Anadolu Öğretmen Liseleri |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anadolu Öğretmen LiseleriAnadolu Öğretmen Liseleri Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullardır Türkiye genelinde toplam 115 (2004 sınavı başvurusu sırasında) vardır ve toplam kontenjanı 9936 dır Anadolu Öğretmen Liseleri genel ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim programlarına öğrenci hazırlar Öğretim süresi dört yıldır Alanlar: Tüm sınıflarda ağırlıklı yabancı dil ve ortak genel kültür derslerinin yanı sıra meslek dersleri ve kendi bireysel ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun dersler okutulur Öğretim programlarında yer alan dersler, öğrencilerin istek ve yetenekleri doğrultusunda yönelecekleri yüksek öğretim programlarına uygun olarak; Fen Bilimleri Alanı Türkçe Matematik Alanı Sosyal Bilimler Alanı Yabancı Dil Alanı alanlarına göre gruplandırılır İngilizce’nin yanı sıra ikinci yabancı dil de zorunludur Devlet Parasız Yatılılık Sınavına girmelerine gerek kalmaksızın, cinsiyetlerine uygun pansiyonun bulunması halinde parasız yatılı olarak okuyabilirler Anadolu Öğretmen Liselerine kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin 6, 7 ve 8 sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmaları gerekir Ayrıca okumakta oldukları ilköğretim okulunun öğretmenler kurulu tarafından “öğretmen olabilir” kararının verilmiş olması gerekir Bunun dışında 8sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden Şube Öğretmenler Kurulu kararı ile sınıf geçmemiş olmaları da zorunludur Yeterli puan almak kaydıyla öğrencilere tüm yüksek öğretim programları açıktır Yüksek öğretime geçişte tercihlerine bağlı olarak bazı avantajları vardır Şayet bu okulları bitiren öğrenciler üniversite tercihlerinde mezun oldukları alanlara bağlı olarak öğretmenlik ile ilgili yüksek öğretim programlarını seçerlerse ek puan elde ederler |
|