Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahmet, denemeleri, haşim

Ahmet Haşim Denemeleri

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ahmet Haşim Denemeleri

Ahmet Haşim fıkraları, denemeleri ve gezi yazılarıyla da önemli bir yazarımızdır Düz yazılarında dili sade ve oldukça başarılıdır

Günlük Fıkralar; Bunların bir kısmını adının baş harfleriyle veya Elif ve iki yıldız ile yayımlayan Haşim denemelerinde, Nurullah Ataç ve Prof Dr Mehmet Kaplan?ın belirttikleri gibi, Alain ve Remy de Gourmont?u örnek almıştır

Bu yazıların konuları çok çeşitlidir Hayat binbir teferiuatıyla bu denemelere akseder

Haşim?in nesirleri son derece açık ve seçiktir Onun şiirlerinde, okuyucunun hissettiği müphemlik nesirlerinde yoktur Fakat, Haşim hiç akla gelmeyecek bir şahsı veya nesneyi ele aldığı yazılarında bile, ona öylesine değişik bir açıda veya farklı bir ışık altında bakar ki, çok net sandığımız o nesnenin hiç bilmediğimiz bir tarafıyla karşılaşıveririz

Haşim?in alalede yazında bile, öyle bir çizgi, imaj ve bakış vardır ki, o nesirleri ne kadar günlük meselelerle dolu olurlarsa olsunlar, yazıldıkları günün dışına taşımaktadır

Haşim?in hayatta yegâne cidi meşgale olarak şiiri gördüğünü arkadaşları sık sık tekrarlamışlardır Gerçekten de Haşim Şiiri çok ciddiye almış, çok ince, güzel bir dünyayı yoğun olarak oraya taşımış ve ?o belde?sini kurmuştur Haşim?in sadece kendisi tekendi seçtiklerinde ibaret ola ?o belde? sinin dışında bir de parlak güneş altında yaşayan ?bu belde? vardır Haşim nesrinde işte ?bu belde? yi anlatmış, ?o belde? nin malzemesini ?bu belde?den toplamıştır

Tü olarak birbirinden farklı olan şiir ve nesir kendi kurallarına tabiidir Haşim gerek şiirinde, gerek nesrinde öze ulaşmak istediğinden son şiir ve yazıları kısalır ve yoğunlaşır

?Bu belde? birçok feni zevkler ve lezzetlerle doludur Zevk ve lezzetleri bozucu nice kusurlarda buradadır Şiirlerinde sadece zevk ve güzelliğin yer aldığı Haşim?in nesirlerinde bunların yanı sıra onun öfkesini, hicrini gösteren unsurlarda görülü Haşim?in bu denemelerini konularına göre bazı gruplarda toplamak mümkündü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com