Ankará'nın Adı Değişmedi... |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ankará'nın Adı Değişmedi...Sayın Mustafa Armağan ?Ankara?nın Adı Atatürkkent Olacakmış!? adlı bir yazı kaleme aldı Sayın Armağan özetle diyordu ki: Ben cumhuriyet arşivlerinde biraz araştırma yaptım ve gerek Atatürk?ün gerek de İnönü?nün isimlerinin bir şehre isim olarak verilmesi yönünde başvuruların olduğunu gördüm Yapılan ricalarda özellikle Ankara?nın adının Atatürkkent olarak değiştirilmesi arzu ediliyormuş Başvuruyu yapanlar bunun da yadırganmayacağını aynı örneklerin ABD?de Washington, Sovyetler?de Leningrad olarak varolduğunu belirtmekteydiler Salık verilen bir başka isim ise ?Gaziyuva? ismiydi Bu malumatların ardından Sayın Armağan bu önerilere herhalde Atatürk?ün gülüp geçtiğini belirterek yazısını nihayetlendirmiş Anlaşılan yazar Atatürk?ün konuya bakışını bilmemekte ve bir tahminle herhalde gülüp geçmiştir diye yazmaktadır Sayın Armağan?ın gündemi de ilgilendirmesi bakımından son derece güzel olan bu yazısını ben tamamlayayım Ankara?ya adının verilmesi önerisine muhatap olan Atatürk öneriyi kesinlikle reddetmiştir Muhittin Üstündağ aracılığı ile bazı mebusların bu yöndeki ricalarına Atatürk?ün cevabı oldukça manidardır: ?Bir ismin kalması ve söylenmesi için şehirlerin temellerine sığınmak şart değildir Tarih, zorlanmayı sevmeyen nazlı bir peridir Fikirleri ve vicdanları tercih eder? Konu ile ilgili geniş bilgi Ahmet Niyazi Banoğlu?nun ?Fıkra ve Çizgilerle Atatürk? adlı kitabında bulunmaktadır Arzu edenler buraya bakabilirler MVeysel Zortul GÖNÜLLÜ MUHABİR GÖZÜYLE HABER |
|