Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
denklemler, diferansiyel, kısmi

Kısmi Diferansiyel Denklemler Nedir?

Eski 12-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kısmi Diferansiyel Denklemler Nedir?

Matematikte, bir kısmi diferansiyel denklem birkaç değişkenli bir fonksiyon ile, bu fonksiyonun değişkenlere göre kısmi türevleri arasındaki ilişkiyi inceler

Kısmi Türevli Denklemler
İçinde en az iki bağımsız ve en az bir bağımlı değişken ile bağımlı değişkenin bağımsız değişkene göre çeşitli basamaktan kısmi türevlerini eşitliklere(özdeşlik değil) bir kısmi türevli denklem denir z bağımlı x ve y bağımsız değişkenler olmak üzere bir kısmi türevli denklem genel olarak
F(x, y, z, zx, zy, zxx, zxy, zyy,)=0

şeklindedir
Burada
  • zx= dz/dx
  • zy= dz/dy
  • zxx= d²z/dx²
  • zxx= d²z/dx²
  • zxy= d²z/dxdy
  • zyy= d²z/dy²
'dir
Cauchy-Riemann sistemi iki bağımlı,iki bağımsız değişkene sahip kısmi türevli denklemlere örneklerdir

Kısmi Türevli Denklemlerin Elde Edilmesi
Verilen bir yüzey ailesinin sağladığı en küçük basamaktan kısmi türevli denklemi elde edebilmek için yüzey ailesindeki bağımlı değişken , bağımsız değişken, bağımsız değişkenlere göre yeterince türetilip verilen yüzey ile hesaplanan türevler arasında keyfi fonksiyonlar ve bunların türevleri yok edilir Verilen yüzey ailesi, bu denklemin genel çözümü olabileceği gibi, genel çözümün parametremlere bağlı bir alt sınıfı da olabilir Bu durumda verilen yüzeyle türevler arasında keyfi parametre yok edilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com