Zehirlenmeler Ve İlk Yardim |
08-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zehirlenmeler Ve İlk YardimZehirli maddelerin vücuda girmesi sonucu ortaya çıkan duruma ZEHİRLENME denir 1 Zehirlenme Şekilleri a Ağız Yolu İle; *Gıda zehirlenmeleri, ilaçlarla olan zehirlenmeler, kimyasal madde ile zehirlenmeler, alkol zehirlenmesi b Solunum Yolu İle; *Karbonmonoksit zehirlenmeleri, diğer zehirli gazlarla olan zehirlenmeler c Deri Yolu İle; *Zehirli gazlar, böcek öldürücü ilaçlarla olan zehirlenmeler, diğer kimyasal maddelerle olan zehirlenmeler 2 Belirtiler -Ağızda yanma, özel tat, yutkunma zorluğu, bulantı, kusma, karın ağrısı, karın krampı, ishal, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve terleme, -Bilinçte değişik derecelerde bozukluk, -Solunum ve dolaşımda değişik derecelerde bozukluk, hatta durma, -Önemli durumlarda idrar miktarı azlığı hatta hiç idrara çıkamama, -Görmede bozukluk, nabızda zayıflama, gözbebeklerinde küçülme, kan basıncında düşme ve havaleler olabilir a Bilinci Yerinde ise; -Mümkün olduğu kadar çabuk tıbbi yardım isteyiniz: bir ambulans (Tel: 112) çağırınız Zehirlenmenin nedenini biliyorsanız, haber verirken belirtiniz Ayrıca Zehirlenmelerde Başvurulacak Danışma Merkezini arayabilirsiniz -Tıbbi yardım ulaşana kadar hasta yalnız bırakılmamalıdır-Kusturarak mide içindekileri boşaltınız b Bilinci Kaybolmuş ise; -Yan yatırınız -Baş ve boyunu arkaya çeviriniz, soluk yolunu açınız -Alt çeneyi ve dili öne çekiniz -Gerekirse ağızdan ağıza yapay solunum yapınız -Kalp durmuşsa kalp masajı uygulayınız -Hastahaneye gönderiniz 3 Zehirli mantar, Tütün ve Zehirli Diğer Bitkiler ile Olan zehirlenmelerde İlk yardım -Ağızdan bol su içirerek sulandırınız -Parmağınızı zehirlenenin ağzına sokarak kusturmaya çalışınız Tırnağınız uzunsa hastanın boğazını yaralayabilirsiniz Tırnağınızı kesiniz -Kusarak çıkarılanı saklayınız Birlikte hastahaneye götürünüz Böylece zehrin cinsi saptanabilir -Zehirli gıdayı aldıktan sonra 3-4 saat geçmişse müshil vererek dışarı atılmasını sağlayınız -İki üç yemek kaşığı tıbbi kömürü bir bardak su içinde karıştırarak içiniz Tıbbi kömür zehirleri bünyesinde tutar -Şoku önleyiniz Hastahaneye gönderiniz DİKKAT: Genel kural olarak zehirlenen kişiyi kusturmayın; bu kuralın tek istisnası eğer kişi bilinçli ise ve kısa bir süre önce olası "ilaç içimi" söz konusu ise kusturulabilinir |
|