Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atomik, birimi, kütle

Atomik Kütle Birimi

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Atomik Kütle Birimi

ATOMİK KÜTLE BİRİMİ (akb)

Atomik Kütle BirimiAtomlar çok küçük tanecikler olduğundan tek bir atomu tartmak, kütlesini bu yolla bulmak mümkün değildir Bu nedenle ilim adamları atom kütlelerini karşılaştırmayı ve uygun yöntemlerle kütlelerini bulmayı başarmışlardır Bu işi yaparken bir atomu başlangıç olarak seçmişler Diğer atomları bu kontrol atomu ile kıyaslayarak, bütün atomlar arasında değişik oransal büyüklükler bulmuşlar

İlk önce kontrol atomu olarak, H atomunu seçmişler Hidrojen atomunun kütlesi 1 BİRİM kabul edilmiş ve diğer atomlar bununla kıyaslanmış Bu durumda kütle olarak

1 C atomu @ 12 tane H atomu

1 O atomu @ 16 tane H atomu

1 Mg atomu @ 24 tane H atomu

gibi eşitlikler bulunmuştur

Yeni elementler bulundukça bu oranlarda sapmalar görülmüş Bilim adamları bu durumu düzeltmek için kontrol atomunu değiştirmişler ve H yerine O = 16 kullanılmış ve en son olarak da 12C izotopu kullanmışlar

Karbon 12 (12C) izotopunun 1 atomunun kütlesi 12,000 kabul edilmiş Diğer elementlerin kütleleri 12C izotopuna bağlı olarak belirlenmiş ve bu kütlelere BAĞIL ATOM KÜTLELERİ denir

ATOMİK KÜTLE BİRİMİ (akb)

12C izotopunun 1 tane atomunun kütlesinin �sine 1 atomik kütle birimi (akb) denir

En hafif element olan hidrojenin 1 atomunun kütlesi, 12C izotopunun 1 atomunun kütlesinin �sine eşit kabul edilmiştir

Öyleyse;

1 tane C = 12 akb

1 tane C = 12 H = 12 akb

1 tane O = 16 akb = 16 H

1 tane H = 1 akb

olarak tespit edilmiştir

E Avogadro sayısı kadar taneciğe 1 MOL denir

Avogadro sayısı = 6,021023 tane = N0 =NA

12C izotopunun atomlarından oluşmuş 12,00 gram karbon atomunda Avogadro sayısı kadar atom vardır

Öyleyse;

1 tane C = 12 akb

1 tane C = 12 H = 12 akb

1 tane O = 16 akb = 16 H

1 tane H = 1 akb

olarak tespit edilmiştir

E Avogadro sayısı kadar taneciğe 1 MOL denir

Avogadro sayısı = 6,021023 tane = N0 =NA

12C izotopunun atomlarından oluşmuş 12,00 gram karbon atomunda Avogadro sayısı kadar atom vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com