Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boyacı, otu

Boyacı Otu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Boyacı Otu

Boyacı Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Boyacı Otu Hakkında - Boyacı Otu Faydaları - Boyacı Otu Yetiştiriciliği

BULUNDUĞU YERLER: Sulak çayır ve otlu yamaçlarda, seyrek orman ve çalılıklar arasında,memleketin her bölgesinde yetişir

YAPISI: Küçük çalı veya yarıçalı durumundaki bu bitki çok dallı 30-60 cm kadar yükseklikte, dal kenarları basıktır, Yapraklar mızrakvari veya eliptik, alt kısmı koyu yeşil, kenar damarları vardır Çiçekler sarı, çiçek demeti, küçük salkım biçiminde siperlik teşkil eder Meyve; eşkenar, çıplak ve fasulye biçimindedir Bal verici bir bitkidir

KULLANILAN KISIMLAR: Toprak üstü kısımlar Çiçek açma zamanında (Haziran- Ağustos aylarında) toplanır Gölgede veya 40 derece kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitkinin sap ve yaprakları yeşil, çiçekler sarı ve kokusuzdur Kabul edilen rutubet % 12’ dirBalya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir

Kimyevi Terkibi: Spartein, anagirin ve metilsitizin alkaloidleri, flavon mahsulu luteolin, sisterin, eterik yağ, genistein (çiçeklere sarı renk veren) boya maddeleri ihtiva eder

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki solunum merkezini uyarır, kan tazyikini yükseltir İdrar söktürücü, kan dindirici ve zayıflatıcı te’siri vardır Böbreklerde taş, basur, nikris (podagro), romatizma, asabi kalp hastalıklarına karşı kullanılır

Kartır tırnağı halk tababetinde karaciğer ve dalak iltihapları, sulu liken tiroid bezi hastalıkları vs de kullanılır Haricen;çıkık, darbeden dolayı meydana gelen şişlik, cerahatlı yara vs ye karşı lapa halinde uygulanır

Kullanılışı: Bitkiden 2 çorba kaşığı 0,5 lt suda 4 dakika kaynatılır Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır

Halk tebabetimizde aynı soydan diğer cinsleri (Genista sagittalis L) nin sapları haşlama şeklinde nikris hastalığı ve romatizmaya karşı (içilerek ve haricen hasta yerlere konarak) uygulanır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com