Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatımı, dersi, fizik, hakkında, konu, termometreler

Termometreler Hakkında Fizik Dersi Konu Anlatımı

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Termometreler Hakkında Fizik Dersi Konu Anlatımı

TERMOMETRE

Termometreler cisimlerin sıcaklığını ölçmeye yarayan araçlardırÇalışma maddesinin sıcaklığa bağlı herhangi bir yararlanılarak düzenlenmiştirTermometrelerde kullanılan sıvılarda , küçük bir sıcaklık artışına yeterince büyük ve düzgün bir genleşme göstermesi, kimyasal bakımdan kararlı olması, kaynama noktası yüksek, donma noktasının düşük olması aranır Çalışma maddesi gaz ise, sıvılaşma noktasının düşük olması gerekir Oda sıcaklığı ölçümünde genellikle alkollü termometre, doktor termometresindeyse ölçüm cıva kullanılır Ölçülecek sıcaklık aralığına göre çok çeşitli termometreler vardır en çok kullanılanları şunlardır:

1CELCİUS: suyun donma noktasını 0 santigrat derece olarak gösterirKaynama noktası ise 100 santigrat derece olarak gösterir

2FAHRENHEIT:Suyun donma noktasını 32 fahrenheit derece olarak gösterir Kaynama noktasını ise 212 fahrenheit derece olarak gösterir

3KELVIN: Suyun donma noktasını 273 Kelvin derece olarak gösterirKaynama noktasını ise 373 Kelvin derece olarak gösterir

TERMOMETRELER, ince cam borudan yapılırBorunun alt ucu şişkincedir,araya alkol yada cıva doldurulurÜzerinde derece çizgileri bulunan ince uzun kısmın içindeki hava boşaltılır,sonra ağzı kapatılırBöylece *ısı arttığı zaman tüpün içindeki sıvı genleşir ve yavaş yavaş yükselir

CELCIUS DERECELİ İsveçli fizikçi Anders CELCIUS (1701-1744) termometrenin derecelendirilmesinde <yüzlük> bir sistem önerdi;bu gün bir çok Avrupa ülkesinin ve Türkiye’de bu sistem kullanılmaktadırCELCIUS,önce cıvalı termometre üzerinde iki nokta saptadı:buzun erime noktasını 0 kaynama noktasını 100 olarak eşitlediSonra 0 ile 100 arasını 99 eşit parçaya böldü;bunlara celcius derece dendi Daha sonra yazıcı termometre (sıcaklık değişimlerini otomatik olarak bir kağıda kayıt eder)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com