Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
20yüzyılda, akımlar, çıkan, nelerdir

20.Yüzyılda Çıkan Akımlar Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

20.Yüzyılda Çıkan Akımlar Nelerdir?

20yüzyılda Çıkan Akımlar Nelerdir?

EMPRESYONİZM
İzlenimcilik19 yyda ortaya çıkmıştırEdebiyatta ve resimde gelişerek bütün güzel sanatları etkilemiştirDış dünyada görülen varlığın gerçek yönü değil kişide bıraktığı izlenimler önemlidir bu nedenle anlatılan dış dünya değil dış dünyadaki varlıkların hayale bürünmüş izlenimleridir Aslında dış âleme oradaki varlıklara ve nesnelere karşı ilgisizdirler
Anlam belirginliğinden çok kapalılık yeğlenmiştir anlamın yoruma uygun olması beklenmiştir
Sanatın amacı birtakım gerçekleri yansıtmak değildir
Gerçekler kişilere göre değişir ve kişisel değer kazanır
Önemli temsilcileri
Verlaine Rimbaud Rilke Concourd Kardeşler Joyce
Türk edebiyatında
Ahmet Haşim Cenap Şahabettin Ahmet Muhip Dıranas

Kübizm
20 yyın başında
Empresyonizme tepki olarak ortaya çıkmıştır
Daha sonra resimde kendini göstermiştir
Devamlı ve değişmez olan eşyanın özünün tasvirine çaba gösterir Eşyanın dış görünüşüyle birlikte özünün de gösterilmesi gerekir Yalnız dış görünüş değil duygular da anlatılmalıdır
Temsilcileri
A Salmon Mak Jacob J Cocteau
EKSPRESYONİZM
İzlenimciliğe tepki olarak doğan bu akım bir bakıma romantizmin değişik bir yorumudur
Önemli temsilcileri
Franz Kafka J Joyce TS Eliot
Dadaizm
Kişiyi aklın tutsaklığından ve aklın kurduğu düzenden; sanatı dil vezin kafiye biçim anlam kaygılarından kurtarmak; kelimeleri bilinen anlamları ve alışılmış estetik kurallaı dışında bir düzenle birleştirmek; kalıplaşmış bütün sistemleri kuralları gelenekleri inkâr etmek yıkmak; kuralsızlığı kural olarak benimsemek temeli üzerine kurulmuştur
Dadaizm: Tiristan Tzara

Sürrealizm:
AragonPaul EluardAndre Breton
Egzistansiyalizm
Jean Paul Sartre
Ekspresyonizm
Franz KafkaTsEliotErnest Toller

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com