Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilinenler, kanserinde, meme, yanlış

Meme Kanserinde Yanlış Bilinenler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kadınların kabusu meme kanserinde yanlış bilinenler

Sık sık mamografi çektirmek insanı kanser yapar mı? Doğum kontrol hapları meme kanserine yol açar mı? Anne olma ve emzirmek meme kanseri riskini yok eder mi? İşte çoğunlukla cevapları yanlış bilinen bu ve benzeri soruların gerçek yanıtları

Kanser çeşitleri arasında en sık görülenlerin başında meme kanseri geliyor Günümüzde bilgiye ulaşmanın kolaylığı, meme kanseri hakkında bazı önyargıların oluşmasına ve çelişkili bilgilerin yayılmasına neden olabiliyor Edinilen yanlış bilgiler, hastaların eksik veya yanlış yönlendirilmesine yol açıyor Meme kanseri ve tedavisi konusundaki bilgi ve tavsiyelerin mutlaka bir hekimden alınması gerektiğini belirten Medical Park Bursa Hastanesi

Genel Cerrahi Uzmanı Op Dr Güven Atasoy, bu konuda doğru bilinen yanlışlar hakkında açıklama yaptı:

YANLIŞ: Mememi kendim kontrol ediyorum Hiç şikayetim yok Doktora gitmem gerekmez

DOĞRU: Meme kanseri ancak şikayetler başlamadan yakalandığında çok kolaylıkla tedavi edilebilir Memedeki bir kitle, ele gelecek hale gelmeden iki yıl önce mamografi ile saptanabilir Dolayısıyla hiç şikayet olmadan kontrole gitmek hayat kurtarır

YANLIŞ: Ailemde meme kanseri yok Dolayısıyla bende de olmaz

DOĞRU: Ailede meme kanseri olması mevcut riski artırır ama meme kanserlerinin yüzde 85'i bireysel faktörlerle ortaya çıkar Hiçbir ek riski olmayan normal bir kadın, zaten yüzde 12 meme kanseri olma riski taşır

YANLIŞ: Doğum yaptım ve emzirdim Bende meme kanseri olmaz

DOĞRU: Doğum yapıp, emzirmiş olmak, meme kanserini engellemez

YANLIŞ: Menopozdan önce meme kanseri olunmaz

DOĞRU: Meme kanseri her yaşta görülebilir Ancak 45-55 yaşlar arası, en sık görüldüğü dönemdir

YANLIŞ: Erkeklerde meme kanseri olmaz

DOĞRU: Erkekte de meme kanseri görülebilir ama kadınlara göre daha düşük orandadır

YANLIŞ: Ben meme kanserinden çok korkuyorum Her iki mememi de aldırıp protez koydurarak bu riskten kurtulmak istiyorum

DOĞRU: Bu tip bir ameliyat ancak estetik amaçla yapılabilir Çünkü cerrahi olarak meme başını ve derisini geride bırakarak, meme dokusunun tamamının alınması mümkün değildir Bu yöntemle meme kanseri riski azaltılabilir ama ortadan kalkmaz

YANLIŞ: Mememde çok sayıda kist var Her seferinde bu kistleri aldırıp, kanser riskinden kurtuluyorum

DOĞRU: Meme kistleri çoğu kadında görülür ve genellikle kanser riski taşımaz Her görüldüklerinde alınmaları gerekmez, takip edilmeleri yeterlidir Ancak çok büyüyüp ağrı yaptıklarında veya yapılarında değişiklik olup kuşku uyandırdıklarında, tanı amacıyla boşaltılmaları gerekebilir

YANLIŞ: Doğum kontrol hapları meme kanseri yapar

DOĞRU: Uygun dozda ve uygun sürede doktor kontrolünde kullanılan doğum kontrol haplarının, meme kanseri riskini artırıcı etkisi yoktur

YANLIŞ: Mememden akıntı geldi Yoksa, kanser miyim?

DOĞRU: Her kadında memeden sıkmakla bir miktar akıntı olabilir Bu; kanser belirtisi değildir Ancak kendiliğinden olan, kanlı akıntılar incelenmelidir

Sabah : ESRA TÜZÜN

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com