Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dilekçe, nelerdir, özellikleri

Dilekçe Ve Özellikleri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dilekçe Ve Özellikleri Nelerdir?

Dilekçe ve özellikleri nelerdir?

Dilekçe
Dilekçe bir isteği bildirmek bir şikâyeti duyurmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla resmî veya özel kurumlara/kuruluşlara yazılan resmî yazıdır
Dilekçe herkesin zaman zaman yazmak zorunda kalabileceği bir mektup türüdür
Dilekçe yazarken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
Dilekçe metni genellikle kısa olur Ancak bazı özel durumlarda kâğıdın ön yüzü yeterli olmazsa kâğıdın arka yüzüne yazılmaz ikinci bir kâğıt kullanılır
Konular kısa ve öz olarak belirtilir Gereksiz ayrıntılara yer verilmez
Dilekçe bilgisayarla daktiloyla veya mavi ya da siyah mürekkepli dolma kalemle yazılır Tükenmez kalemle veya kurşun kalemle dilekçe yazılmaz
Dilekçe metni sayfaya güzel bir kompozisyonla yerleştirilir (Yukarıda kâğıdın dörtte biri kadar sol tarafta en az 3 cm ve sağ tarafta 1 cm boşluk bırakılmalıdır)
Anlatımın yalın ve duru olmasına özen gösterilir
Dilekçe hangi kuruma veriliyorsa bu makamın adı başa yazılır Kurum adının sağ altına kurumun bulunduğu şehir adı yazılır
Dilekçeye sorunla ilgilenecek kuruma veya makama hitapla başlanır Hitaplar kurumun idari yapısına uygun olmalı ve eksiksiz yazılmalıdır: Ankara Valiliğine Açıköğretim Lisesi Müdürlüğüne Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne gibi
Daha sonra konunun belirlendiği metin bölümüne geçilir Bu bir şikâyet dilekçesiyse şikâyet sağlam kanıtlara dayandırılır Eğer iş isteme dilekçesiyse öğrenim durumu yaş kısa bir öz geçmiş kurumca aranan seçkin nitelikler açık seçik belirtilir
Dilekçe bitiminde sağ alt köşeye adı ve soyadı yazılır imzalanır Tarih isim ve imzanın bir satır üstünde yer alır
Sol alt köşeye adres yazılıdır
Dilekçe imzalandıktan sonra sol tarafa açık adres bildirilir Dilekçeyle birlikte varsa verilen ekler adresi yazdıktan sonra ekler başlığı altında numara verilerek sıralanır Evrakın kaybolmaması için (varsa) ekler mutlaka belirtilir
Bir dilekçede sadece bir kişinin imzası bulunur ve imzasız dilekçeler geçersiz sayılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com