Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abdurrahman, bin, rumi, yusuf

Abdurrahmân Bin Yûsuf Rûmî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abdurrahmân Bin Yûsuf Rûmî

ABDURRAHMÂN BİN YÛSUF RÛMÎ

Evliyânın büyüklerinden Doğum yeri bilinmemektedir 1469 (H874) senesinde dünyâya geldi Mevlânâ Muhammed Samsûnî ve Mevlânâ Kâdızâde'nin muhterem torunlarıdır 1547(H954) senesinde Bursa'da vefât edip, Zeyniye Zâviyesinin bahçesinde defn edildi

Küçük yaştan îtibâren Mevlânâ Kutbeddîn, Mevlânâ Ali Fenârî ve Mevlânâ Ali Yekânî hazretlerinin hizmetlerinde bulundu ve onlardan ilim tahsîl etti Zekâ ve firâseti sebebiyle talebeliği herkes tarafından örnek olarak bilindi Bütün tarikat ilimlerinde ilerledi Önce Bolu ve sonra Bursa'da Çermik medresesinde müderrislik yaptı Ancak bir müddet sonra Allahü teâlânın aşkı ve zevki ile kendinden geçme hâlleri görüldüğünden ders verme işine son verdi Evine çekilerek devamlı ibâdet ve zikirle meşgûl oldu

Abdurrahmân hazretleri bu hâlinden bahsedip şöyle anlatmaktadır:

Evimde ibâdetle meşgûl olup, kimseyle görüşmüyordum Bu esnâda hastalandım Yanımda hizmet edecek kimseler yoktu Bir gece duvar yarıldı ve içeri bir zât girdi Hastalığım sebebiyle hizmetimi gördü ve gitti Diğer geceler de aynen böyle oldu Hastalıktan kurtulduğum zaman, o zât; "Ben bu geceden sonra artık gelmem Seni Hüdâ'ya ısmarladım" dedi Ben de; "Siz kimsiniz ve nerelisiniz?" diye sordum "Şehirden ayrılan bir kâfileye katılırsan, beni tanır ve bulursun" buyurdu Ben de, bir zaman sonra şehirden ayrılan kâfile ile yola çıktım Yolculardan bir kısmı, yolda güzel bir yere geldiğimizde; "Burası suyu ve havası çok güzel bir yerdir Bu civarda Kara Hoca adında sâlih ve dindâr biri oturur" dediler Kendi kendime aradığım bu zâttır dedim ve oradaki köye yöneldim O zâtı gördüm, gülerek beni karşıladı O gün yanında kaldım İkindi namazını kılacağımız zaman, bana yüksek bir yeri gösterdi ve berâberce oraya çıktık "Bu yer nasıl?" diye sorunca; güzel olduğunu söyledim Tekrar; "Buradan bak!" dedi Baktığımda Kâbe-i muazzamayı gördüm Gidip, orada cemâatle ikindi namazını kıldık Namazı bitirdiğimizde Kâbe gözümüzden kayboldu

Abdurrahmân hazretleri bundan sonra yine Bursa'daki evinde zikir ve tâatle meşgûl oldu Müderrislik tekliflerini geri çevirdi Evine gelenlere nasîhatlerde bulunur, devamlı Allahü teâlâyı zikretmelerini ve hiç bir zaman kalbin Allahü teâlâdan gâfil bulunmamasını isterdi

1) Şakâyık-ı Nu'mâniye; c1 s438-442
2) Sicilli Osmanî; c3 s311
3) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c13 s211
4) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c2, s64

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com