Seni Görseydi Sevinirdi |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Seni Görseydi Sevinirdi“Seni görseydi sevinirdi!” Tâbiînden Rebî bin Heysem hazretleri, dışarıda yürürken, haram görmemek için etrâfına bakmaz, dâima başı önünde yürürdü Bu yüzden Onu kör zannederlerdi Nitekim bir gün Abdullah bin Mes’ûd hazretlerinin hanımı Onun geldiğini görünce; “Senin âmâ dostun geliyor” dedi İbni Mes’ûd hazretleri kapıyı açıp da Onu, gözleri önünde, başı yere eğik vaziyette görünce; “Vallahi Peygamberimiz seni görseydi, çok sevinirdi” buyurdu *** Bu zat bir gün İbn-i Mes’ûd hazretleriyle demirciler çarşısına gitti Orada, ateşin körüklerle alevlendiğini görüp Cehennemi hatırladı Ve korkudan bayıldı Abdullah bin Mes’ûd hazretleri, bu hâli görünce, gayri ihtiyârî duygulanıp; “İşte korkusu budur” buyurdu *** Bir gün de kendisine kötü söz söyleyen birine; “Bu dediklerini işitiyor Şâyet ben âhirette hesaptan kurtulup da Cennete girersem, bu sözlerin bana zararı olmaz” buyurdu Ve ekledi: “Ama Cehenneme düşersem, o zaman bu dediklerinden daha kötü biri olduğumu anlarım *** Bir gün de bağında namaz kılıyordu O esnâda biri gelip atını çaldı Bir kişi bunu görüp; “Atını çaldılar” dedi O da; “Gördüm” buyurdu “Öyleyse niçin mâni olmadın?” deyince; “O anda, daha çok sevdiğim bir zâtın huzûrundaydım” buyurdu Menkıbeler Abdüllatif Uyan |
|