Eğitimsel Psikoloji |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Eğitimsel PsikolojiEğitimsel psikoloji Eğitimde/ hipnozu/ kullanır/ken öğrenc/i seçimi/ne çok di/kkat edilm/elidir Çünk/ü ç/alı/şmayan ve çalışmaya niyeti olmayan öğrencinin hipnozdan yararlanması çok zordur Hipnozdan yararlanmayı sihirli bir değnek gibi gören, hipnoz olup çalışmadan, bedel ödemeden başarılı olacağını düşünen öğrenci ve velilerle çalışmayı ben tercih etmiyorum Hipnoz, çalışma alışkanlıklarını, hafıza, ve konsantrasyonu geliştirmede yardımcı ve kolaylaştırıcı bir araçtır Hipnozun , eğitimsel yeteneği geliştirmede ve öğrenmede yardım edebildiği en belirgin 14 alan vardır 1-Konsantre olabilme yeteneğini arttırır 2- Hafızada tutma yeteneğini geliştirir 3- Anımsa yeteneğini geliştirir Unutmayı engeller 4- Duyguların ve stresin kontrol edilmesini sağlar 5- Öğrenmek için motivasyon ve şevki arttır 6- Enerji ve dayanıklılığı artırır 7- Kendini sevmeyi, öz güveni ve verimliliği artırır 8- Karar verme yetisini arttırır, 9- Bilinçaltında yatan blokları kaldırır, iç çatışmaları engeller 10- Sınav stresini kaldırarak sakinlik sağlar 11- Hipnoz ve eğitim psikolojisi desteği ile sınavlara hazırlanan bir öğrenci, kendisiyle aynı düzeyde çalışan ve aynı zeka seviyesine sahip diğer öğrenciden en az %50 daha avantajlıdır 12- Çalıştığı halde sınavlarda bir türlü istediği başarıyı yakalayamayan öğrencilerde hızlı puan artışı sağlar 13- Öğrenmenin her alanında ,yetenek sınavlarında , spor faaliyetleri sonuçlarında gözle görülür artısı sağlar 14-Çalışmanın ve öğrenmenin sizin için zevkli ve eğlenceli bir faaliyete dönüşmesini sağlar Başarıda etkin konular oldukça çeşitlidir, alt bölümlerin içerisinde gecen ana başlıklar da incelendiğinde genişliği ve içeriğinin engin bir alan olduğu göze çarpmaktadır Eğitim alanında uzmanlaşmış psikolog tarafından hipnoz ve psikoterapi birlikte kullanıldığında yukarıda belirtilen konularda mükemmel sonuçlar sağlar A - MOTİVASYON KONSANTRASYONUN SAĞLANMASI VERİMİN ARTTIRILMASI Dersin başında geçirilen uzun sürelerin öğrenciye bir faydası yoktur Önemli olan ders başında geçirilen sürenin niteliğinin arttırılmasıdır Aynı sonuç, dört saatlik çalışmayla da, tam bir konsantrasyon ile yapılan iki saatlik çalışmayla da sağlanabilir İşte önemli olan bunu başarabilmektir Hafıza güçlendirme , dikkat artışı sağlama ,odaklanma , algı öğrenme yeteneği arttırma ,öğrenilen bilginin hatırlanmasını kolaylaştırma çalışmaları yapılır Bunların yanı sıra aşağıda belirtilen sorulara ve konulara cevap aranır İhtiyaç duyulan konularda bilgilendirme ve hipnoz altında düzenleme çalışmaları uygulanır ve psikolojik destek verilir 1Çok çalıştığı halde başarılı olamayan öğrencilere nasıl yardımcı oluruz? * İnançlar nasıl oluşur? * İnanç kalıpları nasıl değişir? * Sorun kimden geliyor? * İnancın hipnoz altında değiştirilmesiyle ilgili örnek vakalar anlatılır * Mecazlar ve semboller neden önemlidir? 2 Nasıl ders çalışılacağını bilmeyen öğrencilere nasıl yardımcı oluruz? Görsel Tipler İşitsel Tipler Dokunsal Tipler 3 Ailevi sorunlar yaşayan öğrencilere nasıl yardımcı oluruz? 4 Ergenlik dönemi özelliklerinden dolayı sorun yaşayan öğrencilere nasıl yardımcı oluruz? Ergenlik dönemi özellikleri Ergenlik döneminde çocuğu olan anne babalar ne yapabilir? 5İkincil kazançların farkına nasıl varabilir ve öğrenciye nasıl yardımcı olabiliriz? İkincil kazançların hipnozla farkına vardırılması 6 Hiçbir şekilde ders çalışmak istemeyen öğrenciler için ne yapılabilir? 7Bunların yanı sıra bu sorunlarınıza yanıt almanız ve çözmenizi sağlar İhtiyaç , istek , inanç ,duygu ve davranış kalıplarının düzenlenmesi mümkün müdür? Tutkuların duyguların belli bir amaç doğrultusunda yönlendirilmesi , enerjinizin arttırılması ve öğrenmeye kanalize edilmesi mümkün müdür? İç disiplin sağlanabilir mi? Çok kısa bir sürede rutin öğrenme miktar ve kalitesi üst seviyelere çıkarılabilir mi ? Sağlanan güçlü hafıza , edinilen bilgi sınavlarda yüksek puan farkları yaratacak bir avantaja dönüştürülebilir mi ? Dikkat dağınıklığından kaynaklanan çalışma verim ve kalite düşüklüğünün önüne geçilebilir mi ? Peki ilgili çalışmaların devamında size bağımlı kalır mıyım ? (Not: Hinotikmeditasyon , otohipnoz size öğretilir uygulama yeterliliğiniz test edilir ve bu size hayatınız boyunca her alanda kullanabileceğiniz bir öğreti olarak hediye edilir) B - SINAV KAYGISI VE DİKKAT DAĞINIKLIĞI Sınavda bütün bildiklerimi unutuyorum sanki beynimin içi boşalmış gibi oluyor Sınavda yapamadığım bir soruyu, sınav bitiminde eve gidince yapabiliyorum Sınavda tuvalet ihtiyacı hissediyorum Heyecandan terliyorum, vücudum kasılıyor, sanki bayılacakmış ölecekmiş gibi oluyorum Başım dönüyor, karnım ağrıyor vb Peki sınav stresi ve dikkat dağınıklını düzenleyip kontrol etmek mümkün müdür ? - Kesinlikle mümkündür Bu sorunun tamamen ortadan kaldırılarak başarınızın önünde bir engel olmaktan çıkarılmasında kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır 1 Stresin ve başa çıkma yöntemlerinin anlatılması 2 Sınav heyecanının nereye kadar normal kabul edilebileceği hakkında bilgi verilmesi 3 Stresle başa çıkmanın 8 altın kuralının anlatılması ve bunun hipnoz altında bilinçaltında yer etmesinin sağlanması 4 Gevşemenin Öğrenilmesi 5 Aşırı strese karsı beslenme düzeni ayarlanması 6 ÖSS ve OKS de Dikkat dağınıklığını engelleme ve konsantrasyon artışının hipnoz altında maksimum seviyeye çıkartılmasının sağlanması 7 Konsantrasyon geliştirme egzersizlerinin ve otohipnoz yönteminin öğretilmesi Konsantrasyonun, hafızanın, bilgi kayıt hızı ve miktarının bu yöntem sayesinde öğrencinin tüm hayatı boyunca her alanda kullanabileceği bir araç haline getirmesinin sağlanması 8 Bazı Özel Hipnoz Teknik Uygulamaları Zihin bahçesi tekniği İçindeki sesi susturma tekniği Sahil ya da dere boyunca yürüme tekniği Nefes tekniği Dağa tırmanma tekniği Hipnozla kopya çekme tekniği Sorunları rafa kaldırma tekniği C-Karşılaşılan Sorunlar: Çok çalıştığı halde başarılı olamayan öğrenciler Nasıl ders çalışılacağını bilmeyenler Ailevi sorun yaşayanlar Ergenlik dönemine özgü sorunlar yaşayanlar İkincil kazançlar Hiçbir şekilde çalışmak istemeyen öğrenciler D-ÖĞRENCİNİN BAŞARISIZLIK NEDENLERİ 1 Ana baba tutumlarından kaynaklanan nedenler Sorumluluk sahibi, karar verme becerisine sahip, özgüvenli çocuklar yetiştirmek İletişimin önemi Yüksek başarı beklentisi ve psikolojik hastalıklar 2 Öğretmen tutumlarından kaynaklanan nedenler 3 Öğrenciden kaynaklanan nedenler Öğrencinin amaç sahibi olmaması, ulaşmak istediği hedefi belirlememesi Erteleme alışkanlığı İç disiplin eksikliği Israr etme eksikliği Olumsuz düşünce alışkanlığı Yanlış arkadaş seçimi Hatayı hep başka şeylerde ya da başka kişilerde arama alışkanlığı İlgisizlik E - BAŞARININ SIRRI NEDİR SİZCE ? Yüksek bir zeka (IQ) Çok iyi bir eğitim Çok çalışmak Yetenek Sadece bunların yeterli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir Başarı ne sanıldığı kadar uzak nede sanıldığı kadar yakındır Başarı ayrıntılarda gizlidir - Hiç ummadığınız bir insanın başarısına şahit oldunuz mu? - Kendinize hiç sordunuz mu ? Acaba başarılı bu insanlar benden çok mu üstün? - İnsanların en yüksek beyin kapasitesini kullananların bile sadece beynin %1 ini bile kullanmadıklarına ilişkin anlatılanları duymuş muydunuz? - Acaba kapasitenin yanı sıra bu kapasitenizi etkin kullanmayı biliyor musunuz? Başarı gerçekten bir adım yakınınızda olabilir uzanıp alıverirsiniz yada bir yaprak gibi savrularak şans eseri başarıya ulaşmayı ümit edersiniz İstemek İnanmak Güvenmek Karar vermek Sizden istediğimiz sadece bu dördü Eğer bunlara sahip iseniz her şeyin çok kolay olacağına emin olun F- BAŞARI YOLCULUĞUNUZDA HİPNOZUN EĞİTİM DANIŞMALIĞININ VE PSİKOLOJİK DESTEĞİN SİZE YARDIMCI OLABİLECEĞİ DİĞER KONULAR Zihinsel haritamızı geliştirmek Anlama sınırlarımızı geliştirmek Algı filtrelerini düzenleme Hedef belirlemek Hedef belirlerken dikkat edilecek unsuları göz önünde bulundurmak Harekete geçmek Kendi sorumluluğumuzu yüklenebilmek Esnek olmak Sebat etmek Değer yargıları ve inançların düzenlenmesi Ön yargıların kaldırılması yanlış inanç kalıplarının kırılması Modelleme Mükemmellik yolunda temel varsayımlar hakkında bilgilendirme öneri Renklerin ve kokuların psikolojik etkilerinin anlatılması uygun olanlarının kullanımını Öğrenmenin fizyolojik temelinin anlatılması ,öğrenmeyi öğrenme Dinlemeyi öğrenmek etkin dinlemeyi sağlamak Unutmayı engellemek bilginin kalıcı kılınmasını ve çabuk hatırlanmasını sağlamak En kolay unutulanlar ve en kolay hatırlananlar yöntemiyle bilinçli olarak kendi çalışmalarımızın verimliliğini arttırmak Ders , konu çokluğu ve zorluk derecelerinin gözünü korkutan bir canavar görünüşünden çıkartmak kolay anlaşılır , çabuk ve zevkli öğrenilir hale getirmek Zaman planlaması Öğrenme tarzının belirlenerek en etkili öğrenme tarzına uygun çalışma düzenlemek Okuma yöntem ve tekniklerinin geliştirilmesi ÖSS ve OKS İçin etkin ipuçları Tercihler yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verilmesi Meslek seçimi yapılması , dikkat edilmesi gereken hususlar Meslek seçiminde karar verme yetisini geliştirme |
|