Pınar İlkkaracan'a Kadın Hakkı Ödülü |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pınar İlkkaracan'a Kadın Hakkı Ödülü500 bin dolarlık ödülün İlkkaracan ile kurucusu olduğu ''Kadının İnsan Hakları Derneği'' (Women for Women's Human Rights-New Ways-WWHR) ve ''Müslüman Toplumlar Dayanışma Ağı'' (The Coalition for Sexual and Bodily Rights in Muslim Societies-CSBR) adlı iki dernek arasında paylaştırılacağı belirtildi -''BU ÖDÜLÜ ALMAK ÖNEMLİ''- Törenin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İlkkaracan, ödülün kendileri için inanılmaz bir sürpriz olduğunu söyledi İlkkaracan, birsüre önce ABD'den gelen bir telefonla ödül kazandıklarını öğrendiklerini, ancak ilk başta kendilerine şaka yapıldığını zannettiklerini anlattı Kadın haklarının gelişmesi için dayanışmanın son derece önemli olduğunu vebu sebeple bir çok uluslararası örgütle birlikte çalıştıklarını anlatan İlkkaracan, diğer ülkelerdeki uluslararası örgütlerin birbirlerindenhabersiz olarak, kendilerini aday gösterdiklerini ve sürecin gizli olması sebebiyle ancak ödülü kazandıktan sonra olaydan haberdar olduklarını ifade etti İlkkaracan, şöyle konuştu: ''Bu ödülü almak son derece önemli ve gurur verici, Türkiye için gurur verici diye düşünüyorum Bu ödülü almamızda en önemli etkenlerden bir tanesi Türkiye'de son 10 yıl içinde kadın hareketiyle birlikte gerçekleştirdiğimiz yasal reformlar oldu Bunu ben biliyorum ama bunun dışardan da görülmesinin, Türkiye'deki bütün kadın hareketi için bir gurur kaynağı olduğunu düşünüyorum'' Türkiye'de hangi sınıftan, eğitim seviyesinden, bölgeden olursa olsunhakları ihlal edilmeyen kadın olmadığı görüşünü savunan İlkkaracan, bununfarkına vardığından beri hem kendisi hem de dünyadaki diğer kadınlarınhakları için çalıştığını kaydetti 1993'te ''Kadının İnsan Hakları''derneğini, 2000 yılında da Müslüman toplumlarda dayanışmayı amaçlayan birdayanışma ağı kurduklarını anlatan İlkkaracan, Fas'tan Endonezya'ya kadaruzanan bu ağın, Türkiye'deki kadınların Müslüman oldukları için değil,tarihsel, coğrafi ve politik koşullar nedeniyle bu ülkelerdeki kadınlarile ortak sorunları olması nedeniyle, son derece önemli olduğu görüşünü dile getirdi Bundan sonraki çalışmaları ile ilgili bir soru üzerine İlkkaracan, şöyle konuştu: ''10 yıllık bir çalışmayla hem Medeni Kanunu hem Ceza Yasası'nı çıkardık, hemde aile içi şiddet konusunda koruma emri diye bir yasa çıkardık Türkiyeiçin devrimdir bu Fakat biliyoruz ki yasalardaki eşitlik yetmiyor Hükümetin son derece kararlı bir şekilde çok önemli adımlar atmasıgerekiyor Şu anda çok önemli bir kampanyamız var Yapılması düşünülen yeni anayasaya 'Kadın ve erkek eşittir Devlet, kadın ve erkek arasındaki fiili eşitliği gerçekleştirmek için gerekli adımları atmakla yükümlüdür' maddesinineklenmesini istiyoruz'' |
|