Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ekonomimakroekonomi

Ekonomi-Makroekonomi

Eski 07-03-2009   #1
Şengül Şirin

Ekonomi-Makroekonomi

Ekonomi-Makroekonomi

Makroekonomi bir ülke ekonomisinin işleyişini bütünüyle ele alır Ekonomik yaşamda insanlar birbirlerine bağımlı olduğu için bir kişinin harcaması, ötekinin kazancını oluşturur Buna gelirin dairesel akışı denir Daha basit bir deyişle, insanlar firmalardan mal ve hizmet satın alırlar; firmalârsa kazandıkları parayla çalışanların ücretlerini öder, öbür üretim araçlarına yatırım yaparak kazançlarını artırmayı amaçlar

Bir ülkenin ekonomisini açıklayabilmek için, tek tek kişilerin değil, toplumun bütününün gelirini nasıl kazandığına ve harcadığına bakmak gerekir Örneğin çok sayıda insan yerli üretim yerine, yabancı araba ya da çamaşır makinesi satın alırsa, yerli malı üreten firmaların kârları düşebilir ve fabrikalar kapanabilir Kazancını yerli sanayiden sağlayan insanlar işsiz kalabilir Bu durum da öteki sanayileri etkiler Başka ülkelere daha fazla para ödendiği için, bir bütün olarak ulusun zenginliği azalabilir

İktisatçılar için bir ülkenin zenginliğinin önemli bir ölçütü ulusal gelirdir Ulusal gelir, belirli bir dönem boyunca, genellikle bir yıl içinde, üretilen mal ve hizmetlerin parasal değeridir Ulusal geliri düşük olan ülkeler azgelişmiş ülkeler olarak adlandırılırken; ABD, SSCB, İngiltere ve Japonya gibi daha zengin ülkelere gelişmiş ya da sanayileşmiş ülkeler denilmektedir Bir ülkenin zenginliğinin zaman içinde artmasına iktisadi büyüme denir

Ekonomi biliminin kapsadığı konulardan biri de devletin ekonomik yaşamdaki rolüdür Devletler sağlık, eğitim, ulaşım gibi alanlara yatırım yapmak için vergi toplar Çağdaş devletin görevleri arasında vergi adaletini sağlamak, işsizliği ve enflasyonu önlemek de vardır {bak Bütçe; Devlet: Vergiler)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com