Zamirler (Adillar) |
10-09-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zamirler (Adillar)İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdirBütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir A)Kişi (Şahıs) Zamirleri: Sadece insan isimlerinin yerini alan zamirlerdir *Ben, sen, o;biz, siz, onlar *Görüyorum beni okşayan gözlerindeki geceyi *Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? * �Bana kucaklarında seni getiriyorlar; Ben de sonra o seni getiriyorum sana� *Mavi denizlerin ötesinde bulacağım seni *Bizim buralarda her yıldız kaydığında biri ölür *Sizler bu ülkenin geleceğisiniz * Ben senin en çok bana yansımanı sevdim *Biz her gece uğultularını dinlerdik rüzgarların *Güneş,sadece onun gözlerinde doğardı *Onun yüreğinde sevgi çiçekleri açardı *O,bu davaya yüreğini koymuştu *Zor durumda kaldığında onlar yardım ediyordu UYARI: �O� ve �onlar� zamirleri bir insanı anlatıyorsa kişi zamiri,insan dışındaki bir varlığı anlatıyorsa işaret zamiri olur *Onu çöpe atan ondan başkası olamaz *Onu bu yörede sadece onlar dokur NOT:Şahıs zamirleri ile isim tamlaması kurulabilirBu durumda şahıs zamiri sadece tamlayan olabilir *Benim denizlerim senin gözlerindir *Akşamı seyredeyim senin bakışlarında *Bizim atalarımız bu topraklarda bir tarih yazdı UYARI:Şahıs zamirleri kesinlikle iyelik eki almaz *Dönüşlülük Zamiri: �Kendi� zamiridirBu zamir,cümlede asıl şahıs zamirinin yerine kullanıldığı gibi,yerine kullanıldığı şahıs zamiriyle de yan yana olabilirBu durumda anlatım pekiştirilmiş olur *Bu evi ben temizledim *Bu evi kendim temizledim *Bu evi ben kendim temizledim(pekiştirilmiş) *Yol aldım sevdalarda kendimi bulmak için *Kendini bir de arkadaşının yerine koy *Şu dünyada ne yaparsak kendimize yaparız *Beni çağırmadınız,kalkıp ben kendim geldim B)İşaret (Gösterme) Zamirleri: İsimlerin yerini işaret yoluyla alan zamirlerdir *Bu, şu, o;bunlar, şunlar, onlar;öteki, beriki, şöyle;böyleleri, öylesi *O,bu yörenin en meşhur yemeğidir *Duvardaki yazıları bu yazdı *Bu,bir büyük şanlı mazinin hatırasıdır *Bunlar her sabah aynı otobüse binerler *Ötekini bilmiyorum ama beriki işin farkında değil *Şunları kimsenin görmeyeceği bir yere koy NOT: �Böylesi-böyleleri�, �şöylesi-şöyleleri� biçimindeki zamirlere �tarz anlamlı zamirler� de denir *Böyleleriyle fazla samimi olmayacaksın *Ömrümde böylesini görmedim *Şöyleleri ham karpuzdur C)Belgisiz Zamirler: İsimlerin yerini belirsiz şekilde (kişi,işaret) karşılayan zamirlerdir *Bazıları,kimileri,hiç kimse,kimse;herkes,birkaçı,biri,hepsi;tümü,ba� �kaları,hiçbiri,birçoğu *Bazıları futbol,bazıları basketbol oynar *Hiçbirimiz ondan bu davranışı beklemiyorduk *Kimseye haber vermeden evden ayrıldı *Hiç kimse senin nazını çekmeye mecbur değil *Bu ailede herkes kendi dünyasında yaşıyor *Başkalarının ne dediği beni ilgilendirmez *Biri yer,biri bakar kıyamet ondan kopar *Meclisin aldığı karara birçoğu tepki gösterdi D)Soru Zamirleri: İsimlerin yerini soru yoluyla alan zamirlerdir *Ne?, kim?;nereye?, kime?;hangisi?, kaçı? *Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? *Kimdir bana gülen yeşillik balkonundan? *Nereye baksam hep seni hatırlıyorum *Şu dünyada insan kime güvenebilir ki? *Bunca zamandır ne konuştunuz? *Elindeki makası nereye koyduğunu bilmiyor *Elindeki kitaplardan hangisini aldın? E)İlgi Zamiri (-ki): Ek halinde olup kendinden önceki bir sözcüğün yerini tutar *Senin ki can da bizim ki patlıcan mı? *Tencerenin dibi kara senin ki benden kara UYARI:İlgi zamiri olan �ki�yi bağlaç olan ve sıfat yapan �ki ile karıştırılmamalıdır *Evdeki hesap çarşıya uymaz *Şemsiyen yoksa benimkini alabilirsin *Ben ki o gri karmaşadan aldım yağmurlu yüzümü F)İyelik Zamiri: Ek halinde olup üzerine geldiği varlığın hangi şahsa ait olduğunu bildirirBunlar aynı zamanda iyelik ekleridir *Sana gül getirdim gönlümün bahçesinden *Ölüm siyah bir tütsü yakıyor gözlerimde *Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner *Bir gül yaprağıyla örtüldü üstümüz *Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede *Mutluluk başınızı bir dost omzuna dayamaktır |
|