Ahmedi Kimdir Eserleri Örnekler Divan Şairleri |
06-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ahmedi Kimdir Eserleri Örnekler Divan ŞairleriAHMEDİ ( 14yüzyıl) Ahmedi , 14yüzyılda yaşamış Anadolu Türkçesi’nin en başarılı şairlerindendirÖğrenimine Kütahya’da başlamış, sonra Mısır’a giderek tahsil hayatını orada tamamlamış , ilmini geliştirmiştir Anadolu‘ya döndüğünde Sultan IMurad’ın himayesine girmiş , sonraları Yıldırım Bayezid’in sohbet arkadaşı olmuş, padişahtan büyük iltifat görmüştür Yıldırım Bayezid ile Timur arasındaki çekişmeyi ve savaşı gören, sevdiği padişahın yenilgisine çok üzülen şair , Timur tarafından da takdir edilmiş , fakat bu zalim hükümdarı bir türlü sevememiştir Bazı kaynaklarda Nasreddin Hoca’ya atfedilen meşhur bir hikayenin aslında şair Ahmedi ile Timur arasında geçtiği rivayet edilir “ Şairin olgunluğuna ve tespitlerinin isabetine güvenen Timur , bir hamama bir gün bir çok güzeli toplamış Bunları teker teker Ahmedi’nin önünden geçirip , -Molla , sen güzelden anlarsın ,bunlara bir değer biç ,der Ahmedi , her güzele , kimisi şu kadar altın ,kimisi şu kadar gümüş diyerek doğru değer biçince Timur , -Bre Ahmedi , bana da bir değer biç, benim değerim ne kadardır ? der Ahmedi ,” Sen seksen akçe edersin ” cevabını verir Timur , -Nasıl olur ? diye itiraz ederŞu belimdeki peştamalın değeri seksen akçedir Ahmedi ise , -Benim de değer biçtiğim odur , yoksa sen beş para etmezsin , cevabını verir ” Timur’un bu cevaba hiddetlenmediği , aksine cesaretinden dolayı şaire iltifatlarda bulunduğu söylenir Fakat şair Ahmedi’nin yıldızı Timur ile hiç bir zman barışmamıştır Timur’un ölümü dolayısı ile şu mısraları söylemiştir Felek yire gövürüben Temur’u Konukladı et ile mar u muru felek dünya,kader gövürüben:geçirerek konukladı :ziyafet verdi mar u mur :yılan ve karınca |
|