Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antimaddeye, oldu

Antimaddeye Ne Oldu

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Antimaddeye Ne Oldu

Antimaddeye Ne Oldu
Antimadde Hakkında - Antimadde Nedir - Antimadde Konu Anlatım - Fizik Antimadde

Amerika Birleşik Devletleri?ndeki parçacık fiziği laboratuarı olan Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı?nda, maddenin antimaddeye nasıl galip geldiği sorusunun yanıtı için önemli bir kanıt elde edildi laboratuarda DZero adlı çalışmayla 500 fizikçi gerçekleşen çarpışmaları inceleyerek gönderilen parçacıkların çarpışması sonucu oluşan madde ile antimadde parçacıkları arasında % 1?lik bir fark olduğunu belirlediler Bu % 1?lik fark büyük patlama sonrasında antimaddeye ne olduğunu da açıklıyor

Gözlediğimiz evrende maddenin davranışı üstündür Maddenin bu üstünlüğü her ne kadar parçacık çarpışmalarında da öngörülüyorsa da, maddenin antimadde üzerindeki üstünlüğü çok küçüktür Bu farklılık durumu çoğu kez tartışmalı olan Standart Model ile de uyumludur

DZero ile bilim insanları çok hassas algılayıcıların özelliğinden yararlanarak yeni inceleme yöntemi geliştirdiler

DZero Deneyi?nin uygulayıcılarından Dmitri Denisov, ?Bu çok önemli bir gelişme B mezonlarının bozunmalarını gözleyerek daha önceki kuramlara gerekli desteği bu yolla sağladık? diyor Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen DZero ve CDF deneyleriyle bir alt kuark ve bir garip kuarktan oluşan parçacıkların gözlendiği iki deney gerçekleştirilmişti

Madde ve antimadde yüksek enerjili çarpışma sonucunda yeni parçacıklar ve onların karşıtları üretilir Fermilab?taki bilim insanları her gün bu proton-antiproton çarpışmalarının yüz milyonlarcasını gözler Madde ve antimaddenin eşit olduğu evrenin başlangıcında da benzer süreçlerin gerçekleştiği düşünülüyor Ancak dünyada yalnızca madde olduğu için bunun karşıtları çarpıştırıcılarda nükleer tepkimelerle ya da kozmik ışınlarla elde edilir ?Peki bu antimaddeye ne oldu?? Bu soru 21 Yüzyıl fiziğinin en önemli sorusudur

Fizikçiler DZero deneyi sonuçlarını herhangi bir önyargı olmaksızın tamamen ?kör? durumda olduklarını varsayarak değerlendirdiler İnceleme aletlerinin verileri doğrulamasının ardından fizikçiler deneyi ele aldılar Deneyde araçların olası etkilerinin yok edilmesi için algılayıcının manyetik alanının kutupları ters çevrildi

DZero deneyinin sözcülerinden Stefan Soldner-Rembold ?Sonucu görünce tüylerimiz diken diken oldu Daha önceki kuramlar ve akım kuramlarının söylediklerinin daha ötesinde bir sonuca ulaştık? diyor

DZero ölçümlerinin netliği çarpışma sayısına bağlıdır Bu nedenle hem DZero hem de CDF veri toplamaya devam ediyor

Tevatron Programından sorumlu Dennis Kovar: ?Tevatron çarpıştırıcısı doğanın en gizemli sırları için yüksek verimlilikte çalışmakta ve bilim insanlarına önemli veriler sunmaktadır? diyerek programın ne kadar önemli olduğunu vurguluyor

DZero deneyinden çıkan veriler son sekiz yılda yapılan ölçümlere dayanmaktadır Tevatron çarpıştırıcısında şimdiye kadar trilyonlarca proton ve antiproton çarpışması gerçekleştirildi

Fermilab Müdürü Pier Oddone, ?Tevatron çarpıştırıcısında yapılan her deneyde başta Higgs parçacığı olmak üzere yeni kuramlarda aranmıştır Deney sonucunda bu verilerin ortaya çıkması beni mutlu etmiştir? diyor
DZero?da toplam 19 ülkedeki 86 araştırma kurumundan 500 fizikçi görev yapmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com