Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fethinden, mekkenin

Mekke'nin Fethinden Sonra

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mekke'nin Fethinden Sonra

Mekke'nin fethinden sonra Peygamber Efendimiz (sav) kitap ehline ibadet hürriyeti verdiği gibi putperestlere de ibadet hürriyeti vermiş midir? Neden vermiştir?

Yazar: Sorularla İslamiyet, 07-9-2009

Hz Peygamber (asv) döneminde diğer dinler konusunda gösterilen müsamahalı tutumun genelde ehlikitapla ve Mecûsîlerle bağlantılı olduğu anlaşılmaktadır Müşriklerin putları konusunda ise Hz Peygamber (asv)'in oldukça sert bir tutum takındığı görülmektedir (1) Hz Peygamber'in bir çok putun yıkılması için özel seriyyeler gönderdiğini biliyoruz

Bunlar arasında Halid b Velid'in Uzzâ putunun yıkılması için, (2) Ali b Ebî Ta-lib'in de Tayy kabilesinin Fels putunun yıkılması için gönderilmesini sayabiliriz (3)

İlginç bir olay da Sakife heyetinin gelişinde yaşanmıştır Sakif heyetinin istekleri arasında et-Tâğiye diye bilinen Lât putuna üç yıl süreyle el sürülmemesi de vardı Hz Peygamber (asv) sonunda bir aya kadar indirdikleri süreye rağmen isteklerini kesin bir şekilde reddetmiş ve Muğire b Şu'be ile Ebû Süfyan b Harb'i putu yıkmak için beraberlerinde göndermişti (4) Sadece putlarını kendi elleriyle yıkmama istekleri kabul edilmiştir(5)

Hz Peygamber (asv)'in fetihten sonra Kabe'deki putları yıkması ise son derece meşhur bir olaydır(6)

Ayrıca müşriklerle yapılan anlaşmalarda onların dinî yaşantılarına ve bununla alakalı herhangi bir garantiye temas edilmemektedir

Bütün bunlar Hz Peygamber (asv)'in müsamahasının genelde ehlikitaba karşı olduğunu göstermektedir ki, Hz Peygamber'in mücadelesinin özünü, şirkin ortadan kaldırılması teşkil ettiğinden, bunu da normal karşılamak gerekir

Dipnotlar:

1- Hz Peygamber'in "Ben müşriklerden hediye kabul etmekten alıkonuldum" dediği rivayet edilmekledir ki, bu da onun müşriklere karşı olan olumsuz tavrının bir yansıması olarak değerlendirilebilir Rivayet için bk Tirmizî, Siyer, 24
2- İbn Hişâm, II, 436
3- Vâkıdî, III, 984: İbnül-Esîr, el-Kâmil, II, 263;
4- İbn Hişâm II 540-41: Ibnü'1-Esîr, el-Kâmil, II 262
5- İbn Hişâm II 540
6- İbn Hişâm II 416 vd

(bk Yrd Doç Dr Ahmet Bostancı, Hz Peygamberin Gayri Müslimlerle İlişkileri, Rağbet Yayınları, İstanbul, 2001, s 127-128)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com