Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gazavatname

Gazavât-Nâme

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gazavât-Nâme

Gazavât-nâme

Gazavât-nâme Nedir - Türk edebiyatı - Gazavât-nâme hakkında

Gazavât, Arapça gazve, yani gaza, cenk etmek, nâme Farsça destan manasına gelmektedir Arap edebiyatında "magazi" diye bilinir Ordunun akınlarını, savaşları, kahramanlıkları, zaferleri anlatılan düz yazı ya da şiir biçiminde anlatılır Gazanâme olarak da bilinir

Türk edebiyatında ilk gazavatname örnekleri 15 yüzyılda yazılmaya başlanmıştır Kâşîfi?nin Gazaname-i Rum?u bu türün örnekleri arasındadır
Gazavât-nâme Çeşitleri

İslam büyüklerini konu eden Gazavât-nâmeler
Padişahları ve onların zamanında yapılan savaşları ve belli başlı olayları konu eden manzum ve mansur Gazavât-nâme Süleymannâme veya Selim-nâme de denir
Ünlü komutanları ya da vezirleri konu eden Gazavât-nâmeler
Sefer veya zaptedilen yerleri konu alan Gazavât-nâmeler

Ayrıca Türk Edebiyatı'nde kırkı manzum olmak üzere ikiyüz elliden fazla gazavât-nâme mevcuttur

Gazavât-nâmeler tarih için büyük önem taşımaktadır Çünkü belli bir döneme ışık tuttuğundan ve ayrıntılı olarak işlediğinden dolayı araştırma için niteliklidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com