Değişmez Dokular |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Değişmez DokularDeğişmez dokular Meristematik dokudan meydana gelmiş, bölünebilme özelliğini kay-bederek belli görevlere göre farklılaşarak oluşan dokular daimi dokulardır Kofulları çok sayıda ve büyük olup nükleusları küçüktür Bazı hücrelerin çe-perlerinde odun (lignin) ve mantar (süberin) gibi maddeler birikerek kalın-laşmalar olur Odun borularında olduğu gibi bazı hücreler ölüdür Bölünmez doku hücreleri arasında boşluklar bulunur Bu dokular morfolojik ve fizyolo-jik özelliklerine göre şu şekilde sınıflandırılırlar: 1) Temel doku (Parankima) 2) Koruyucu doku 3) Destek doku 4) İletim doku 5) Salgı doku 1) Temel Doku (Parankima): İnce selüloz çeperli canlı hücrelerin oluşturduğu dokudur Bu dokuyu oluşturan hücreler arasında intersellüler (geniş) alanlara rastlanır Bu alanlar bitkinin yaşaması için gerekli olan gazları içerir Parankima dokunun hücre-leri canlıdır Görevlerine göre parankima dokusu dört bölümde incelenir a) Asimleme (özümleme) parankiması: Bu parankima kloroplast içerdiği için fotosentez işini üstlenmiştir Yapraklarda palizat ve sünger parankiması özümleme parankimasını oluştu-rurlar Palizat ve sünger parankimalarının her ikisine birden mezofil tabakası adı verilmektedir Bu doku fotosentez yapımında görev alır Palizat paran-kiması hücreleri silindiriktir Epidermis altında sık ve düzenli olarak dizil-miştir Sünger parankiması hücreleri ise düzensiz dizilim gösterirler ve arala rında boşluklar bulunur b) İletim parankiması: Özümleme yani fotosentez yapan dokularla iletim demetleri arasında bulunur İletim parankiması bu iki doku arasında su ve besin taşınmasını sağlar Kloroplastı yoktur c) Depo parankiması: Bitkinin kök, gövde, meyve ve tohum gibi organlarında bulunur Su ve besin depolar Örneğin; patates yumrusunda nişasta, fasulye tohumunda protein, fındıkta yağ, kaktüste su depolar d) Havalandırma parankiması (aerankima): Gaz alış verişi açısından daha zor koşullarda yaşayan bataklık ve su bitkilerinde geniş hücreler arası alanlara sahip pankimatik dokulardır Bu dokular havanın depolanmasını sağlayarak gaz alış verişini kolaylaştırırlar Örneğin; elodea bitkisinde havalandırma parankiması gaz alış verişini sağlar |
|