Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kuranda, tebligin, önemi

Tebligin Kuranda Önemi..

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tebligin Kuranda Önemi..

’ın Kuran’da insanlara tavsiye ettiği yaşayışla ilgili en çok gözden kaçan ve ihmal edilen konulardan biri de ’ın varlığının, birliğinin, ahiretin varlığının, dinin öneminin ve Kuran’ın vahyinin diğer insanlara anlatılması yani tebliğ edilmesi Kuran’daki pek çok ayette ’ın dininin gerek ailemize, gerek yakın çevremize, gerekse diğer insanlara anlatılması için çaba sarf etmemiz gerektiği emredilmekte Buna rağmen pek çok kişi bu işi fazladan bir ibadet, olsa da olur olmasa da olur bir dini vecibe, sadece peygamberlerin veya boş zamanı olan insanların yapacağı bir faaliyet olarak görmekteler Hatta bazı kişiler insanlara dini anlatma işine dinde zorlama
olmaması ile karıştırıp karşı çıkmaktalar Hâlbuki hem dinin diğer insanlara güzel bir biçimde anlatılmasını emretmiş hem de inanç, kulluk konularında zorlama olmayacağını ayetlerde açıkça belirtmiştir Bu yazıda Kuran’da tebliğ konusunda geçen açık ayetler dışında aşağıda geçen bir kıssadaki olaya dikkat çekmek istiyorum
36 – Yasin Suresi –
13 Onlara o kent halkını örnek ver Hani, elçiler gelmişti oraya

14 Hani, biz onlara iki kişi göndermiştik, onları yalanlamışlardı Bunun üzerine biz, üçüncü bir kişiyle destek vermiştik Şöyle demişlerdi: “Biz, size gönderilen elçileriz!”

15 Kent halkı dedi ki: “Siz, bizim gibi birer insandan başka şey değilsiniz Rahman hiçbir şey indirmemiştir Siz sadece yalan söylüyorsunuz
16 Dediler: “Rabbimiz biliyor ki, biz size gönderilmiş elçileriz
17 “Bize düşen, açık bir tebliğden başka şey değildir
18 Dediler: “Sizin yüzünüzden uğursuzlukla karşılaştık/biz sizi uğursuzluk sebebi saymaktayız Eğer bu işe son vermezseniz, sizi mutlaka taşlayacağız Ve bizden size acıklı bir azap kesinlikle dokunacaktır
19 Dediler: “Uğursuzluk kuşunuz sizinle beraberdir Size öğüt verildi diye mi bütün bunlar? Hayır, siz savurganlığa, aşırılığa sapmış bir topluluksunuz
20 Kentin öbür ucundan bir adam koşarak gelip şöyle dedi: “Ey topluluk, bu elçilere uyun!”
21 “Sizden herhangi bir ücret istemeyenlere uyun Onlardır doğruyu ve güzeli bulanlar
22 “Beni yaratana ne diye kulluk etmeyecek mişim ben? Ve sizler de O’na döndürüleceksiniz

23 “O’ndan başka tanrılar mı edineyim ben? Eğer Rahman bana bir zorluk/zarar dilerse onların şefaati benden hiçbir şeyi savamaz; beni kurtaramazlar
24 “Bu durumda ben elbette ki açık bir sapıklığın içine düşerim
25 “Ben, sizin Rabbinize iman ettim, artık dinleyin beni!”
26 “Gir cennete!” denildi Dedi: “Kavmim bir bilebilseydi?
27 Ki Rabbim beni affetti; beni, ikram edilenlerden kıldı
Yukarıdaki ayetlerde bir topluma gelen elçilerden ve bu elçilerin ’ın dinine yaptığı davete uymayan kavimden bahsedilmektedir 20-26 ayetler arasında ise kentin öbür ucundan gelen bir adamın kavmine elçilere uymaları, ’a kulluk etmeleri yönünde yaptığı çağrı ve bu kişinin cennete konulmasından bahsedilmekte Bu ayetler ve kentin öbür ucundan gelip insanlara çağrı yapan kişi hakkında sadece buradaki bilgi verilmiş olmakla birlikte bu kişinin yaşadıkları da insanlara ’ın dinini anlatmanın öneminin Kuran’da ayrıca gösterilişi olabilir diye düşünüyorum Kuşkusuz doğrusunu bilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com