|
|
Konu Araçları |
anayasa, anlamı, hakkında, tanımı |
Anayasa Nedir? Anayasa Hakkında, Anayasa Tanımı, Anayasa Anlamı |
09-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anayasa Nedir? Anayasa Hakkında, Anayasa Tanımı, Anayasa AnlamıAnayasa Nedir? Anayasa Hakkında, Anayasa Tanımı, Anayasa Anlamı Anayasa Nedir? Anayasa Hakkında, Anayasa Tanımı, Anayasa Anlamı Anayasa Bir devletin nasıl yönetileceğini belirleyen,kişi hak ve özgürlüklerini düzenleyen yasalar bütününe anayasa denirAnayasal bir yönetim yasama,yürütme ve yargı organlarında oluşurTürkiye'nin ve öteki ülkelerin çoğunun yazılı bir anayasası vardırAma bazı ülkelerin anayasası yazılı hale getirilmemiştirÖrneğin İngiltere'nin yazılı bir anayasası yokturBu ülkede devletin yönetim biçimi yüzlerce yıllık yasalara ve geleneklere göre belirlenir Türkiye'de ilk anayasa 1876'da Osmanlı döneminde yürürlüğe girdiBu anayasaya Teşkilat-ı Esasiye Kanunu denmiştiKurtuluş Savaşı sırasında Ocak 1921'de egemenliğin milletin olduğunu belirten yeni bir anayasa kabul edildiTürkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra,Nisan 1924'te daha kapsamlı bir anayasa yürürlüğe konduBunu 1961 ve 1982 anayasaları izlediBirçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yürütme,yasama ve yargı organlarının güçleri ve ilişkileri anayasada belirlenmiştir |
Anayasa Nedir? Anayasa Hakkında, Anayasa Tanımı, Anayasa Anlamı |
09-11-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anayasa Nedir? Anayasa Hakkında, Anayasa Tanımı, Anayasa AnlamıAnayasal Yönetim Nedir? Anayasal Yönetimin Tanımı-Anayasal Yönetimin Anlamı Anayasal Yönetim Yasama Yasamanın temel görevi yasa çıkarmaktır Yürütme Yürütme var olan yasaları uygular ve yeni yasalar önerir Yargı Yargı organı mahkemelerden oluşur ve yasaların uygulanmasıyla ilgili davalara bakar |
|