Akrostiş Şiir Nedir - Akroştiş Şiir Örnekleri |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Akrostiş Şiir Nedir - Akroştiş Şiir ÖrnekleriAkrostiş Şiir Nedir ? Akrostiş, bir şiirde dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralandığında anlamlı bir sözcük meydana getirmesidirDivan edebiyatında akrostişe muvaşşah ya da istihrac denir Eski Yunan ve Latin edebiyatında akrostiş ?üç dize? anlamına gelir Örnek: V arolan bir sen, bir ben, bir de bu bahar E lden ne gelir ki? Güzelsin, gençliğin var D ünyada aşkının kurbanı olayım İ nan ki bir daha geri gelmez bu günler  lemde bu andır bize dost esen rüzgar Cahit Sıtkı Tarancı (Şiirin dizelerinin ilk harfleri alt alta okunduğunda ?VEDİÂ? ismi çıkmaktadır) ATTİLA İLHAN İÇİN BİR AKROSTİŞ BİZ SANA MECBURUZ A cısı çıkmaz kalpten, bıçak yarası değil T arih onu yazacak, sende önünde eğil T ürklük asaletindir seni baştacı yapan İ çin için yanıyor, sana sevgiyle tapan L ayıksın övülmeye, hayrandı sana alem A sırlarca yazacak, susmayacak o kalem İ çimizde bir elem, kalplerde nurlu yüzün L acivet akşamlara çöker artık bir hüzün H azan mevsimi geldi, düşecektir yapraklar A caba ağlıyormu seni saran topraklar N e dediysen çıkıyor, aymazlara kanıtsın A şiyanın koynunda yaşayacak anıtsın Erman Öcal/13102005-İzmir SELİN Sevda derler bu yakan aleve nar?a El gibi uzak kalma ne olur ne olur bana Lütuf gibi gülüşün elbet amma İnan senden başkasına bakmayan bana Nur gibi gelir o güzel rana FİLİZ Ferman gibidir, İçimi titreten gözlerin, Latif gelir ardından şakrak gülüşün İlkin çağlayan gibi çağıl çağıl Zülfüyle akar saçların gün gün SONGÜL Sevdalılar iyi bilir O aşkın gelişini Nevbahar gibi gelip Güzde birden bitişini Ülke ülke gezipte Lütfa senle erişimi BUKET Bin bir çiçekten demet, Uçan polenden gök kelebek Kalbe doğan bir şölen gibi, Eğer ?Sen kimsin?? dersen hala, Tabii ki Buket, B-U-K-E-T ONUR On bin yıldan beridir diktir başımız bizim Namerde boyun eğmez Uşaklık hiç etmeyiz Ruhumuzu teslim eder yine yoldan dönmeyiz GÖZDE Gökyüzünde yıldızlardan kuşaklar Övgüyle seni, hep seni anlatırlar Zülüflerin ay gibidir gözlerimde ışıldar Düşlerimde belirir ahulu bakışlar ve sevgilim Ellerinde aşkımızın yüreği parlar DUYGU Dünü unuttum sanma Uğrunda öldüm sanma Yudum yudum içtiğim o Güzelliği artık anla Usulca gönüller doldu bu ism-i şanla |
|