Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amaciyla, bütçesinde, desteklemek, devlet, esaslari, hakkinda, ilişkin, kalkinmada, planlama, program, projeleri, teşkilâti, usul, yapilacak, yardimlarin, yeralan, yönetmelik, yörelere, ödenekten, öncelikli

Kalkinmada Öncelikli Yörelere İlişkin Program Ve Projeleri Desteklemek Amaciyla Devlet Planlama Teşkilati Bütçesinde Yeralan Ödenekten Yapilacak Yardimlarin Usul Ve Esaslari Hakkinda Yönetmelik

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kalkinmada Öncelikli Yörelere İlişkin Program Ve Projeleri Desteklemek Amaciyla Devlet Planlama Teşkilati Bütçesinde Yeralan Ödenekten Yapilacak Yardimlarin Usul Ve Esaslari Hakkinda Yönetmelik

KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERE İLİŞKİN PROGRAM VE PROJELERİ DESTEKLEMEK AMACIYLA DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI BÜTÇESİNDE YERALAN ÖDENEKTEN YAPILACAK YARDIMLARIN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERE İLİŞKİN PROGRAM VE PROJELERİ DESTEKLEMEK AMACIYLA DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI BÜTÇESİNDE YERALAN ÖDENEKTEN YAPILACAK YARDIMLARIN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 09/09/1992
Resmi Gazete Sayısı: 21340
Devlet Planlama Teşkilatına Bağlı Devlet Bakanlığından:
BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler
Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı Kalkınmada Öncelikli İllerdeki İl Özel İdareleri ve Belediyelerin bu Yönetmelikte gösterilen sektörlerdeki projelerini desteklemek; hizmet ve yatırımlarında verimlilik, sürat ve etkinliği sağlamak için Devlet Planlama Teşkilatı bütçesine konulan Mahalli İdarelere Yapılacak Yardımlar Ödeneğinin dağıtım ve kullanımına ait esas ve usulleri düzenlemektir
Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik Devlet Planlama Teşkilatı Bütçesinde yer alan ödenekten, Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Tarım, İmalat Sanayii, Turizm ve Diğer Kamu Hizmetleri (Belediye Hizmetleri-Sosyal Alt yapı) sektörlerindeki projelerin desteklenmesi için yapılacak yardımların tahsisi, harcanması ve denetimine dair hükümleri kapsar
Hukuki Dayanak
Madde 3 - Bu Yönetmelik, 437 sayılı Devlet Planlama Teşkilatı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'nin 2 nci maddesinin (f) bendi ve 12 nci maddelerine istinaden hazırlanmıştır
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;
Teşkilat : Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığını,
Mahalli İdareler : Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki İl Özel İdareleri ve Belediyelerini,
Belediyeler : Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki Belediyeleri,
İl Özel İdareleri : Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki İl Özel İdarelerini,
1 Derecede İller : Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli İlleri,
2 Derecede İller: Kalkınmada İkinci Derecede Öncelikli illeri,
Ortaklık: İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Anonim Şirketlerle Tesis Ettikleri Ortaklıkları,
Ödenek: Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki Projeleri Desteklemek Amacıyla Devlet Planlama Teşkilatı Bütçesinde Yeralan Mahalli İdarelere Yapılacak Yardımlar Ödeneği'ni,
Müstakil Yatırım : İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kendi Kaynakları ile Yapacakları Yatırımları, Toplam Yatırım : Sabit Sermaye Yatırımları + Azami Bir Yıllık İşletme Sermayesi ihtiyacı toplamını, ifade eder
İKİNCİ BÖLÜM : Genel Esaslar
Ödenekten Yapılacak Yardımlar
Madde 5 - Devlet Planlama Teşkilatı Bütçesine konulan Ödenekten Kalkınmada Öncelikli İllerdeki İl Özel İdareleri ve Belediyelerin aşağıda belirtilen yatırımları için yardım yapılır
a Tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenmesine yönelik yatırımlar,
b Kültür ve Turizmin gelişmesine yönelik yatırımlar,
c Yatırım amacıyla kurulan yeni Anonim şirketlere iştirakler,
d İmalat sanayiinin gelişmesine katkı sağlayacak yatırım projeleri,
e Belediye hizmetlerinin etkinliğini arttıracak sosyal ve ekonomik alt yapı yatırımları,
Yardımlarda Öncelik Sırası
Madde 6 - Yardımlar aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır
a Yarım kalmış projeler,
b Yatırım süresi kısa olan ve süratle üretime geçebilecek projeler,
c İstihdama katkısı yüksek olan projeler,
d Acil ihtiyaç duyulan diğer projeler,
Yardımların Tahsisi ve Ödenmesi
Madde 7 - Ödenekten yardım taleplerinde bulunan İl Özel İdaresi ve Belediyeler,
a İl Özel İdarelerinde İl Daimi Encümeni Kararı, Belediyelerde Belediye Encümeni Kararı,
b Yardım konusu yatırımın, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce tasdikli proje ve keşif özeti (Tip projelerde tasdik aranmaz),
c İmalat Sanayii ve turizm projelerinde fizibilite raporu,
d Turizm sektörü projeleri için Turizm Bakanlığından "Turizm Yatırım Belgesi",
e Fizibilite raporu olmayan bütün projelerde yatırım maliyetini gösteren Ek-1'deki tablo,
f Devam eden projeler için başlangıçtan bugüne kadar yapılmış olan ve bugünden sonra yapılacak olan harcamaları gösterir Ek-2'deki tablo,
g Ortaklıklarda şirket ana sözleşmesi ve tadillerinin yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,
h Şirketin son tarihli bilançosu,
ı Sermaye artırımlarında sermayenin son durumunu ve ortaklara dağılımını gösterir genel kurul kararı, veya kararın yayınlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,
Gerekçeli bir yazıya bağlanarak merkez ilçe ve merkeze bağlı belediyelerde doğrudan valiliğe, ilçelerde ise kaymakamlık aracılığı ile valiliğe gönderilir
Valiler kendilerine gelen müracaattaki belgeleri inceleyerek ve varsa eksikliklerini tamamlattırarak uygun buldukları taktirde valilik görüşü ile birlikte Devlet Planlama Teşkilatına intikal ettirirler
Aynı mahalli idarenin yıl içerisindeki yardım taleplerine ilişkin proje veya ortaklıklarından sadece birisine yardım yapılır
Yardım yapılan proje tamamıyle bitirilmeden veya ortak olunan şirket faaliyete geçirilmeden diğer yardım talepleri değerlendirmeye alınmaz
Anonim Şirketlere Ortak Olan İl Özel İdareleri ve Belediyelere Yapılacak Yardımlar
Madde 8 - Mahalli İdarelerin Şirketlerle tesis ettikleri ortaklıklardan doğan mükellefiyetlerini kendi kaynakları ile yerine getirmeleri esastır Söz konusu yardım bu mükellefiyetlerini yerine getirmede güçlük çeken İl Özel İdarelerine ve belediyelere ödenek imkanları doğrultusunda yapılır Yapılan yardım valilik emrine gönderilir
Yapılan yardım ortaklık payını aşamaz ve şirket sermayesinin Birinci Derecedeki İllerde %40'ını, İkinci Derecedeki İllerde %30'unu geçemez
Özel İdare ve Belediyelerin Şirketlerde Temsili
Madde 9 - Paydan yardım yapılmak suretiyle ortak olunan şirketlerde, Özel İdareler Vali veya görevlendireceği memurlar tarafından, Belediyeler ise Belediye Başkanı veya görevlendireceği memurlar tarafından temsil edilir
Belediyelerin Müstakil Projelerine Ödenekten Yapılacak Yardımlar
Madde 10 - Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki tesis ve yatırımların desteklenmesi amacıyla Devlet Planlama Teşkilatı Bütçesine konulan Ödenek son nüfus sayımına göre nüfusu 50000'in altında olan kalkınmada Öncelikli Yöre belediyelerinin müstakilen yapacakları projelerinin desteklenmesi için kullanılır
Yapılan yardım tutarı Birinci Derecedeki illerde proje keşif tutarının %80'ini, İkinci Derecedeki illerde ise % 60'ını geçemez
Yatırım tutarının yardım dışında kalan kısmını belediyeler kendi kaynakları ile bitirmek zorundadırlar
Yardım konusu proje için lüzumlu olan arsayı belediyeler kendi imkanları ile sağlamak zorundadırlar
İl Özel İdarelerinin Müstakil Projelerine Yapılacak Yardımlar
Madde 11 - Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki İl Özel İdarelerinin müstakilen yapacakları projelerine ödenekten yardım yapılır
Söz konusu yardım tutarı Birinci Derecedeki İllerde Proje keşif tutarının %60'ını, İkinci Derecedeki illerde ise %40'ını aşamaz
Valiliğe Gönderilen Yardımın Harcama Usulü
Madde 12 - Devlet Planlama Teşkilatınca uygun görülen şirket ortaklıklarına ve projelere ödenekten yardım yapılması hakkında Müsteşarlık onayı alınır ve yardımın ilgili valilik emrine gönderilmesi için Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirilir
Ödenekten yapılan yardımlar en kısa sürede ilgili valilik emrine gönderilir ve Devlet Planlama Teşkilatınca ilgili valiliğe bilgi verilir
İl Özel idareleri için gönderilen ödenekler (yardımlar) İl Daimi Encümen Kararı ile İl özel İdare bütçesinin ilgili bölüm ve maddelerine, Belediyeler için gönderilen ödenekler (yardımlar) Belediye Encümeni kararı ile Belediye Bütçesinin ilgili bölüm ve maddelerini, gelir ve gider kaydedilir
Madde 13 - Valilik ve belediyelere gönderilen yardım paraları TC Ziraat Bankasında açılacak ayrı bir hesaba yatırılır
Madde 14 - Bankadan paranın çekilişi, ortaklıklara iştiraklerde genel kurul ve yönetim kurulu kararları doğrultusunda Türk Ticaret Kanunu esaslarına göre il daimi encümeni veya belediye encümeni kararlarına istinaden; il özel idareleri veya belediyelerin yaptığı projelerde ise usulüne göre düzenlenmiş hakediş raporlarına dayalı olarak il daimi encümeni veya belediye encümeni kararlarına istinaden, illerde vali ilçelerde ise kaymakamın yazılı onayı ile olur
Yardımın Tahsis Amacı Dışında Kullanılamayacağı
Madde 15 - Yapılan yardımlar geçici de olsa projesi ve tahsis amacı dışında kullanılamaz
Yardım ile gerçekleştirilecek işin herhangi bir sebeple gerçekleştirilmesinden vazgeçilmesi veya mecburi sebeplerle uygulanmasının mümkün olmaması, alınan yardımların zorunlu sebepler dışında, alındığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde harcanmasına başlanmaması halinde durum Devlet Planlama Teşkilatına bildirilir ve verilecek talimata göre hareket edilir
Denetleme sonucunda veya herhangi bur suretle, yardımın veya mahalli idarelerin anonim şirketlerdeki katılım paylarının amacı dışında kullanıldığının anlaşılması halinde, yapılan yardımın derhal faizi ile birlikte geri alınması için ilgili mevzuat hükümleri uygulanır ve ayrıca sorumlular hakkında tahkikat yapılır ve yanlış işlemin düzeltilmesine kadar başka yardım yapılmaz
Yardımların Takibi, Denetimi ve Sonuçları Hakkında Bilgi Verilmesi
Madde 16 - Yapılan yardımların yönetmelik hükümlerine göre amacına uygun olarak harcanıp harcanmadığı ve yapılması öngörülen yatırımın mali ve fiziki gerçekleşme durumlarının denetimi Mülkiye Müfettişleri ile Mahalli İdareler Kontrolörleri tarafından yapılır
Valilikler, yatırım ve hizmetin devam ettiği süre içinde altı ayda bir ve işin bitiminde, işin fiziki durumu ve harcaması hakkında Devlet Planlama Teşkilatına bilgi verirler
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Çeşitli Hükümler
Yürürlükten Kaldırma
Madde 17 - 15 Aralık 1990 tarih ve 20726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan "Devlet Planlama Teşkilatı Bütçesinde Yeralan Ödenekten Kalkınmada Öncelikli İllerdeki İl Özel İdareleri, Belediyeler, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarına Yapılacak Yardım ve Ödemelerin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik" yürürlükten kaldırılmıştır
Yürürlük
Madde 18 - 832 sayılı Sayıştay Kanununun 105 inci maddesi gereğince incelenmiş olan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer
Yürütme
Madde 19 - Bu Yönetmelik hükümlerini Devlet Planlama Teşkilatının bağlı olduğu Devlet Bakanı yürütür
Ek Form
ÖDENEK FORMU
Bu form iktisadi ve mali transferler ödeneğinden yararlanabilecek yatırım konuları için tanzim edilecek ve değerlendirmeye esas teşkil edecektir
IYATIRIMCI HAKKINDA BİLGİ
aŞirketin İsmi:
bŞirketin Adresi:
Telefon
Teleks
Faks
c) Şirketin Sermayesi:
IYATIRIM HAKKINDA BİLGİ
aYatırımın Konusu :
bYatırım Yeri:
cYatırım Kapasitesi:
dYatırım Süresi :
eİstihdam:
IYATIRIM TUTARI (Milyon TL)
1Sabit Yatırım :
aArazi-Arsa:
bBina İnşaat:
cMakina ve Teçhizat:
İthal:
Yerli:
1Diğer Harcamalar:
2Gümrük Vergi ve Res:
3İşletme Sermayesi İhtiyacı:
HARCAMA TABLOSU
(Milyon TL)
__________________________________________________ _____
1Sabit Yatırım
YILLAR
aArsa

Kaynak: mevzuatadaletgovtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com