Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dedektifler, inceler, izleri, kriminolojide, kullanımı, luminol

Luminol Kriminolojide Kullanımı Dedektifler İzleri Nasıl İnceler

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Luminol Kriminolojide Kullanımı Dedektifler İzleri Nasıl İnceler

Olasi cinayet mahalinde, kan izlerini arayan polisler, bazi kimyasallar kullanip, kan izlerini bulmaya calisirlar
Iste burada kullanilan kimyasal maddemiz, Luminol denilen ve kan ile tepkimeye girdiginde, mavi-yesil renk isik sacan asagida yapisini göreceginiz bir amin türevidir

Peki bu Luminol nasil oluyorda göz ile görülmeyen kan kalintilari sayesinde bu sekilde bir isik sacabiliyor?

Öncelikle sacilan isigin cok kuvvetli olmadigini, görünmesi icin ortamin iyice karanlik olmasi gerektigini belirtmekte fayda var Kimyasal yollarla ortaya cikan isiklara kemiluminesans adi verilmektedir Ates böceginin yaptigi da buna benzer bir islem ama gerceklesen tepkime biyolojik olarak gerceklestigi icin buna biyoluminesans denmektedir

Burada luminol maddesi, hidrojen peroksit ile birlikte kan oldugu tahmin edilen bölgeye sikilmakta ve eger kan kalintilari var ise, kandaki hemoglobinin Fe2+ iyonlari, luminol'un hidrojen peroksit ile yükseltgenmesi tepkimesini katalizleyip, luminol'un, aminoftalat' a yükseltgenmesini saglamaktadir Yani, aslinda hidrojen peroksit ile luminol karisimi kendi kendine tepkimeye girmemekte ama bir metal katalizörüne ihtiyac duymaktadir Kan kalintilarindaki gözle görülmeyen demir iyonlari bile bu is icin yeterli olmakta ve bize mavi-yesil isik sacarak kanin varligini ispat etmektedir

Ve olusan aminoftalat, yüksek enerjili olarak olusmakta ve enerji fazlaligindan disariya foton yani isik yayarak kurtulmaktadir Bu olaya da bilimsel olarak kemiluminesans demekteyiz

Ve aslinda gayet basit olan bu tepkime adli tipcilarin oldukca islerine yaramaktadir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com