudumu toparladı” dedi

SEZEN AKSU:

Ünlü sanatçı kayısı diyeti ile geçen ilkbaharda 20 günde 6 kilo vermişti Aksu, uyguladığı diyetin içeriğini hiç kimseye anlatmadı Kayısının son derece faydalı bir meyve olduğunu söyleyen diyetisyenler yine de sadece tek meyve ile beslenmenin sağlık açısından sakıncalı olduğunun da altını çiziyor

Kayısının sodyumca fakir, potasyumca zengin oluşu nedeniyle özel diyetlerin düzenlenmesinde uzun süredir yardımcı rol oynadığı biliniyor Uzmanlara göre 200-250 gram kayısı yemek, günlük A vitamininin 1/3'ünü karşılayabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com