Türk Ölçü Birimleri |
11-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Ölçü Birimleri[b][size="5">[color="]1 'Abi geçen bi balık yakaladık nah[/size] kolum gibi' 2 'Muhsin abi geıçen bi woofer almışım öküz gibi ses çıkarıyo Mukemmel abi' 3 'Kaç karış?' 4 Yol tarifinde bir ölçü birimi olarak yüz metre 1 yuz metre = 300 metre 5 Kedi kadar fare 6 Başarılı bir Türk aşçı Fransa'da bir luks otele transfer edilir Diger aşçılara bazı tarifler öğretmesi gerekmektedir Geçerler ocağın başına bizimki başlar: - bir tutam maydonoz bir tutam karabiberyetecek kadar su Fransiz dayanamaz sorar: - bunlarin bir ölçüsü yok mu? -bizimki terslenir: - ben ne diyorum? Bir tutam olacak demedim mi? 7 'Göt kadar' gibi söylendiğinde sadece Türkler'in anlaması muhtemel hatta bazen Türk olanların dahi anlamakta zorluk çektiği ve sizin karşınızdaki kişinin nasıl bir ortamda yetiştiği sosyo kültürel yaşantısı gibi konularda derin tespitler yapmanıza sebebiyet veren ölçü birimleridir -kac metrekare lan senin ev? -göt kadar ya 8 Ayrıca yön tariflerinde de çığır açmış olmaları kaçınılmazdır -ne tarafta abi bu dükkan-şeyimin istikametinde gibi 9 Bir demet maydanoz 10 İki tutam karabiber 11 Bir diş sarımsak 12 Bir avuç fındık 13 Bir tepeleme çay kaşığı tuz 14 Bir silme çay kaşığı tuz 15 İki rekât namaz 16 Bir adım yol 17 Bir dünya iş 18 Bir araba laf Vs 19 Aşure kazanı 20 Kafam kadar 21 Burdan sana kadar bilemedin kapıya kadar 22 Bir de bunların trakya insanına özgü olanları vardır ki genelde revaçta olmama nedenleri nezaketsizliktir: iki güzel örneği: küçük ev = bülbüll büzüğü kadar yenilen az yemek = kedi çükü kadar bişey yedim 23 Üç kalem mal 24 İki satır yazı 25 Bir tek rakı 26 İki duble rakı 27 Beş posta Vs 28 Alabildiğince un 29 Kasıktan dize kadar 30 Türk'ün kendisi ölçü birimidir: Türk kadar kuvvetli bir Türk dünyaya bedel 31 Kavgaya giderken 'bir kamyon adam' toplanır sayı belirtmek icin uygun bir sıfattır 32 Çok uzakta: taa anasının inda 33 Çok uzakta: Allah'ın unuttugu yerde 34 Çok uzakta: Allahin stir ettiği yerde 35 İki bıyık bükümü sağa 36 Üç evlek ileri 37 Bir zaman ölçüsü olarak sigara: - hadi ne zaman gidiyoruz? - sigaram bitince gideriz 38 Bir cimcik un 39 Bir fiske tuz 40 Göz alabildiğine geniş |
|