Soru:"İshal" |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Soru:"İshal"Sorum şudur doktor , ben 16 yaşındayım 15 -2 yıldır devam eden ama ara ara olan benim de ailemin nedenini anlamadığı bir ishal sorunum varYani çözemedik ege üniversitesine gitmeyi planlıyoruz ama ben yinede bi yazmak istedim merakımdan dolayıbazı besin maddelerini yiyince ishal oluyorummesela tavuktan örnek veriyimama anlamadığım şu mesela aynı tavuğu başka bi yerde yiyorum olmuyorum , bi lokantada yiyorum oluyorum yani değişkenlik gösteriyoacaba ilk başlarda bi maddeye alerjim mi var diye düşündüm ama ne kadar doğru bilemem tabiköfte yediğimde de oluyor bazen bu sorunama dediğim gibi her köftede değilyani değişkenlik gösteriyo acaba kullanılan bir maddeye alejim mi var veya yemeğin pişirilmesi için gereken bir maddeye-mesela yağ gibi- mi alerjim var onu çözemedimreflü gastrit ülseri araştırdım onların belirtileride yok yanma vs yok yanibazı yemekleri yiyince oluyorum ama dediğim gibi tavuk dan örnek veriyim bi yerde yerken ishal oluyorum başka bi yerde yerken olmuyorum garip gelen nokta ove bu ishal yemeği yedikten 25 dk sonra filan oluyor Biraz uzun oldu ama özür dileyerek sorumun cevabını bekliyorumşimdiden teşekkürler DoçDr Yusuf AKCAN 20091317 sayın üye, kronik ishal şikayeti olan birinde aşağıdaki noktalar diğer önemli bilinmesi gereken nokatlardır: günde kaç kez oluyor miktarı az az mı yoksa bolmu? içinde kan veya mukus (sümükümsü beyazlık) varmı? hastada zayıflama varmı? ayağa kalkınca baş dönmesi olacak kadar sıvı kaybına neden oluyormu? gece uykudan uyanıp ishale gidiyormu? bu soruların cevapları ile yeniden danışabilirsiniz yapılacak temel testler arasında kan sayımı Na, K, Cl anti gliadin ve antiendomyseal antikorlar TSH, ft3 ve ft4 gaitada parazit olmalıdır kanda total ıg E gerekirse dudodenal ve kolonik biyopsi yapılabilir muhtemel tanılar şunlar olabilir ishal ağırlıklı spastik kolit giardiasis çölyak hastalığı mikroskopik veya kollojenöz kolit gıda alerjisi Yazının Orjinali için Lütfen wwwsaglikdaniscom adresini ziyaret ediniz |
|