Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alan, dik, hacim, hesaplaması, prizmalarda

Dik Prizmalarda Alan Ve Hacim Hesaplaması

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dik Prizmalarda Alan Ve Hacim Hesaplaması

Dik Prizmalarda Alan ve Hacim Hesaplaması

Alt ve üst tabanları paralel eş şekillerden oluşan cisimlere prizma denir Yan yüzeyleri taban düzlemine dik olan prizmalara dik prizma adı verilir
Prizmalarda yan yüzeyleri birleştiren ayrıtlara yanal ayrıt denir

[AA'] [BB'] [CC'] [DD']
yanal ayrıtlardır
Dik prizmalarda yanal ayrıt cismin yüksekliğine eşittir
Cismin yüksekliğine h dersek
h = |AA'| = |BB'| = |CC'| = |DD'| olur

Prizmanın Hacmi
Hacim=Taban Alanı x Yükseklik
Dik prizmanın taban biçimi nasıl olursa olsun yanal yüzeyi daima bir dikdörtgen olur Yanal yüzü oluşturan dikdörtgenin alt kenarı tabanın çevresi kadardır Diğer kenarı ise h yüksekliği kadar olur

Yanal Alan = Taban çevresi x Yükseklik Bütün dik prizmaların yanal alanı taban çevresi ile yüksekliğin çarpımıdır Bütün Alan ise yanal alan ile iki taban alanının toplamıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com