Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kanaryalar

Kanaryalar

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kanaryalar

MALİNUALARDA ÖTÜMMÜ DAMARMI !

Malinua ve ötüm kuşlarında aranılacak özellik ötümse yarışmalarda ödüllü kuşlardan önemlisi kuşun oanki ötümü önplanda tutulmalıdır aksi taktirde çok yüksek puanlı olupda sonradan o ötümlerden eser kalmamış kuşlarla karşılaşa bilirsinizBuna örnek verecek olursak dünya şampiyonu olan bir koşucu ertesi gün ayağını burkmasıyla o aldığı başarıyı sürdürememesi gibiKuş camiasında o yüzden bilhassa ötüm kuşlarında kuş dinlenerek alınır sözü bu gibi hallerle karşılaşmamak için söylenmiş sözdür

Eğer ötümü değilde ırkının kalitesinden kuş alacaksak ozaman olay farklıdır eğer bu kuşu üretimde damızlık olarak eşe atıp kaliteli yavrular almak istiyorsak geçmişde iyi ötmesi ama oan iyibir ötüm performansı göstermesede önemli değil,sebebine geldiğinde genetiksel yollarla kendinden sonraki gelecek soylarda güzel yavrulara ulaşıla bilinir

Hüseyin İPEK 2005

MAKALE

ANLATMAK DEĞİL YAŞAMAK LAZIM

(2004 SAMSUN PUANLAMASI VE SORUYA CEVAP)

Ben ölünceye kadar malinuvayı beslemeyi ve kendimce bir yerlere getirebilmeyi misyon edilmiş

bir kişi olarakdan Samsun 2004 Malinua puanlamasına baypaslı ve belfıtığı ameliyatı olmuş

bir kişi olarakdan Samsun yarışına dörtlü kolleksiyonumla o karda kışda koyuldum gittim,vede gördüm şimdi bunları sizlerle paylaşıyımki bazı teretdütleri olanları bir nebze rahatlatıyım

Samsuna sabah indiğimde şehirler arası otobüs firmalarının servisleri ile puanlamanın yapılacağı Samsun belediyesi düğün salonuna vardım kapıda dernek görevlileri bizleri karşıladılar giriş teberru ücretimizi ödeyip dernek kokartını yakamıza takıp

içeriye salona girdim bakdımki benim gibi erkenden gelenler olmuş nerdenmi Türkiyemizin dörtbir yanından Malinua sevdalıları iştirak etmişler hatta konya dan gelenleri tanıdığımdan hemşerilerimin yanlarına gittiğimde bir minibüse sığmadıklarını hatta kelebek nikli arkadaşımız ve onun yanında

bir arkadaşı daha ayrıca otobüsle gelmişler

Katılım iyiydi ve her katılımcı ayrıca yanlarında puanlanması için kuşlarınıda beraberlerinde getirmişlerdi bizler bu getirdiğimiz kuşları puanlama ücretlerini verip teslimat formlarınıda doldurup yetkililere kuşlarımızı teslimettik,kuşlarımız içeride puanlanırken bizlerde çok büyük salonu olan yerde Meh:-):-):-):-)li Karaipek ve diğer katılımcılarla tanışıyor hoş sohbet muabbet ediyor ve konuklara ikram edilen sınırsız ve ücretsiz çaylarımızı yudumluyorduk

Öğle vakdinin yaklaşması ile salonun üskısmına yemek yemek üzere çıktık ve yine tatlısını tuzlusunu

ücret ödemeden bir güzel afiyetle karnımızı elhamdüllilah doyurdukdan sonra salona indik,bu münasebetle namaz kılmak istiyenler için namaza uygun yer tahsisedilmiş,ihtiyaç gidermek istiyenler için gayet güzel wc ler hazır durumda bekletilmiş

hijyen ve temiz bir vaziyetde olup maduriyet olayına raslamadım akşamın yaklaşmasıyla otellerden görevliler geldi ertesi günü kalmak istiyenlere yer rezervesi yapıyorlardı,daha sonrası puanlamanın bittiğini ılan ettiler ve puanları açıkladılar ilk gelen kolleksiyonlar birkez daha dinledik ve kuşlarımızı teslimaldık,bu meyanda öğleleyin malinualarla ilgili küçük konferansa katılanlara katıldıklarından dolayı katılım belgesinide beraberinde verdiler,ertesi güne kalmak istiyenleri

otel servisleri alıp otellerine götürdüler ben ertesi güne kalmadım istanbula o gece döndüm

Kalan arkadaşlardan öğrendiğime göre otel sabah kahvaltısıda verdikden sonra tekrar otelin servis araçlarıyla yarışma salonuna onları getirmişler o günüde ırk güzellik müsabakası oldu

Şimdi hal böyle iken iki yabancı hakemin bir günde

onca kuşu puanlaması durumunda şimdi geleceği söylenen dört hakeme karşı bizler mahcup olmıyalım yani onların puanlama sıkıntısı yok katılım ve kuş az olursa bizler fiyasko oluruz

Kaldıki bu organizasyonu yapan kişiler başda Sedat bey ve Kemal beyler gerçekden neyaptıklarının farkında olup bizleri nasıl rahat etireceklerini düşünen insanlar bunun yanında Mehmet ali bey ve oğulları Deniz beylerde bizlere malinuvanın tanıtımı ve yaygınlaşması için çok büyük özveri içerisinde olduklarını ancak görenler takdir eder kanaatindeyim

Bu organizasyon Allahın izniyle bir aksiik çıkmadığı sürece dört dörtlük olacağı teminatını bana inananlar varsa ben bunu veriyorum hatta bu arkadaşları böylebir sınavı başarı ile geçdiklerinden dolayıda tebrik ediyorum

Gelelim Zuhalbey meselesine Zuhalbeyi ya tanımıyorsun arkadaşım yada afaki konuşuyorsun

Ben sana Zuhalbeyi fazla değil azda olsa anlatayım

Zuhalbey Paktavuk çuluğun sahibidir o yoğun işlerinden zaman ayırıp kanaryacılığı desteklemiş uluslar arası normlara ulaşabilmesi için maddi ve manevi yönden hep desteklemiştir,Türk kanaryacılığı

bir yerlere gelmişse onun sayesinde gelmiştir bu yüz

den kendilerine müteşekkir olmamız gerekir

Kuşlarımıza bilezik takılmasından tutunda ,Federasyonun kurulmasına kadar hep bunların Mimarı Zuhal daşdan beyfendilerdir,sen onu sordukca daha çok iyilik ve güzelliklerini duyacaksın

İnşallah konu anlaşılmıştır , ha anlaşılmamış ise çıkarsın seneye kimseniz sizler tertiplersiniz bizlerde sizlere alkış tutarız nedenmi Malinuacılığa biz gönül vermişler hep sagduyulu olmuşukdur

Sözlerimi burada noktalarken inşallah yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemişimdir,ayrıca sürçülisan etimse afola Saygılarımla

(HAYDİ ARKADAŞLAR SAMSUNA)

Hüseyin İPEK 2005

KANARYALARDA SU SORUNU

Hepimiz bilirizki su hayattır susuz yaşam olamıyacağı gibi kuşlarımız içinde temel ihtiyaçlarının başında su gelir

Ama su herzaman yaşam getirmediği gibi ölümde getirebilmekdedir bil hassa pislenmiş bakrerilenmiş sular böyledir,bunun böyle olmasını kuşlarımızda biliçsizce suluklarına taşıdıkları kağıt,çöp benzeri şeylerle sularını kirletmekde olup hastalığa davetiye çıkarmakdalar

Bilhassa kafes ortamında kirlenen vede uzun zaman değiştirilmiyen sularda Pisedomonos bakterisi oluşmakda bu kötü huylu bakteriler kuşlarımızı ishal yaparakdan hastalanmalarına sebebiyet vermektelerdir

Bunların başında Kolera,Tifo,Veba,Kolibasili vb mikroplar oldugibi bazı Viral rahatsızlıklarda vardır bunlarında başında Aspergilosiz fimegatus mantarı gelmektedirki

bakterilerin tedavisinden bulaştıklarında daha inatçı bir seyir izliyor

Yukarıda saydığım bu tehlikelere karşın önceden tebdirimizi almamız gerekiyor

-Damlama sulama bunların başında gelen metodlardan biri ,ben üretimde kullanıyorum çok faydalı olduğu kanaatindeyim (Bir plastik maden suyu şişesinin kapağına kümeslerde kullanılan civciv sulama nipeli takıp içine su doldurup ters çevirdiğimizde bunu luşlarımızın ulaşabileceği yere asıp altına tahliya ızgarası koydukmu damlama harici sular burdan kafes dışına hortom vasıtası ile gidecek böyleliklede kuşlarımız ihtiyaçları oranda su içebilecekler onun dışında suluklarında yıkanma ,oyun ve içine çer çöp taşıyamıyacaklardır

-Kimyasal ilaçla suyun dezenfektesinde Vanodini öneririm çünki vanodin hem bakterileri hemde mantarlara karşın etkilidir yalnız bunu fazla dozda kullanmamamız gerekirki kötü bakterilerin yanında kuşlara bilhassa lağzım olan faydalı bakterileride kaybetmiyelimOyüzden bir litre suya bir damla vanodin yeterlidir,eger bunuda yapmak istemiyorsak suyuna bilhassa elma sirkesi veya limon damlatmanın faydaları çok fazladır

Sularımızı Kolera,Tifo,Dizenteri,Kolibasili gibi bulaşıcı hastalıklar etrafımızda kol gezmedikçe kaynatmak doğru değildir çünkü kaynıyan suların içindeki faydalı minarallerin kimyasal yapısının bozulması ve kuşlarımızın bunlardan faydalanamaması ortaya çıkar

-Ayrıca eğer şehir şebeke suyu kullanıyorsak bu suyın tahlil analizleri dahilinde bakir verimsiz su ise mutlak bu sulara mineral takviyesi yapmalıyız bunun içinde sizlere önere bileceğim vetaşın DEPOMİN denilen ürünüdür kullanımı bir litreye kendi kapağı ile bir kapak haftada iki kere yeterlidir

-Vitamin olarakda piyasada kuşlar için mevcut olan sıvı ve toz vitaminlerden faydalanabiliriz

-Ayrıca ishal olduklarında Tetramezetin kuşun karın altı morluklarında

Sulfamezetin sularına kullana biliriz bunların kullanım tariflerine uymak koşulu ileİç ve dış parazit sorunları varise meçdin gurubu ilaçlar verilebilir buna örnek Baymeç bir litre suya bir ml karıştırılıp çalkalandıkdan sonra suluklara konur 24 ile 48 saat ara ile suluklar temiz su ile değiştirilir bu işlem ayda birkez tekrarlanır

Saygılarımla

Hüseyin İpek 2005

ÖZEL KUM KARIŞIMIM

Kuşlarımız malumunuz üzere miğdeleri olmadıklarından

yedikleri sert yemleri kum vasıtası ile taşlıklarında öğüterekden hazma geçirirlerTaşlıklarında yeteri miktarda kum bulamıyan kuşlarımız yedikleri yemleri gereği kadar öğütemediklerinden bu yemlerdende besi olarak yeterince faydalanamazlar, durum böyle olunca kuşlarımız ileriki zaman içersinde vitamin ve mineral eksikliğinden hastalanıp ölümlerine sebebiyet vermiş oluruz

Kainatta hürbir vaziyette yaşıyan kuşlar bu gereksinmel-

lerini gayet rahat birşekilde sağlıyorlar oysaki kafes ortamında yaşıyan kuşlarımızın böyle bir şansıyok olduğundan tamamı ile bizlere muhtaçlar,bizlerde doğada var olupda onların faydalandığı meteryalleri kafes ortamında onlara teğmin etmekle mükellefiz

Şimdi burada sizlere yıllar boyu kuşlarıma hazıladığım kum karışımından bahsedmek istiyorum

İnce dişli dere KUMu,denizde dalgaların kıyıya taşıdığı ölmüs İSTİRİDYE kabuklarının parçalanmasıyla oluşan kum büyüklüğü parçacıklar,aynı büyüklükde GIRİT parçacıkları

Haşlanmış YUMURTA 'nın kabuk zarı alınmış KABUĞU,

MÜREKKEP BALIĞI KEMİĞİ ve MANGAL KÖMÜRÜ'nü rendeleyip tozunu ayırdıkdan sonra :-):-):-):-)l havanda ezilmiş PİRİNÇ tanecikleri ve ANASONu'da dahil ederekden bir güzel harmanlarsak Kum karışımımız hazır hale gelmiş olurBu karışımımızı kuşlarımızn kafeslerinde sürekli bulundurmamız gerekirBu onların TEMEL BESİ ihtiyaçlarıdırYalnız Sülfamezetin gibi Sülfat gurubu ilaçlar verildiğinde bu mineralleri kaldırmamız gerekir yoksa ilaçla aksi etkileşim yapıp ilacın çökeltileşmesine sebebiyet verir

(Tabiatdan topluyarakdan yapacağımız karışım maddelerini

kesinlikle temizliğinden şüphe duymadığımız alanlardan almalıyız)

Hüseyin İPEK 2004

KANARYALARDA İSHAL

Hüseyin ipek olarak kanaryalarda ishale üç boyutdan bakıyorum

1-Beslenmeden kaynaklanan ishaller bunlarda ikiye ayrılır

a) Islak kurulamadan verilen yeşillikler ve aşırı meyve ve sebze ağırlıklı beslenmelerden kaynaklanan ishaller

Önlemler: Yıkanması gereken gıdaları kurulıyarak vermek,meyve ve sebzeleri aşırıya kaçmadan küçük porsiyonlar lalinde haftada ikikez vermek

b) Bozuk gıdalardan kaynaklanan ishaller( Bunlarda genelde bil hassa yaz aylarında sık değiştirilmiyen yumurta mamalardan kaynaklanmakda)

2-Bakteriyel ishaller( Bunlarda yine genelde mamaların ve suluklardaki suların fazlaca bekletilmesinden ötürü oluşan bakteriyel ishallerdir) (Pisedomonos,Koli basili vb)

Önlemler: Bil hassa yumurta mamalarını yazın kuluçga zamanı kısa aralıklarla sık sık değiştirmeli

bozulup kokuşmasına sebebiyet verdirmemeli,İçme sularını sıksık değiştirmeli taze temiz su vermeli ve sulukların yalaklarına taşınan pisliklere hemen müdahale etmeliyiz

Tedavi: Tetramezatin 1lt Suya 1gr atılıp çalkalanır ve suluklara doldurulur hergün tazelenirBu uygulamaya üçgün devam edilir

Kafes ve ekipmanları kaynar suyla haşlama yapılır

3- Viral İshaller( Bunlar Bakteriyel ishallerden daha inatcı vakkalardır buna örnek Aspergilosiz fimagatus verile birir,bu mantarlar nemli ortamlarda ortaya çıkabilecek vakkalardır)

Önlemler: Hijyen olmıyan,pis,rutubetli ortamlarda oluşan mantarlı gıdaların kuşlarımıza alınıp getirilmemesi ve kuşlarımızın böyle ortamda bulundurulmaması'na dikkat edilir ve sürekli rutubettsiz temiz ve havadar bir ortam sağlanır

Tedavi: %10'luk Baytril 1lt Suya 1ml konarak karışım çalkalanıp suluklara konurBu uygulama hergün tazelenerek üç ila yedigün arası devam edilir

Kafes ve ekip manları vanodinli suyla dezenfekde edilir içme sularına iki litre suya bir damla vanodin koruyucu olarak damlatılır

Kanaryalarda İshal çok önemli olup önlem alınmaz ise istenmiyen üzücü olaylarla karşılaşa biliriz Buna mahal vermemek için kuşlarımızın sürekli dışkılarından ishallerini takip etmemiz gerekir,buradaki gözlemleiyeceğimiz konu eğer dışkıları yapıldığında dışkının etrafına islaklık bir halka gibi dağılmışsa ,çok sulu ise ishaldir,eğer katı ve sert ıslaklık yok ise normaldir

Bu yukarıda sıraladığımız ishal ve tedavi sürecinde beslenmedede dikket edeceğimiz konular

içersinde ishal düzelene kadar yeşillik,meyve,yumurta,yumurta maması,bal,kuş üzümü,gilikozlu madeler,süt,balık yağı kenevir,keten gibi maddeler verilmez

Sade düzyem,haşlama patetes üzerine ekelenmiş haşhaş,ilaç tedavisi harici bakteriyel ve viral ishallerin haricinde yapılması istenen doğal uygulama olarak içme suyuna pirinç suyu,limonlu su,hafif çay demi uygulıya biliriz

Bu yukarıda sıraladığım maddeler benim kendi uyguladığım metodlar olup sizlerin Veteriner hekim yardımı almanızı ayrıca tavsiye ederim

Hüseyin İPEK 2005

KANARYACILIKDA UYGULADIĞIM METODLEAR VE PÜF NOKTALARIM! -Kafese yaklaşırken veya elinizi kafesin içerisine sokmanız gerektiğinde kuşla konuşun Kuşlarınızı ani ışık,ısı ve hareketlerden koruyunuz,bu gibi şoklar kuşunuzu korkak yapar

-Kuşlara verilen bal hemoglobini yükseltir,daha sonra verilmediğinde hemoglobini düşen kuş çok çabuk hastalanır,bu yüzden ben kuşlarıma bal vermem(balın yerine üzüm şekeri veya petmez veririm)

-Erkek kuşla dişileri ayrı yerlerde tutarım -Erkek kuşu dişilerden bir ay evvelinden eşleştirmeye hazırlarım

- Erkeklere bu devrede kızıştırıcı(nijer,kırmızı turup)tohumlarının yanısıra mağvi haşhaşıda özellikle veririm

-Dişileri ise eşe atmadan önce hafif yağlanmasını sağlarım

-Eşleştirme devresi bahar aylarına geldiğinden hindibağ bulmanız da kolaylaşıcağından billhassa hindibağ kondiksyon ve eşleşme açısından çok faydalıdır

-Yuvalığın etrafını ambalaj kağıdıyla sararım üstünü açık bırakırım

-Yüksekde olan yuvalıkların içini üsten tutuğum dikiz aynası ile kontrol ederim

-Eşe atmadan önce kuşlara banyo verir,tırnaklarını keser ve bit tozuyla bakımlarını yaparım

-Yuvalıkların açık kısmını görüş alanımın tersine gelecek şekilde yerleştiririm

-Folluğun alt kısmı ve keçenin içine sigara tütünü serperimbitlenmeyi nispeten önler

-Yavruların aynı anda çıkmaları için sahte yumurta kullanırım

-Yavru zaiatını azaltmak ve anneyi yormamak için kuluçgada dört yumurta bırakırım

-Erkeği dişinin yanına akşamdan koyarım

-Kuluçganın onbirinci gününde ılık banyo veririm

-Kuluçganın on ikinci günü yumurtaların üzerine ıslatılmış elimle hafif su çiselerim

-Onikinci günde çıkmıyan yumurtaları on altıncı güne kadar beklerim

-Yumurtlama zorluğu çeken kuşun anüsünü ılık su buharına tutar ve anüsüne bir damla gıriserin damlatırım

-Yavruların yuvadan düşüp sakatlanmaması için tabana talaş sererim

-Yavru kuşlara küçük çapta tünek koyarım

-Anne yavruların tüyünü çekiştiriyorsa ikinci yuvayı asarım

-Yavrular kendi aralarında tüylerini çekiştiriyorsa kafesin tellerine kısa kısa ipler bağlarım

-Kuşlar büyük salmalarda veya kuşhanede ise damlama sulama sistemini uygularım

-İçme sularına iç parazitlerini dökmesi için ayda bir defa bir litre suya üç diş sarımsağı ikiye bölerek atar birgün beklettikten sonra suluklarına dökerim

-Aynı sistem soğanlıda oluyorsada ben sarımsaklıyı uyguluyorum

-Birlitre suya bir çay kaşığı elma sirkesi koyup mikrop kırıcı olarak sularına dahil ediyorum

-Kuşlarımda mikrobik değilde gıdalardan kaynaklanan bir isal var ise demli çay veya pirinç suyu kullanıyorum

-Eğer şayet mikrobik bir ishalse ilaca yöneliyorum(Tetramezetin)

-Banyo suyuna sirke veya karbonat tüylerin parlaklık kazanmasında faydalıdır

-Banyo suyuna bir çimdik bakır sülfat (göz taşı) katmak mantar , bakteri ve parazitleri öldürür

-Kuşlarınızı yazdan dışarıda bırakırsanız kışıda soğukda geçireceklerdir,benim kuşlarım kışıda soğukda geçirmekdedirler

-Kuşlarınızı hava ceryanından ve ani ısı değişimlerinden koruyunuz

-Kuşlarıma C vitaminini kesmiş olduğum elmanın içkısmına limon sıkarakdan veriyorum

-Yemde israf varsa karışık yemdeki kenevirden kaynaklanıyordur buyüzden kendi yem karışımınızı kendiniz kenevirsiz yapın(Avrupalılar genelde kenevir hiç kullanmıyor)

-Ben keneviri yavru zamanı yavrulara çekilmiş olarak kullanıyorum onun dışında büyüklere vermiyorum

-Kendi yaptığım yem karışımım % 50 Normal ince yem , % 30 Şalgam , % 5Yulaf , % 5 Keten % 10 Sıhat Tohumları

-Sıhat tohumları ( Nijer , Mavi Haşhaş , Kırmızı Turup , Beyaz Marul , Anason )

-Haftada normal zamanlarda iki defa mama veririm

-Hazır kuru mamalar olduğu gibi isterseniz kendinizde mama yapa bilirsiniz

-Mamada kullanılacak olan malzemeler : Haşlama Yumurta ,Haşlama Patates , Büsküvi ,Peksimet , Galete , İnce İrmik , Mısır Unu , Soya Unu ,Yağsız Süt , Balık Yağı , Maden suyu , Bira mayası

-Yukarıdaki malzemelerle mama yapılır yalnız burda dikkat edilecek birkaç husus var onları sıralıyalım 1) Mamayı balık yağı ve sütlü yapıyorsak buna elma,kabak veya havuçu katmamalıyız 2) Mamayı kısa zamanda kokuşmadan bitire bilecekleri şekilde vermeliyiz yoksa kuşlarımız zehirlenir 3)Kuşlar genelde hangi tür mamaya alıştılarsa o mamayı ararlar herhangi bir değişiklikde mamayı rededebilirler o yüzden yapacağınız değişiklik varsa azar azar dikkatlice yapın inatcılıkla yememede israr ediyorlersa zorlamamak gerekir

-Bil hassa ötüm kuşu besliyorsanız ISI , IŞIK , YEM faktörünü iyi kullanın aksi taktirde ötümde verim alamazsınız

-Aldığınız yemler tozlu ise bunları mutlak eleyiniz hatta kurutma imkanınız varsa keten tohumu hariç diğer yemleri yıkayıp kurutup verebilirsiniz ben bilhassa yazın yemlerimi yıkayarak hazırlıyorum

-Eşleştirmeyi kışın yapıyorda gün ışığı yeterli gelmiyorsa zaman ayarlı pirizlerden faydalanarak suni aydınlatmaya gitmeliyiz

-Bir aylık olupda anne babayı terkeden yavru kuşlara aceleci davranıpda ders eğitimine başlanmasının fayda yerine zararları vardır aksi taktirde kuş abur cubur öter

-Eğitim çağı altı aylık dan itibarendirBu zamana kadar salmalarda bir arada olan dişili erkekli duran kuşlar altıncı aydan itibaren dişilerden ayrılır bağımsız ders kafeslerine konur

-Eğitm süreci kuşun algılama yeteneğine göre değişirsede bir buçuk ay ile iki ay arasıdır

-Raflara yerleştirdiğiniz ders kafeslerini sürekli kendi aralarında yer değiştirin

-Her zaman eniyi ötenleri en üsten aşşağı doğru sıralayın

-Hasta olanlar ,negatif nağme çıkaranlar,bileziğiyle sürekli oynayanlar,turlarını yarıda kesenler gurupdan ayrılırlar başka bir yerde gözetilirler hallerinde düzelme varsa guruba dahil edilirler

-Bu eğitim süreci loş , serin ve sessiz biryerde sürdürülür

-Eğitim sürecinde kuşlara sürekli antıraman yaptırılarak yarışmalara hazırlanılır

-Tüy değişiminde hava ceryanından ani ısı değişimlerinden bilhassa korumalıyız

-Tüydeğişiminde tüy oluşumu puroteyin ağırlıklı olduğundan yumurta maması vermeyi ihmal etmemek gerekir

-Kuşun tüy değişim devresini kısaltmak için kafesin etrafını bezle sarın ve kafes tabanındaki kağıdını tüyden çıkana kadar değiştirmeyin

-Tüyden çıkamayan kuşların suluğuna koyacağınız safran tüyden çıkmasına yardımcı olacaktır

BURDAKİ UYGULAMALAR BENİM SEÇTİĞİM UYGULAMALARDIR!

HERYETİŞTİRİCİNİN KENDİNE GÖRE DOĞRULARI VE EĞRİLERİ VARDIR !

BUNLARDA BENİM KENDİME GÖRE DOĞRULARIMDIRBEN KUŞLARIMI BU ŞEKİLDE YETİŞTİRİYORUM SİZLERDE BUNLARI UYGULAYACAK OLURSANIZ YİNEDE DİKKATLİ VE TEMKİNLİ OLARAK HAREKET EDİNİZ,

TAKILDIĞINIZ KONULARDA HERZAMAN SORULARINIZA AÇIĞIM

WATERSLAGER ( MALİNUA ) YETİŞTİRİCİSİ 2003

-----ÖTÜM YEMİ KARIŞIM VE ORANLARI----- Malinua,Harz ve Timbirado'larda Ötümzamanı Yem Karışımı) %50 Normal İnce Yem,%30 Şalgam,%5 Keten,%5 Yulaf,%10 Sıhat Tohumları(Mavi Haşhaş,Nijer,Turup,Marul vb,tohumlar) Not: Bu Karışım ötüm zamanı verilen yem karışımı olmakla beraber Kuşlarımızın ötüm seyrine göre heran için ayarlama yapmak gerekir,şöyleki kuşlarımız dik ve sert öttüklerinde şalgam oranın artırmanın yanında kızıştırıcı olan Nijer ne Turup tohumlarınıda kaldırmak gerekir Hüseyin İpek olarakdan benim uyguladığım yem karması ve oranlarım bunlardan ibaretsede sıhat tohumlarına sinir otu ,semiz otu ve hindibağ tohumlarıda katmakda olup,haş haşında özellikle mavisini kullanmakda olup sarısını tercih etmemekle beraber rapisakayıda şalgamın yerine kullanmamakdayım

Hüseyin ipek 2004

YENİ ALINAN BİR KANARYANIN ÖTMEME SEBEBLERİ !!!

1-Erkek diye alınan kuş dişi olabilir(Kuşunuzu elinize alıp cinsel organını üfliyerek kontrol edin eğer fi yapmış şekilde ise erkek torpido şeklinde arkaya doğru ise dişidir)

2-Kuşunuz hasta veya rahatsiz olabilir (Karın altını üfliyerek bakın şayet koyu morluk veya damarlarda koyuluk varsayine elinizde tuttuğunuz kuşu kulağınıza getirerek solunumunu dinleyin eğer hırıltı ve fıkfık diye ses duyuyorsanız kuşunuz rahatsızlanmış sayılır)

3-Kanaryalar hassas varlıklardır eski bulundukları yere alıştıklarından eski yerlerini arıyabilirler bunun içinde yeni yerine alışabilmesi için ona zaman tenımamız gerekir

4-Evimize yeni gelen bu küçük dostumuzu onun yaşama şartlarına uygun olmıyan bir yere ve ortama koymuş olabiliriz(Hava ceryanı olan,havasız ,basık,sigara dumanlı,rutubetli,çok gürültülü,

tv yanı gibi,çok parlak aydınlık,direk güneş ışığı,kedi ve köpek gibi hayvanların çok yakını,

hemen yanı başında dişi bir kanaryanın bulunuşu,ve bunların birbirlerini görmesikçük çocukların

ulaşıcağı yerler Kanaryalar için sakıncalı yerlerdir)

5-Kuşumuz evimize kiloluda gelmiş olabilir veya bizim tarafımızdanda yağlandırılmış olabilir ,bunun kontrolünü kuşumuzu yakalıyıp karın altını üflediğimizde ten rengi bizim kendi elimizin avuç içi renginde olmalıdır,hafif pembe,eğer sarı yayağ dokuları gözüküyorsa yağlanmış demekdir zaten yağlı kuşlar değil ötmek hareketleride kısıtlıdır(Bunun için kuşumuzu büyük kafesde uçurarak diet uygulamamız gerekir)

6-Kuşumuz beslenme ve yer değişikliği durumunda ara tüye girmiş olabilir,bunuda tüylerinin dökülömesi ile anlarız( Böyle durumda bilhassa hava ceryanından korumalı,bu dönemde kuşumuzun karın ağrısı ve ishali olacağından meyve ve yeşillik verilmemeli normal yemine yulaf takviye etmeli haftada üç kere yumurta maması verilmeli tüy oluşumunun yapı taşı proteyinlerdir proteyinden mahrum kanaryalar tüylerini kısa zamanda yeteri kadar düzemiyecektir)

7-Kuşumuz parazit istilasınada uğramış olabilirler bu gibi hallerdede keyfi kaçan kanaryamız ötümü kesip parazitlerle mücadele eder( Bunun da belirtileri kuşumuz tüylerini kabartır sürekli kaşınır durumdadır önlemi alınmassa ötümü kestiği gibi ileride kuşumuz rahatsızlanıp ölümüylede karşılaşabiliriz bu gibi durumlara mahal vermemek için kuşumuzun kanat altları baş ve boyun çevresi opigal 5 ''le ilaçlanmalıdır aynı zamanda kafes ve ekipmanlarıda kaynar su ile haşlanmalıdır)

Bir kuşun ötmeme sebebleri olarak yukarıda sıraladığım maddelerden bir veya bir kaçının bulunması yeterlidirBuna karşın nasıl bir uygulama yapmamız gerekli diye sorulacak olursa Hüseyin İpeolarak 35 yıllık deneyimlerime karşılık şunları sıralıya bilirim

İlk önce kanarya kuşu ötümü için alınıyorsa yetiştiricisinden almanın faydaları çokdur,Bil hassa ötüm kanaryaları Malinua,Harz,Timbirado gibi kuşlar dinlenerek alınır

Alınan bu kuşlar üreticisi tarafından uygulanan metodlar öğrenilir aynı şekilde devam edilir

Bunlar yem karışımı,sebse ve meyvelerin verilişi,mama yapımının tarifi ve haftalık uygulaması,bulundurulacağı ortamın ısı ve ışık şartları,çevresinde bir başka kuşun bulunup bulundurulmıyacağı gibi şartların yanısıra,haftalık aylık periyodik bakımlar üreticisinden öğrenilerek alınır

Aksi taktirde pet şovlardan alınan kanaryaların dökümantasyon bilgilerine sahip olamayız,aynı zamanda bu gibi yerlerde viral ve bakteriyel mikroplarda kuşumuzla oralarda tanışıp kuluçga süresinden sonra evimizde hastalık baş göstermeye başlar

Bir hevesin başlamadan bitmemesi için Kanaryalarınızı emin bilindik yerlerden almanızı öneririm

Bol ötümlü,nağmeli ve sıhatli kanaryalarınızla mutluluklar dilerim

Hüseyin İPEK 2005

MALiNUALARDA DERS ZAMANI BESLENME

Hüseyin ipek olarak kendime göre metodumu anlatmam gerekirse piyasada ötüm yemi diye bilinen ciddi firmalarin yeminden vere bilirsen de bunlarin içerisinde yinede kenevir mevcuddur oysaki

Malinualara kenevirsizini bulur veya kendin karisimi yaparsan iyi olur

Düz yem verilmez sebebi dar kafese girip hareket yönünden kisitli olacak kus düz yemin fazla unlu olusundan kilo yapip sismanlatacakdir

Bu yüzden malinualar derse yatirildiklarinda salgam agirlikli beslenme sebebleri fazla sismanlatmamasidiravrupada salgami %60 lara çikarildigini bile duydum

kandin hazirliyacak olursan %50 ince yam,%30 salgam ,%5 Yulaf,%5 Keten%10 Sihat tohumu

(Nijer,marul tohumu,giri hasshas)

Bu ornlar kusun ötüm seyrine göre sürekli ayarlanir

Kum sürekli bulundurulur

Mama haftada ikikere

Meyve ve yesillik haftada iki kere

Depominli su haftada bir,vitamin haftada bir,antibiyotik koruyucu olarak ayda bir,anti paraziter ayda bir gerekdigindede ses açma duruma göre sularina dahil edilir (Sulari sürekli elma sirkeli 2003

MAKALE

ARAP BÜLBÜLÜ

BEN MERSİN' DE İKİ YIL GEÇİCİ GÖREVDE BULUNDUĞUMDA BU KUŞLA TANIŞDIM VE DİYEBİLİRİM Kİ YALNIZLIĞIMI BUNUNLA PAYLAŞDIM ÇÜNKİ AİLEMİ GÖTÜRMEMİŞDİM

BENDE TARİF EDEYİM SIĞIRCIĞA BENZER AMA BOYUT OLARAK BIRAZ KÜÇÜK KOYU PARLAK BAŞ VE SIRT, GÖĞÜS KÜLRENGİ VE KOYU GÜMÜŞİ KUYRUK SİYAH VE UZUN ÇATALLI KUYRUK ALTI SARI, GÖZLER İRİ VE HAREKETLİ BU KUŞ SİNEK KAPANLAR FAMİLYASINDAN GELİP ÇOK ZEKİ VE AKILI HAYVANLARDIR YALNIZ ADININ ARAP BÜLBÜLÜ OLMASI SİZLERİ YANILTMASIN BÜLBÜL GİBİ ÖTÜME SAHİP DEĞİLDİR ANCAK KISA FLÜT VE BENZERİ TONLARDA KISA MELODİ VE ÇOK GÜZEL ISLIK ÇALAR BU KUŞU BEN KUŞCUDA DAHA YUVADAN ALARAK ELDE BESLİYEREK BÜYÜTTÜM İKİ ADETDİLER BİRİ ÖLDÜ DİĞERİ BENİMLE UZUN YILLAR YAŞADI VE DAHA SONRA İSTANBULA DÖNDÜĞÜMDE YIKANMAYI ÇOK SEVDİĞİNDEN AKVARYUMUN İÇİNE YIKANMAK İÇİN GİRDİ VE SUYUN DERİN OLUŞUNDAN ÇIKAMADI EVE GELDİĞİMDE ÖLÜSÜYLE KARŞILAŞDIM BU KUŞLAR BANYOYU ÇOK SEVER SIKSIK YIKANMA İHTİYACI DUYAR BEN BAZI ANETTTODLARIMI ANLATAYIM O ZAMANLAR İSTANBULDA GÖZTEPE PARKINA GÖTÜRÜP BUNU AÇKEN SALIYORDUM BU AĞAÇLARA GİDİP KONUYOR VE ORADA STRES ATIYORDU DAHA SONRA BANA DÖNMESİ İÇİN ÇOK UĞRAŞTIRDIĞINDAN TOK DEĞİL, AÇ GÖTÜRÜYOR EN SEVDİĞİ KÜÇÜK SOLUCAN ŞEKLİNDE UZUN İNCE KESTİĞİM CİĞER PARÇASINI GÖSTERDİĞİMDE HEMEN ELİME GELİP KONUYOR VE BENDE TEKRARDAN TAŞIMA KAFESİNE KOYUP EVE DÖNÜYORDUK BU ARTIK ONUN İÇİN BİR ÖDÜL VE ALIŞKANLIK YAPMIŞDI BU KUŞLAR YUVADAN ALINIP BİREBİR EĞİTİLİRSE BU HALLERİ SERGİLER BUNLARIN ANTREMANINI EVDE HAVAYA KÜÇÜK NESNELERİN ATILMASIYLA HAVADA YAKALAYIP YERE İNMESİ OLAYIYLA EĞİTTİM HATTA NESNE YERE ÇABUK İNDİĞİNDEN ONUN KOPMUŞ KARIN TÜYÜNÜ ALIYOR, OTURDUĞUM KOLTUKDAN YUKARI DOĞRU ÜFLÜYOR, O TÜYÜN HAVALANMASINI SAĞLIYORDUM ONUN DİKKATİNİ ÇEKEN TÜYÜ ANINDA YAKALIYORDU ZATEN SERBEST EVİ KİRLETME KAYGINIZ YOK İSE EVİNİZDE SİVRİ VE KARASİNEK VE BENZERİ BÖCEKLERİ TEMİZLEME YEME ÖZELLİĞİNDEN SİZLERE FAYDALI DA OLACAKDIR YALNIZ BU KUŞ ET VE MEYVE AĞIRLIKLI BESLENDİĞİNDEN DIŞKISI SULU VE GÜNLÜK TEMİZLİĞİ YAPILMAZSA KOKULUDUR YEDİĞİ BESİNLERİ SIRALIYACAK OLURSAK, SİZLERİN YEDİĞİ HERŞEY DİYEBİLİRİZ AMA TUZLU VE BAHARATLI DEĞİL YİNE DE YEDİKLERİNİ YAZMAMDA FAYDA VAR MEYVELERİN HERTÜRÜ KARPUZ,NARENCİYENİN HEPSİ, ELMA, ARMUT , ET VE BENZERİ ŞEYLER DIŞKISININ KOYU OLMASI İÇİNDE SİZE KENDİ BAKIM TARZIMI ANLATAYIM PİYASADA SATILAN MAYNA YEMİ OLABİLİR BULAMAZSANIZ KENDİNİZ DE YAPABİLİRSİNİZ YAPILIŞI PASTAHANE VE FIRIN MAMULLERİNİN KARIŞIMI KEK KURU PASTA , CİVCİV YEMİ, KURU KÜÇÜK KESİLMİŞ KURU ÜZÜM BUNLARIN HEPSİ KARIŞIR PAÇAL YAPILIR BU KARIŞIM SÜREKLİ BİR MAMALIĞINDA BULUNMALIDIR BUNUN YANINDA İKİ GÜNDE BİR ELMA VEVA PORTAKAL VERİLMELİ OLUP HAFDADA İKİ KEREDE ET MAMULU BİLHASSA İNCE KIYILMIŞ YİYEBİLECEĞİ KADAR CİĞER VERİLİR HAFTADA BİR KERE DE OLSA BANYO VERİRSEK SEVEREK YAŞAR BU KUŞ TEK OLUP DAHA YUVADAN ALINIP BİREBİR BESLENİRSE KONUŞA BİLİYOR DA AYRICA BENİM KUŞUM SINIRLI DA OLSA BİRKAÇ KELİME EDİYORDU YALNIZ BİRDEN FAZLA OLAN KUŞLAR BİR ARADAKİ HEM CİNSLERİNE İLGİ DUYDUKLARINDAN EĞİTİM BAŞARISIZLIĞA UĞRAR DİKKAT

BİR DE BU KUŞUN İRİ YETİŞKİNLERİ EĞER EVCİL DEĞİL YABANİ HEDİYEOLSUN KALIN SAĞLICAKLA Tel:0533 471 26 58İSE BU KUŞUN SONRADAN EVCİLLEŞMESİ İMKANSIZDIR ALIRKEN SATICILARIN SONRADAN EVCİLLEŞİR DEMELERİ GERÇEKCİ DEĞİLDİR ZATEN BULABİLECEĞİNİZ YERLER NADİRDİR ANCAK MEREKLILERINDEN VE BU KUŞUN ASIL YERİ OLAN ANTAKYANIN SAMANDAĞ İLÇESİNDE BU KUŞLAR DOĞADA SERBEST VAZİYETDE UÇMAKTA VE YAŞAMAKDADIRLAR AMA MERSİN ADANA GİBİ ŞEHİRLERİMİZDE BİLHASSA PORTAKAL BAHÇELERİNE KULUÇKAYA YATARLAR O YÖRENİN İNSANLARI TARAFINDAN GAYET İYİ BİLİNİR İNTERNET KAFEDEN SİZLERE BU MAKALEMİ YAZDIM ARAP BÜLBÜLÜ BESLİYENLERE İTAFEN 2005

MALİNUAMI SAKAMI

ARKADAŞLAR MALİNUAMI SAKAMI DİYEREKDEN AÇILAN TOPİK'e yazmak istedim bir türlü yanlış anlaşılırım diyerek elim varmadı ama şimdi iftar saatininde yaklaşması ile birlikde yazma hevesim geldi müsade ederseniz biraz çocukluk yıllarımı anlatayım

İlk okul beşinci sınıfa giderkene saka kuşu tutacam diye sabah erkenden gün aydınlanmadan kalkar babamdanda dayak yiyecem korkusu ile sessiz sedasız akşamdan hazırladığım kapının ucuna koyduğum kafeslerimi ve ağımı alıp göztepe trenyolu kenerınde meteorolojinin karşısında ve bir başka yer olarakda gözcübabada bulunan kuş tutma yerine giderdimŞimdikiler oralarda böyle kuş tutma yeri aramasınlar veya bu adam nediyor yalan konuşuyor denmesin ozamanlar 197'li yıllardı oralar kırlık bayırlık yerlerdi şimdi ise apartmanlarla doldu,neyse konuyu dağıtmıyalım Bu yerlere varır varmaz büyük bir heyecanla ki aynı heyecanı şimdi bile hissediyorum,ağımı bir an önce kurup çığırtkanları etrafına dizdikten sonra oturup

kuşların geçmesini beklerdim,kuşların görünmesi ile

çığırtkanların ötmesi ile kuşların inmemesi ve arkalarından dönmeleri için benim tütü çekmem şuanda kulaklarımda yankılanmakda olup bu heyecan içerisinde diğer gelecek olan kuşu bekler ve havada bir iki pike yaparakdan kurmuş olduğum dikenin üzerine çakılmasıyla diğer geleceklerinde inmesinden sonra büyük bir heyecanla ipi çekmek ve ağı kapatmak kalıyordu, kapanan bu ağdan sonra depar atarakdan bir an önce kuşlara yetişip ağın kenarlarından kaçıcak olanlara mahal vermemek üzere kuşları toplar içlerinde keneset, gerdan olup olmadığına bakıp taşıma ya koyerdım

Bu ardı ardına beklemeler neticesinde öğlenci olmam

ve okul saatinin yaklaşması ile ağı toplayıp gitme zamanımı ha biraz dah , ha biraz daha bekleyeyim düşüncesi ile adeta oradan kopamayıp okul saatini kaçırır artık ne olduysa oldu oakulda kaynadı der akşam geçidine kadar açlığımı bile hatırlamadan takılırdım tabiki evdede babam tarafından şenlik vardı (Mariz)rahmetli babam kuşa karşı idi kuşcumu olacan yoksa mı der kafeslerimi kırar ve beni döverdi ben bu zorluklar içerisinde bu yaşıma geldim hala kuş beslemekde olup babamın dediği gibi

ikincisinden olmadık elhamdüllilahben isterdimki babamda sevsin bana yardımcı olsun öyle olan arkadaşlarımı görünce gıbda eder bakardım, şimdi benim oğlum var oda kuşların içerisinde büyüdü ama kuşu bir türlü sevdiremedim isterdimki oda sevsin demekki bu işler fıtratlıkdan kaynaklanıyor oysa gerek,hatta ben doğuştan fenerli idim onuda öyle yetiştiriyim diye hiç unutmam konya fener maçına bile götürmüşdüm ama olmadı tuttu galatasaraylı oldu annesini ve arkasından benide cimbomlu yaptı

Çocukluğumdan bu yana hiç kuş merağım kesilmedi aksine papağanlarlada çok ilgilendim,amma velakin artık kuşa çıkmıyorsamda saka pazarına her hafta sonu gider kuş alır ve beslerdim bundan yine altı sene öncesi pazara giderken ilk kalp kırizini geçirdim bu bana bir mesaj niteliğinde olduğunu kendimce çıkarıp eve döndüğümde bütün sakalarımı birdaha beslemeyeceğim diyerekden saldım ogündür bugün hiç saka beslememekdeyim sede aklım hiç sakadanda çıkmış değil bunu samimiyetimle söylüyorum arkadaşlar,işte yinede var olan malinua

tutkum sakanın boşluğundan beni tamamı ile malinuacılığa yöneltti,malinua yı incelemeye aldığımda malinuayla ilgili pek bukadar bilgi ozamanlar yok idi şimdi herkes malinuacı oldu amanereye kadar gidecekler merak ediyorum

İnşallah malinuada laik olduğu yere gelir

Benim burda sakacı malinuacı diye ayrıt yapmam çok zor olan bir hadise ben bütün ötümcülere şapka çıkarırım,çünki bilirim ötümcülüğün nedenli zahmetli ve zorbir iş olduğunu bu iş adeta bir maraton yarışıdır

Amma şu bir gerçekdirki bir hedefim var kendime göre ömrüm yeterse ve o hedefime ulaşamıyacak olursam saka beslemeden ziyade melezler üzerinde çalışmakdır

Bülbül dinletilmiş bir saka melezinin cömertce nekader güzel öttüğünü kimseyle paylaşmam

Yani anlıyacağınız bizler her nekadar malinuacı diye anılsakda göynümüzün bir yanıda sakacıdırSizlerin kendi aralarında melezler ile ilgili sohbetlerini uzakdanda olsa takip içerisinde olup buruk bir vaziyette izlemekdeyim siz melezcilerle iftihar ediyorum, iyiki varsınız sakaların geleceğinin teminatı siz melezcilersiniz

HÜSEYİN İPEK 2055

HAFTALIK BESLENME PROGRAMI

PAZARTESi : Karisik ötüm yemiKum ,Soganli su

SALI : Karisik ötüm yemiKumRoka veya Tere,Birkaç damla limonlu su

ÇARSAMBA : Karisik ötüm yemi,Kum,Az miktarda yulaf ve su

PERSEMBE : Karisik ötüm yemi,Kum,Havuç rendelenmis Yumurta mamasiSade su

CUMA : Karisik ötüm yemi,Kum,Küçük porsiyon elma,Sade su

CUMARTESİ : Karisik ötüm yemi,Kum,Depominli su

PAZAR : Karisik ötüm yemi, Kum,Sekerli ilik süte bandirilmis bayat ekmekSade su

2005

AiLE iÇi EŞLEŞTiRME VE ÇEVRE FAKTÖRLERiNDEN

KAZANILAN ÖZELLiKLERiN KALITIMSAL HALE DÖNÜŞTÜRÜLMESi (GENLERE TAŞINMASI)

Aile içi çaprazlamalari Bir kilise papazi olan MENDEL kilisenin bahçesinde burusuk bezellyeler ile burusuk olmiyan bezelyeleri kendi arasinda dölliyerekden çikan bezelyelerim %25 Burusuk %25 Diri %50 melez olarak bulmus ve çalismalarini o istikametde yapmisdir

Önce aile içi çaprazlama metodunu bir açalim

Dominat kuslardan bir aile kurulur her sene çikan yavrulardan osenenin en iyi dominant kizi baba ile ogul ana ile çiflestirilir akabinde hersene böyle takip eder anne ve babalar bessene damizlikda kullanilir osenenin yavrulari bir sonraki sene eslestirilir ve daha sonra üretimden çikarilir

simdi bizlerde amaca uygun çalisma yapmamiz gerekirZaten mecbur kalmadigimiz müddetce aile içi çaprazlamalardan uzun yillar çalismamiz bagzi rahatsizliklarin ortaya çikmasina sebebiyet verecekdir Bu rahatsizliklar genlerede tasindigindan dolayidirki dogacak nesillerde hep kendini gösterecekdir bunlar kimi zaman körlük,kimizaman ortapedik özürler,kimi zaman tüy puroblemleri ve benzeri olaylarla karsilasa biliriz

aile içi çiflestirmenin asil amaci diyelimki elimizde çok iyi vasiflara haiz iki farkli ebebiyen var isde biz burda %100 Anneye veya %100 Babaya ulasmak istiyorsak isde bu eslesdirme metodu bizi hedefe vardirir ama biz bunu bes yildan daha ileri zamanlara tasimadan bir baska araya onlara uygun

kan sokarsak nesillerin daha saglikli olmalarina sebebiyet vermemiz gerekir

bunun yadinda iki farkli ebebiyenle yola çiktigimizdan degisik ayri bir tür olarak %50 Anneden %50 Babadan gelme melezede raslamak mümkündür isde bu farkli melezlei daha sonra kendi aralarinda düzenli ve dikkatli çaprazlamalar yaparakdan ileriki yillarda genetiksel yapisinda kalici hale tasinabildiginden farkli bir irki otututrmus oluruzYalniz bilinmesi gereken bu çalismalarin sabir ve sebat içerisinde eslestirme çizelgelerinin tutulmasi ile yillar alabilecek çalismalardir,çünki herbir çalisma örnegi bir yili almakdadir bunlarinda genlere tasinmasi uzun yillar ister

Aileden gelen özelliklerin disinda canlilarin sonradan çevre faktörleriyle kazandiklari özellikleride kuslarimiza kazandirmamiz yani kalici hale getirmemizin imkanlari vardir

Benimde üzerinde çalistigim konulardan biride budur

Bunu açicak olursak Belçika Malinuasi ile ugrasdigimdan belçikalardaki :-):-):-):-)l vuruslarinin zayif olmasindan rüzgar çingiraklarindan :-):-):-):-)l sesi (Staltone) ve bunun yaninda rüzgar bambusundan çikan fülüt (Fülüten-Fülüten rol) sesleri akvaryum pompasi araciligi ile dibi delik sisenin içerisinden geçen hortumun sise içerisine hava basmasiile siseninde egim açisinin ve su seviyesinin ayarlanmasi ile çikan su kaynama sesi (Bulonder) BulugBulugBulu__BuluBuluBulu Çinlama sesi olarakdan ince camdan imal edilmis kadehe :-):-):-):-)l bir cisimle vurarakdan çikan çinlama ve Rolendeyede yine kuslarimin daha egitim öncesi zamanlarinda bile derse (egitim kafeslerine) almadan önce, ,aten degilmidirki malinualar maden ocaklarinda madencilerin çekiç seslerirle :-):-):-):-)li su damlaciklarinin olusturdugu dereciklerin çikardigi su sesleri ve madende kullanilan yük tasimadaki hayvanlarin sesleriyle ve buna benzer seslerle günümüze kadar gelmisdir, hatta çok ileri yillerda

zannedersem bulgar malinuasi idi bu malinua çok güzel cep telefonu ve ambulans sireni sesi çikariyordu bu zeki doslarimizin küçük yasda daha yuvadaiken bilhassa erkegi alinip hiçbir ses dinletilmeksizin kelimeler ögretilirse konusduklarida vakadir Yalniz burdan yanlis anlasilma olmasin konusuyordan kasit ögretilen kelimelerdir

Hülasa elimizde iyi bir genetik yapiya sahip DOMiNANT kuslarimiz olursa bu kuslar üzerinde deneme yanilma metodlariyla çalisarakdan çok iyi malinualar çikaricagimiz kanaatindeyim bunca emek ve çalismalarimizin mükafatini ben Hüseyin ipek olarakdan RABBiM bos çikartmiyacagi kanaatindeyim

ALLAH sizlere göynünüzdeki kuslari vermesi temennisi ile hoscakalin

Saygilarımla

Hüseyin İPEK 2005

CERMEN-HARZ-EDEL ROLLER ISIMLERININ TANIMI

Cermen,Harz ,Edel Roller isimleri adi altinda anilan bütün isimler ayni kusun ortak isimleridir

CERMEN : Malumunuz hepimizin bildigi Almanya irkina karsilik anilan Alman kusu

HARZ : Almanyada bu kusun ilk üretilip ünlendigi bölgenin adi

EDEL ROLLER : Asil dem cekicisi Isde yukaridada anildigi gibi ,bu kusa ilgi duyan yetistiricilerin bir kismi o ülkenin ( CERMEN ) adi ile,bir kismi o ülkenin üretildigi bölgenin adi ile ( HARZ ),bir kismida Asil dem vurucusu,çekicisi adi ile ( EDEL ROLLER ) adi ile anmislardir

Isde bu isim kargasasi sanki farkli kuslarmis gibi anilsada böyle olunmadigi artik bilinmekdedir 2005

MALİNUALARDA ÖTÜMMÜ DAMARMI !!

Malinua ve diger ötüm kuşu besliyen arkadaşlar sitenize bugün ilk girişim olarakdan sizlere bu makaleyi yazmayı uygun gördüm insallah ileride başka şeylerde yazarım

Ötüm kuşu denilince ikişeyi anlamamız gerekir bu beslemekde oldugumuz kuşun oanki sesindenmi faydalanmak istiyoruz yoksa Irkının iyi bir kandan geldiğindenmi,(sesi mi,kanımı)

Eğer ötümü diyorsak üzerinden çok zaman geçmeden yeni puanlama cetveli bize Işık tuta bilir aksi takdirde geçecek süreçde kusumuzun nekadar üstün puanlı bir çizelgesi olsada bu puanlar kuşa yansımıya bilirBunuda açacak olursak kuşumuzun yarışma anında aldıgı puanlardan sonraki geçen süreçde kuşumuzun ötümü bozulabilir (kötü nagmeler katabilir,bildigi güzel nagmeleride unutabilir) Budurum karşısında puan çizelgeleri fazlaca bir hüküm getirmezO yüzden siz siz olun en iyi alInan Malinua dinlenerek alInan MalinuadIr bunu unutmayIn

Eger ikinci sIk sesi için degilde IrkInIn kalitesi için alIyorsak ötüm oan için ön pilanda degildir,

Kuş güzel ötmiye bilir hatta bozuklarıda olabilir işde biz bu kuşu damIzlık olarak ele alIp yalnız dikkat edecegimiz unsur çıkacak olan yavruların bozuk olan babalarını duymaması olacakdır

Butip işler biraz sabır ve de şansakalmış işlerdir

Burda sansdanda sunu anlamamIz lazımdır örnek verecek olursak ilk sene çok iyi kalitede yüksek performansda birçift malinua ailesinden ilk sene anne babaya yakısmıyacak vasat yavrular çıkabilir

bu sizin motivasyonunuzu bozacak olursa işde sans faktörü devreye giriyor,oysaki ikinci sene harikulade vasıflı yavrularla karşılaşma şansınız var,bu yöndende çok sabırlı olmanız lazım

Hüseyin İpek 2005

Yuva ve malzemeleri

Kanaryalarda yuvalar içten takma ve kafes kapısına asılanlar olmak üzere iki tiptir

Burada uygun olanı tercih edilir

Ben asmış olduğum yuva sepetinin içine keceyi opigal 5 ile hafif ovuşurduktan sonra içine yerleştiriyorum burada dikkat edilecek konu oturttuğumuz keçenin kenarlarda pot yapmamasıdır yoksa bu kuluçga esnasında anneyi rahatsız ederBunun içinde ya kenarları kesilmiş yada içi çokurlaştırılmış keçelerden almamız lazım

Bu koymuş olduğum keçelerin içini daraltmak

bil hassa folluk ağzını daraltması için 3 cm lik keten çuvalından kestiğim ipçikleri bandala sıkıştırarak kafesin kuşlar tarafından ulaşabileceği yere asarım burdan yuva örümü işi bittiğinde genelde kuşlar taban kağıtlatınıda yırttıklarından malzeme toplama amaçlı olarak buna mahal vermemek için son olarak sigara tütünü ve tuvalet kagıtlarından çok küçük parçacıklar halinde koparır dider veririm bu malzeme ile folluğunu yumuşatan kuşun artık eşiyle çiftleşip yumurtlama moduna girmemesi için bir sebeb kalmamıştır

Yalnız burada tütün koymamdaki sebeb tütünün kokusuna yuva bitlerinin önüne geçilmesi unsurudur

Bu yuvayı yavru kuşlara beş altı gün aralığında bilezik takmak için çıkarttığımda

temiz bir keçeyle yenilerim

Çıkan eski keçeleri birdaha üretimde kullanmam

sebebine gelince nekadar yıkansada temizlensede dışkılardan arınan bu keçe kuşların deri parçacıkları (Çok ince zerrecikler halinde kepekleri) keçenin o sık aralarından tam istenildiği gibi temizlenemiyor,hal böyle olunca bu atıklarla beslenen mikro organizma çanlılar yuvadaki yavruların sağlığını tehlikeye sokmuş oluyorlar

Hüseyin İpek 2006

KAFES KUŞU BESLEMENİN DİNİ BOYUTU

Ah arkadaşım benimde içimi kemiren kurt o ya

Geneldede kuş besliyen insanların purofiline bakıldığında dindar muhafazaker kesim fazla olduğu görülüyor hatta benim çok dindar olupda kafeste kuş besliyen hacı arkadaşlarımda mevcut

Kuş besliyen arkadaşlara sorsan yemini suyunu veriyorsan onun ihtiyaçlarını sağlıyorsan günah değil diyebilirler ama acaba kendi işimize geldiğinden söylenmiş tabiri caizse zürt tesellisimi bilemiyorum

Bu konuda bende çok vijdan azabı duyuyorum

Bir arkadaşım var ona sorduğumda birgün Hz Peygamber Efendimiz yolda giderken bir küçük çocuğun elinde kuş olduğunu görmüş ve çocuğun başını sıvazlıyıp yoluna devam etmiş olan rivayeti anlatarak şayet günah olsa idi orada çocuğa kızardı diye kendine göre açıklama yapıyor

Benim bizat sevabını günahını sorduğum hocalar faklı ifadelerde bulunuyorlar

Hatta benim sohbetlere gittiğim Ali hocamıza sorduğumda kuşla uğraşın abes işlerle uğraş olduğunu bana söylüyor,bende ona karşı mahcup oluyorum

Bütün bunların manzumesinde dinimiz tartışma götüren şeylerden uzak durunuz der

Ama bizler bu kuş besleme hastalığına yakalanmışık birkere ben 35 yıldır kuşsuz zamanımı hatırlamıyorum

Allaha hep dualarımda Allahım beni Doğru bilipde yanlış işlerle uğraşıyorsam beni doğru yola getir diye dua ediyorum,( Burdada en büyük kaygım kuş beslemiş olmamdır )

Kendime görede tek teselli kaynağım bu kuşlar kafese alışmışlar salsak dışarda ölecekler o yüzden bunlara bakmanın belkide sevap olabileceği ihtimali bir nebze yüreğime su serpiyo

Bu hassas konu üzerinde dikkatimizi çektiğin için ayrıca arkadaşım sana teşekkür eder

ve Allah'dan varsa yanlışımız bu yanlışdan bizi en kısa zamanda döndermesi için dua ederim

Saygılarımla 2006

ÖTÜM KUŞLARININ DERSE YATIRILMASI

Ötüm kuşlarına verilecek olan ders zaten kendi içinden gelen kendi repertuvarını kuşa dikte ettirip o doğrultuda ötmesini istiyorsak pek sorun çıkmaz,sorun çıkmamasına sebeb bildiğini (Genlerine yazılı olan kopyayı) ötmesidir

Eğer kuşumuza ekstra bir kendi ötüm istikametinin dışında yeni birşeyler kazandırıpda eğer bu yeni nağmeleri kapmada zorluk yaşıyor ve zaman içersinde aslına rucu edip unutuyorsa hatırlatma bağbından ara ara derse alına bilir bu tip kuşlara bil hassa tüy dökümündede ders dinlettirmenin faydaları vardır

Hülasa ders dinlettirmenin kuşa bir sakıncası yok ise'de eğer kuş zaten dersten istifadelenemiyorsa hayvanı dahada fazla sıkmamak gerekir

Kuşa ağır beceremiyeceği dersleride vermemek gerekir bu dersler verilecek olursa ya kuş bunları beceremiyecek abur cubur birşeyler ötecek yada yakın zamanda içinde tekrardan kendi genetiksel şarkısına geçecektir

Her nekadar kardeşde olsalar her kuş bir olmaz,zeki akıllı kuşlar kendilerini ezberleriyle belli ederler

Ders kafesine alıp derse yatırdığımız kuşları iyi takip etmemiz gerekir ders kafesinin bir köşesinde isteksiz mutsuz duran,ayağındaki bilezikle sürekli oynuyan ,dik ve kötü nağmeler çıkartan kuşlarımızı derhal dersten çıkartmamız gerekir

Gurup eğitimi yaptırıyorsak des kafeslerini devamlı birbirinin yanında tutmıyıp sürekli yer değiştirmemiz gerekir

İyi güzel ötenleri sürekli üst raflara almalıyız

Eğer hoca olarak elimizde iyibir hoca kuşumuz yoksa hoca diye kötü nağmeler sergileyen kuşu dinlettirmektense hiç dinlettirmeyip kuşun kendi haline bırakılıp içinden doğal olarak geldiği gibi ötmesini tavsiye ederim

Derse yatırılan kuşlarda talebe kuşun algılama zamanı durgun sade ve dkatli olarak sese yönelip dinlemesi esnasıdır

Kuş hoca kuşa karşı oda ötüyorsa,başka şeylerle ilgileniyorsa bu gibi haller algılama dışı zamanlardır

Kuşların genellikle algılama zamanları sabah tan yeri agırmak üzere ve akşam tan batımı zamanlarıdır

Derse yatırılacak kuşlarda olmassa olmazlardan olan kollej eğitimi diye adlandırdığımız olay işin püf noktasıdır!

Isı,ışık ve yem faktörü

Bunlarıda açıcak olursak

Isı :Onbeş santigrat dereceyi geçmemeli

Işık:Loş ortamda olmalı

Besin:Fazla kızıştırıcı tohumlar vermeden kuşu mülayim tutmak gerekir

Burada şalgam oranını duruma göre ayarlamalıyız

Saygılarımla

----------------------------------------------

Kuşlarımızı Kızıştıracak Besi maddeleri

Tohum olarak:Nijer,Turup tohumu,Yumurta mamasına çekilmiş kenevir verebiliriz

Yeşillik olarak: Hindibağ,Tere,Roka,Kereviz yapraklerı,maydonoz sapları

Sularına: Üzüm petmezi,bal,İthal satılan üzüm şekeri,E vitamini ve diğer multi fitaminler

Bu yukarıda saydıklarımı aşırıya kaçmadan verebildiğimiz taktirde

kuşlarımızın kızışması daha ön planlara çekilmiş olacaktır

Temkini elden bırakmamak lazım gerekirse bil hassa ishal,aşırı yağlı ve hasta kuşlarımıza bu uygulamalardan kaçınmamız gerekir

2006

KANADI KIRILAN KUŞLAR

Sayın arkadaşım öncelikle geçmiş olsun kanadı kırılan kuşlar ya kanatlarını bir yere ters takarlar yada besliyicisi karafından yanlış tutuş (Gelişi güzel sert avuçluyarak) Oysaki kanaryalar narin nazik ürkek oldukları kadar kemik ve iskelet yapılarıda çok hassastır,bu cihetle kuşları çok nazik tutukdan sonra kanat ve kuyruk dahilinde tutamak şeklinde tutuğumuzda ayakları boşda kalıp debelenemediği gibi kanatuçları kuyrukla birlikde etkisiz duruma geldiklerinden silkelenme yapamıyıp hareketsiz bir vaziyettde dururlar sada bu tutuş tekniğini bir bilenden şekil olarak görmenizde fayda vardır,aksi taktirde kuşlarınızı yine bilinçli bir şekilde tutamıyarak tüyleri elinizde kalıp kuş kendini kurtara bilir

Neyse biz kanat kırılması için asıl konumuza dönecek olursak kanadı kırılan kuş öncelikle diğer kuşlardan ayrılır kanat hareketi olmaması için kanat ve vucudu fazla kabaca olmamak ve sıkmamak kaydı ile sarılır ve bağlanır

Eğer kemik deriyi yırtmış dışarıdan gözükür durumda ise batigon damlat artı teramisin melhem sür,kanadı normal hizasında sar

Kuşu koyacağınız kafesin tünekleri çıkarılar

kuşun hareketi sıçramaları kısıtlanır kanarya tamami ile tabanda durur yem yiyebilmesi için yemini yere indirin ve altına yam serpin aynı şekilde suluğunuda yere indirin ama dökmemesi için tebdir alın,bunun yanında yumurta mamasıda verin ki neşesi kaçan hasta kuşumuzun tez iyileşmesi içim belki yeme duyarsız kalan kuşumuz mamayı yer,suyunada vitamin koymanın vaydaları vardır

Bu şartları sağladıkdan sonra kuşunuzu sakin hafif loş normal ısıda bir yerde muhafaza edin ve rahatsız etmemeya çaba gösterin

Bu bakım tarzında herşeyin yolunda gitmesiile 5-6 gün içerisinde kuşunuz iyileşicektir bu iyileşmeyi sizde kuşunuzun hareketlenmesinden anlıyacaksınızdır

BACAK KIRILMASI

Bacağı kırılmış kuşunuzu bacağı tamami ile kopmamışsa aynı hizasına getirip batigonlayıp teramisinde hafifce sürdükden sonra ince kalınlıkda panukla sarın ve sargının üzerinde kırılan yerin sabit kalması için tel veya ince küçük kibtit çöpü 4/1 ile sarıma devam edin ve bir iki turdan sonra bir yarda hazırladığımız alçıyı pamuğum üzerine sürerek alçıya alırız alçı kuruyup sertleştikten sonra kuşumuzu tüneksiz kafese yemini ve suyunu yere koyarak istirahate bırakırız bu meyanda yumuyta mamasıda vermeyi ve suyuna vitamin koymayı ihmal etmemeliyiz

Kuşumuz bir hafta zarfında kırılan yer enfekte olmamışsa ,yerinden oynamamışsa ileşmiş olacaktır bunuda ayağındaki alçıyı gagalıyarak söküp atacaktır atamıyo ise yine bizlerin çok nazik hareketleri ile bunu çıkartırız

MALİNUALARIN BAKIMI VE EĞİTİMİ

(KOLLEJ EĞİTİMİ) VE MÜSABAKALARA HAZIRLIK

Toplu halde bakılıyorsa adetleri fazla ise osenenin çıkan yavruları kendibaşlarına bakabilecek zamana geldiklerinde ebebiyenlerinin yanlarından ayrılarak salmalara,kuşhanelere salınırlar

Bu yerleştirmede erkekleri dişilerden ayrılarak bir birlerinin sesini almıyacak yerlerde muhafaza ederken ayrılan onbeşerli erkek guruba bir hoca kuş salarız, burada topluca uçan kuşlar yerin genişliğinden ,uçum alanının rahatlığından çabuk palazlanıp hem gelişmiş olurlar hemde hocalarını ilk ders eğitimi olarak dinlemiş olurlarYine bu ortamdada salmaların loşlaştırılmasında fayda vardır

Sonbaharın yaklaşımıyla havaların serinlemesiyle birlikde ilk ara tüyünden çıkan kuşlar altı aylık olduklarında ,erkekler tahtadan yapılmış :-):-):-):-)l telli,tek kapılı iki tünekli,dışarıdan askılıbir adet yemlikli ve bir adet suluklu 21cm X 20 cm X 15 cm ölçülerindeki kafeslere alınarak yeni yerlerine alıştırma cihetine gidilir

Yeni ders kafeslerine konan kuşlar gurupdan ayrılışlarının ürkekliğiyle çok panik ve korku içindedir, bu yüzden geçiş devresinde kafesleri yanyana koyup birbirlerini görmeleri sağlanır, bir haftalık bir sürede yeni yerlerine alışan kuşların aralarına koyacağımız plaka bibirbirlerini görmelerini engellemiş olur ,ancak yem ve su içmeye gittiklerinde birbirlerini görme fırsatı bulurlar bir haftada bu şekilde kalacak olan kuşlar iki haftalık olunca aradaki plaka önedoğru çekilerekden hiçbir şekilde birbirlerini göremiyecekleri vaziyete getirilir kuşlar artık birbirlerinin seslerini duymakta olup ders yapmaya (ötmeye) başlarlar

Artık ortamın bir ay içerisinde kademe kademe loşlaştırılması ve karartılması uygulamasına geçilirBöylelikle kuşlar ötümden daha çok dinleme konumuna geçerler yemlerini ve su tüketimlerini hergün kontrol altında tutmalıyız,aynı zamanda,sürekli tabanda duran,hasta,sinirlilik halleri görünenler derhal gurupdan çıkarılmalıdır Buvaziyette sindirilmiş olan kuşlar yemlik,suluk ve tüneklerinin yerlerini ezberlediklerinden fazlaca bir sıkıntı yaşamazlar isede tamami ile karartmadan ziyade çok hafif loşlaştırma idaaldir

Artık egitim zamanının başlamasına sıtart verile bilir, bunun içinde elimizde hocalık yapabilecek kuşlarımız varsa aralarına yerleştirilir eğer yoksa kaset veya sididen dinleti yaptırıla bilinir bunun içinde sürekli aletlerin çalması bizi rahatsız edebileceği gibi kuşlarıda sitrese sokar sürekli çalmanın fayda yerine zararları vardır kuşlarda bezginlik yaratır,O yüzden dolayı zaman ayarlı pirizlerle bunları sabahın tan ağırırken olan vaktine,öğlenleyin,ikindide ve akşamın gün batımı öncesine ayarlarsak yarım saat aralıklarla dört kez çalması kanaatimce yetaerlidirEğer iyibir hoca kuşunuz yok ise kötü diye bildiğiniz kuşu hoca diye koymaktansa koymamak eniyisidir Eğitim süreci kuşlar hocayı veya dinledikleri sesleri taklit etmeyebaşlarlar gün içerisinde zaman zaman kuşları aydınlığa çıkartarak yeteneklerini ve performasyonlarını ölçmeli ve notlarımızı tutmalıyız Bu antıramanları hergün yapmalıyızbu şekilde geçireceğimiz bir aylık kadar süreçde en iyi öten kuşları sürekli en üste tutarak sürekli bir yerdeğişimi yapmalıyız sürekli aynı şekilde kalan kuşlar yanlarında alıştıkları arkadaşlarını sürekli duymak istediklerinden buda bize başarısızlık getirir yer değişiminin temel sebebi budurİyi güzel öten kuşları sürekli üsten aşşağı doğru yerleştir meliyiz , kuşlar kainatdada aynen böyledir ders yapan hoca kuş sürekli diğerlerinden daha zirvededir Bu süreçde ötümlerini sıksık yarıda kesen turlarını laikiyle tamamlamıyan sürekli bileziğiyle oynayan negatif nağmeler çıkaran kuşlar ders eğitimi alan gurupdan çıkarılır dişarıda izlenir kayda değer bir gelişme olursa tekrar guruba dahil edilir Kasım ayında kuşları artık tektek tanımış oluruz kendi kulağımıza göre en bol nağmeli uzun devirli öten kuşları kendi aralarında tim (dörtlü kolleksiyon) olarak kendi aralarında masa kuşu onun üstünde üçüncü kuş,onun üstünde ikinci kuş ve en üste kafa kuşu olarak alıştırmalıyız ki müsabakada başarılı olunsun Bunu açacak olursak kafa kuşu ve masa kuşu aradaki kuşları tetikleyici (öttürücü) kuşlardır,yalnız bu diziliş sitili hollanda dizilişidir birde belçika dizilişi vardırki oda ikişerli olarak üst üste ve yanyanadır araya ve üste kuşların birbirlerini görmemesi için plaka konur bu iki diziliş sitilinde kuş takibi ve izlenimi enrahat olanı belçika dizilişidir sebebine gelince hollanda dizilişini yukarı aşşağı takibatı zordur ama belçika dizilişinde kafesler bir bakış açısı altında toplandıklarından daha kolaydırBu heriki sitilde açık yarıştırma sitili olup bunların dışında birde kapalı sistem vardırki bunların ders kafesleri bizlerinkinden daha farklı olup her tarafı kapalı tekbir önyüzü açık fakat yarışlarda o açık önyüzede kalınca bir kartonla kapalı olup kuşun çevresini tamami ile görmiyecek ve ışığın tamamı ile girmemesi için tecrit edilmiş bir sistemdir,burada hakem kuşu görmeden ancak kafese yaklaşıp kulağını kafese yaklaştırıp dinlemesi ile puan vermekdedirBana göre bu yarıştırma metodu içlerinde en barbar sistem olanıdır

Benim tercihim hollanda ve belçika dizilişinden yana olup yetiştiricilerin hangi sistemle kuşlarını alıştırdıklarından yarışlardada bu sistemin uygulanmasını istemeleri doğaldır,aksi taktirde farklı diziliş kuşlarımızda şok etkisi yaratıp başarısızlık sebebi olacaktır

Birde hashas bir konu dahavar onada değinmeden geçemiyeceğim buda yarışmalara kuş hazırlıyan arkadaşlar için çok önemli bir konudur avrupalı yetiştiricilerrin bazıları kuşlarının tüy dökümü devresinde (eniyi ses aldıkları zaman) hoca eğitmen kuşlarınında aynı anda tüyde olmamaları için bu eğitmen kuşlarını daha önceden şoklama metodları ile tüyden çıkartırlarki diğer kuşların tüy zamanı onların ötüm zamanı olması için

Bu şoklama sisteminide sıcak soğuk,yem değişiklikleri vs benzeri metodlarla yapmamız gerekir ama bu açık açık kuşlarımızı riske atarak yapacağımız bir uygulama isede

az eğitmen kuşu olanlara tavsiye etmem çünkü kuşunuzun sağlık riskini düşümmeniz gerekirKuşlarımızı Artık bütün bunların yapılmasından sonra iş kuşlarımızı müsabakalara götürüp beklememizden başka birşey kalmadı isede bütün bunlara birer sportif faaliyetler olarak bakmalı hiçbir zaman için fazlaca hırsa girmememiz gerekirki bu işin keyfini çıkaralım,yine burada yapacağımız tek bir şey vardır kolleksiyonumuzda hangi nağmeler eksik ise onların tesbiti sonucu o nağmelerin kuşlarımıza genetiksel kazanımların yapılmasıdır

Bütün bunların olabilmesi için mutlak bir dernek çatısı altında üye olup bilezik yaptırılıp takılması olmassa olmazlardan biridir,bileziksiz kuş lar yarışmalara alınmaz

Bu müsabakalarında kümes puanlamaları,bölgesel yarışmlar,Türkiye şampiyonası ve Dünya şampiyonası gibi

yarışmalarında ülkemizde yaygınlaşması ümidi ile federasyonumuzun bu konular üstündeki çalışmalarını takdirle izlemekdeyim

Saygılarımla

( Hüzün ve sevinç kardeştir ,yarışma bir vesiledir umut kesilmedikçe başarı gelecektir) Hüseyin İpek 2006

KANARYALARDA DİK ÖTÜŞ

Normal ötümde kuş bir ahenk içerisinde şarkı söyler gibi sakin öter ,orsaki dik ötüş diye tabir ettiğimiz ötüşte hayvan kızgınlıktan ötüm volümünü yükseltir,turlarını tam sergilemez kısa bırakır ve çok hızlı geçer zaten bu ötüşler adeta şarkısöyler gibi değilde bağırma tarzında kulağa hoş gelmiyen tarzdadır

Bu dik ötümden yumuşak ötüme geçirebilmek için elma ve yulaf ile kuşu yumuşatmak gerekir 2006

MalinuacıHüseyin İPEK [Linkleri üyelerimiz görebilirÜyeyseniz Mailinizi OnaylayınBurayı tıklayarak üyemiz olabilirsiniz] 533 471 26 58

hipek34**************

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com